Mi az a bioklimatikus pergola, és mire jó?

bioklimatikus pergola

Utóbbi években úton-útfélen szembe jönnek velünk a bioklimatikus pergola hirdetések, amelyeken idilli környezetben elhelyezkedő, nagyon stílusos, modern vagy luxus házakat látunk, csodásan árnyékolt terasszal. De valójában tudjuk, hogy mi is az a bioklimatikus pergola?

A bioklimatikus pergola a kültéri árnyékolás high-tech, legtöbbször luxus megoldása. Amint megismerjük ezt a terasz árnyékoló megoldást, látni fogjuk, hogy szinte nincs olyan háztulajdonos, aki ne álmodozna arról, hogy egy nap a kitekerhető napellenző helyett bioklimatikus pergola alatt pihenhessen a teraszán, és csak egy gombnyomásba kerül kinyitni a lamellákat, ha épp napozni támad kedve.

Cikkünkben most megnézzük, mi a bioklimatikus pergola, mik az előnyei-hátrányai, és milyen alternatív megoldások közül válogathatunk a piacon.

Bioklimatikus pergola: mit jelent?

A bioklimatikus pergola egy olyan szerkezet, amely egy pergolához hasonló tetővel rendelkezik, amely árnyékot nyújt a meleg napokon és eső elleni védelmet biztosít, azonban ez a tető általában állítható lamellákból, vagy összehúzató ponyvából áll, amelyek lehetővé teszik a napfény és a levegő szabályozását a teraszon vagy kertben.

Ha lamellás szerkezetűt választunk, akkor a lamellákat kedvünk szerint állíthatjuk úgy, hogy a napfényt beengedjük vagy épp kizárjuk a lefedett területen, vagy a lamellák zárásával teljesen eső és szélvédetté tehetjük a területet.

Ezenkívül a bioklimatikus pergolák szellőzőnyílásokkal is rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a friss levegő áramlását és a hő elvezetését. A bioklimatikus pergoláknak köszönhetően egész évben élvezhetjük a teraszunkat, az évszakok változásaival szemben ellenállóak és stílusos megjelenést kölcsönöznek az otthonnak vagy a kertnek.

A legtöbb esetben az okos megoldások is részei ennek a rendszernek, vezérelhetjük távolról, mobilról, programozhatjuk, de az időjárási viszonynak megfelelően biztonsági rendszerek is be vannak építve.

bioklimatikus pergola 2

Előnyök és hátrányok

A bioklimatikus pergolák számos előnyt tartogatnak, ezekből összeszedtük a legfontosabbakat.

Az évszakok változásaitól függetlenül élvezhetjük a kültéri helyiségeket

A bioklimatikus pergolák lehetővé teszik, hogy a kertben vagy a teraszon élvezzük a szabadban töltött időt, még akkor is, ha túl erős a nap, rossz idő van, vagy hidegebb az időjárás. Az állítható lamellák segítségével a napfény és a szellőzés is szabályozható, így minden évszakban használható területet kapunk.

Egyedi méret

A legtöbb bioklimatikus pergola egyedi gyártással készül a saját igényeink, a ház/terasz adta lehetőségek és adottságok alapján.

Hőszabályozás

A bioklimatikus pergolák kiváló hőszabályozó tulajdonságokkal rendelkeznek. Az állítható lamellák lehetővé teszik a napsugarak szabályozását, így megakadályozható a túlzott hőfelhalmozódás a teraszon. Ezenkívül a beépített szellőzőnyílások is hozzájárulnak a hőmérséklet csökkentéséhez a nyári melegben. A lamellák szögének állításával lehetőségünk van arra is, hogy szűrt napfényt engedjünk át, amennyiben például napoznánk egy kicsit az esti órákban.

Esővédelem

A bioklimatikus pergolák nem csak a nap ellen nyújtanak védelmet, hanem az eső és a szél ellen is. Az állítható lamellák teljesen lezárhatók, így megakadályozható az eső behatolása a fedett területre.

Energiahatékonyság

Napjaink talán legnagyobb érve, ami a bioklimatikus pergolák mellett szól, az az, hogy ezek a pergolák hozzájárulnak az otthoni energiahatékonysághoz is. Az állítható lamellák segítségével a napsugarak szabályozása csökkentheti az otthon hűtésének szükségességét a nyári hónapokban, így faraghatunk az energiaszámlán.  

Stílusos megjelenés

A bioklimatikus pergolák – különösen az alumíniumvázas változatok – egyedülálló, modern megjelenést kölcsönöznek az otthonnak vagy kertnek. De ha valaki kedveli a fa nyújtotta melegséget, akkor bizonyos gyártók kínálatában találhat ilyen modelleket is.

Azonban a bioklimatikus pergolák használatával kapcsolatban is vannak bizonyos hátrányok, amelyeket érdemes figyelembe venni a tervezés során:

Magas ár

A bioklimatikus pergolák általában jóval drágábbak, mint a hagyományos árnyékoló megoldások. Az alumínium, üveg, vagy más korszerű anyagok használata, a lamellák mozgató és automatizáló rendszere, valamint az okos megoldások miatt a bioklimatikus pergolák ára többszöröse egy hagyományos terasztetőének. A lamellák mechanikus rendszerei rendszeres karbantartást igényelhetnek, hogy megfelelően működjenek hosszú éveken át.

De mennyibe is kerül tulajdonképpen egy bioklimatikus pergola?

Az árak nagymértékben függenek a pergola méretétől, anyagától, a tervezés összetettségétől, valamint az építési terület földrajzi helyzetétől. Egy bioklimatikus billenőlamellás pergola négyzetméter ára körülbelül 250.000 Ft +ÁFA, így mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha ilyet szeretnénk installálni. Mint mindennek manapság, ezeknek az eredeti – általában nyugat-európai gyártású – rendszereknek is létezik távol-keleti változata, ezért érdemes megrendelés előtt alaposan tájékozódni!

Hosszabb telepítési idő

Mivel egyedi méretben és kialakítással készülnek, ezért érdemes több hónapos átfutással számolni a megvalósítás során.

Szakember bevonása

A bioklimatikus pergolák telepítése és karbantartása szakértelmet igényel, ami tovább növeli a költségeket. A motoros szerkezetet rendszeresen ellenőrizni kell, és meghibásodása esetén költséges lehet a javítása is.

Alternatív megoldások bioklimatikus pergola helyett

Kétségtelen, hogy a mai árnyékolástechnika csúcsát a teraszfedések esetében a bioklimatikus pergolarendszerek jelentik. Az ezek által nyújtott kényelmet alaposan meg kell fizetni, ha valaki emellett dönt. Ha azonban hajlandóak vagyunk beérni olyan megoldással, ami kinézetre csaknem megegyezik a bioklimatikus pergoláéval – a motoros lamellákat leszámítva – akkor találhatunk alternatív megoldást jóval kedvezőbb áron.

Köszönhetően a modern technológiának, már elérhetőek a piacon az előre gyártott, fix méretű un. moduláris alumínium szerkezetű terasztetők. Ezek fix tetőpanellel szerelt szerkezetek, tehát állítani nem lehet őket, azonban különféle megvásárolható kiegészítőkkel (például napvitorla, elhúzható árnyékoló vászon) megteremthető a teljes- vagy a félárnyék is. Ezek a rendszerek általában fényáteresztő és könnyű polikarbonát tetőpaneleket kapnak, így a tartószerkezetnek nem kell robusztusnak lennie.

Megjelenésük a legtöbb ház stílusához illeszkedik, mivel kialakításuk semleges és letisztult. Előnye ennek a megoldásnak, hogy számos gyártó modellje megtalálható a piacon, ezért nem kell hónapokat várni az anyagbeszerzésre és a szakemberekre, ugyanakkor könnyű a felállításuk és összeszerelésük, amit akár sajátkezűleg is elvégezhető. Alumínium és polikarbonát kombinációjú terasztetőkből többféle modellt is találunk a piacon, melyek közül érdemes nem a legolcsóbbat választani, hanem inkább a jó ár/érték arányú mellett dönteni.

Webshopunkban az izraeli Palram gyártó legnépszerűbb terasztetőit és pergoláit válogattuk össze: a Palram neve garancia a minőségre, időtállóságra és design-ra. Termékeik piaci átlagon felüli vastagságú alumínium vázzal és rozsdamentes szerelvényekkel készülnek, felületkezelésük porszórt, szinterezett, többségük bővíthető és kombinálható.

A polikarbonátok piacán a Palram piacvezető, több mint 50 éves múlttal, ezért polikarbonátjai nem színeződnek el, nem mattulnak, nem párásodnak. A legkülönfélébb méretű és adottságú területekre elérhetőek moduláris rendszereik, így biztosan mindenki megtalálja a legmegfelelőbbet a kertjébe.

Nézz körül a terasztető kínálatunkban és találd meg a kedvenced!

Megszakítás