Dupla mobilgarázs? Létezik jobb megoldás!

duplamobilgarazs

Első látásra a dupla mobilgarázs ideális megoldásnak tűnhet, ha szeretnél kialakítani egy védett helyet a családi autók számára. Azonban ne tévesszen meg a gyakran túl szépnek tűnő, látszólagos jó ár-érték arány: a mobilgarázsok bizony sok buktatót rejtenek.

Szerencsére van jobb megoldás – cikkünkben most bemutatjuk mindkettőt!

Miért jó egy dupla mobilgarázs?

Mielőtt bárki azt hinné, hogy csak rosszat akarunk mondani a mobilgarázsokról, gyorsan le is szögeznénk: ezek az építmények sokak számára jó választás lehetnek. Ha valaki gyorsan és költséghatékonyan szeretne megoldást találni a gépjárművei védelmére, és nem fontos szempont a kinézet, akkor egy dupla mobilgarázs igenis jó döntés lehet.

A többi árnyékolási megoldáshoz képest kedvezőbb ára mellett egyik nagy előnye a hordozhatóság. A fémgarázs hordozható, így ha arrébb kell helyezni, akkor egyszerűen el kell készíteni hozzá az új alapozást, szétszerelni a régi épületet, majd újra felépíteni a másik helyen. Ezt természetesen egy téglából épült garázzsal nem lehet megtenni, de még egy fából készült autóbeállóval is macerásabb.

A fémből készült mobilgarázsok még környezetbarátnak is mondhatóak, ugyanis a fém természetes anyag, így az építmény a lebontása után feldarabolható, beolvasztható, ezáltal nem fogja évszázadokig szennyezni a környezetet.

A mobilgarázsok előregyártott panelekből épülnek fel, melyek széleskörűen személyre szabhatóak: szinte nincsenek korlátai annak, hogy milyen méretben és formában készüljön el, a rugalmas anyag nagy szabadságot ad az egyedi elképzeléseknek. A helyszínre szállítva pedig rövid idő alatt összeszerelhető az építmény, akár sajátkezűleg is.

A fémből készült mobilgarázsok nem vetemednek meg, ellentétben a fából készült társaikkal, ahol a nem megfelelő szárítás miatt az elemek vetemedhetnek. Szintén nem jelennek meg rajta repedések, melyeket folyamatosan kezelni kellene. Mindezen tulajdonságainak köszönhetően napjainkban is sokan választják ezt az alternatívát az épített garázs helyett.

A dupla mobilgarázsok hátrányai

Ha valakinek aggályai vannak a mobilgarázsok minőségét illetően, akkor érdemes tudni, hogy számtalan gyártó kínálatában elérhető prémium minőségű kategória. Ezek többnyire már valamennyire szigeteltek, vastagabb lemezből készülnek, és a felületkezelésük is igényesebb. Azonban ezeknek az ára már korántsem a pénztárcabarát kategóriába sorolható.

A mobilgarázsoknak jellemzően több hátrányuk van, mint előnyük. Kezdjük rögtön a kinézetükkel: akármennyire is igényes és prémium kategóriás egy mobilgarázs, nem lesz az ízlésesség megtestesülése. Pláne, ha egy dupla mobilgarázsra gondolunk, amely ráadásul nagyobb és robosztusabb szimpla beállós társainál.

Bár a mobilgarázsok számos méretben, kivitelben és színben készülhetnek, valahogy mégis nagyon hasonlóak mind, ez pedig zavaró lehet azoknak, akik valami egyedibb megoldást keresnek. Ízlések és pofonok, de még a legszebb modellekben is van valami, ami a nagyszüleink víkendházán álló garázst idézi fel bennünk. (Miért nem vettem lengyel mobilgarázst?)

A fémből készült garázs gyengébben tartja a hőt, mint egy téglából készült változat, hacsak nem szigeteljük le, amivel máris jócskán emelkednek a költségek. A hőszigetelt garázs esetén ügyelni kell a kinti-benti hőmérséklet okozta kondenzációra is, ugyanis a páralecsapódás az egyik fő ellensége a fémgarázsoknak.

Az alapváltozatok általában nem rendelkeznek elektromos rendszerrel, így a téli időszakokban vagy éjszakánként kényelmetlen lehet a világítás hiánya, hiszen még az esetleges kerti világítás sem igazán szűrődik be egy három oldalról zárt garázsba.

A mobilgarázsok némi veszélyt is rejtenek, ugyanis nem teljesen tűzállóak: A lemezanyag nem éghető, ettől függetlenül nagy a valószínűsége annak, hogy a garázs közelében égő tűz behúzódik az építménybe is. Bizonyos szintű védelem elérhető azáltal, ha a fémgarázs környékén semmilyen éghető anyag sem található, de ennek kivitelezése a legtöbb esetben nehézkes.

A garázsok hajlamosak minden fölösleges tárgyat magukhoz vonzani, amelytől az ember nem képes megválni – így ha garázsunk lesz, készüljünk fel rá, hogy 1-2 év alatt az tele lesz mindenféle lommal, amit inkább eltárolunk ott, mintsem kidobjuk. Talán azért marad hely az autóknak is!

Mennyibe kerül egy dupla mobilgarázs?

A mobilgarázs fajták jellemzően 700.000 Ft-tól 1.800.000 Ft-ig terjednek, ebbe természetesen beletartozik a méret és a színválaszték úgynevezett prémium minősége is. Ehhez a költséghez hozzájön, hogy beton alapzat mindenképpen szükséges hozzá, tehát annak a költségei nincsenek benne fenti árakban. De az összeszerelés és a kiszállítás költségei szintén minket terhelnek.

Ezekre általában két év gyártói garanciát kapunk, ez azonban inkább a gyenge minőség jele, mint a megbízhatóságé, mert azt sugallja, hogy már két év után nagy valószínűséggel veszít a minőségéből.

Palram Arizona 5000 dupla 4 lábú kocsibeálló
Palram Arizona 5000 dupla 4 lábú kocsibeálló

Minőségi megoldás dupla mobilgarázs helyett

Mindezek tudatában sokkal jobb megoldásnak bizonyul a nyitott kocsibeálló. A mobilgarázsok zárt szerkezete nem tud annyival többet nyújtani egy modern, nyitott autóbeállóval szemben, hogy szemet hunyjunk előnytelen, robosztus külsejük, gyakran silány minőségük és számos nem túl praktikus tulajdonságuk felett.

Ha két autó fölé szeretnénk tetőt, az is megoldható nyitott autóbeállókkal, ugyanis ezekből is léteznek nagyobb változatok, amelyek alatt kényelmesen elfér két autó. Az általunk is forgalmazott, izraeli székhelyű Palram gyártó kínálatában dupla kocsibeállók is megtalálhatóak, ha kettő, vagy egy hosszabb jármű számára keresünk védelmet.

Egy nyitott kocsibeállóval sokkal légiesebb és átláthatóbb marad a kert, mintha egy zárt épületet telepítenénk oda, amely rengeteg helyet elvesz. Ha az autók nincsenek a beálló alatt, akkor az alig foglal helyet, nyitott és levegős marad tőle a terület.

Természetesen nem véd meg mindentől egy nyitott kocsibeálló, de ha okosan van elhelyezve, nem kell tartani sem a jégesőtől, sem a madaraktól, a viharban lehulló ágaktól vagy az UV-sugárzástól. Mivel nyitott, lehetőségünk van akár zöld bokrokat vagy futónövényt telepíteni a nyitott oldalakra, hogy ilyen formán is védjék az autónkat a hőhatástól, és ez a megoldás ráadásul még esztétikus is, különösen, ha szeretjük a növényeket.

És még egy előny: mivel nyitott, meg sem fog fordulni a fejünkben, hogy a lomokat a garázsba tegyük, így könnyebb lesz azoktól megszabadulni.

A Palram dupla kocsibeállók előnyei

A Palram esztétikus, teherbíró és könnyen felállítható dupla kocsibeállóival védhetünk két normál méretű személyautót, SUV-t, lakóautót vagy akár csónakot is. A rendelkezésre álló hely függvényében választható kocsibeálló széltében (Palram ARIZONA WAVE dupla kocsibeálló) vagy hosszában (Palram ARCADIA 8600 dupla kocsibeálló).

Ezek a kocsibeállók mind ipari átlagon felüli vastagságú alumíniumból készülnek, porszórt festésük révén karbantartást nem igényelnek, nincsenek kitéve korróziónak, ezáltal megspóroljuk a sok macerával járó csiszolást és festést. Tetejük polikarbonátból van, ami jól tűri az időjárás szélsőségeit, és ha mégis éri valami mechanikai sérülés, le lehet cserélni jóval egyszerűbben, mint ha az egész beállót kéne lecserélni.

A talajhoz rögzítés betonhoz vagy egy évnél régebben lerakott térkőhöz gond nélkül megoldható. A legtöbb mobilgarázzsal ellentétben a Palram minden általuk gyártott kocsibeállóra 10 éves garanciát ad, így ez sem elhanyagolható szempont.

Nézz körül webshopunkban, ahol az általunk forgalmazott modellek között biztosan megtalálod az igényeidnek leginkább megfelelőt!

Palram Carports Arizona 5000 Wave Solar Grey Wings Double Main 1 scaled
Palram Carports Arizona 5000 Wave Solar Grey Wings Double Main 1
Megszakítás