7 előkert ötlet a szép környezetért

előkert ötletek

Az előkert az a kis rész, mely az úttól vagy a kaputól a bejárati ajtóig tart. A következő előkert ötletek segíthetnek, hogy megtaláld a neked megfelelő és hozzád illő stílust. Hiszen a kert az őt gondozó ember tükre. És temérdek lehetőség vagy egyetlen négyzetméternyi fölben is. Akármekkora legyen az előkertünk, megéri megtervezni, és a saját életünkhöz és házunkhoz szabni.

Hogyan tervezz csalogató előkertet?

Az előkert általában az első benyomást adja a mögötte lévő otthonról. Még ha valaki nem is figyel meg minden egyes bokrot tüzetesen, az összhatás nagyon sok mindent elárul: ki lakik itt, mennyire szereti a növényeket, mennyire rendezett az életvitele, milyen az anyagi helyzete, milyen körülmények között érzi jól magát, vendégszerető-e, vagy inkább elbújik a világ elől. 

Ha olyan előkertet szeretnénk, ami számunkra szép, a vendégeinknek, illetve az arra járóknak pedig emlékezetes, akkor érdemes belefektetni egy kis energiát abba, hogy megtervezzük. Legelőször vizualizáljunk: milyen érzés lesz ránézni erre az előkertre, mit szeretnénk, hogy sugározzon? Milyen érzés lesz rálépni a házhoz vezető ösvényre? Otthonos és hívogató, rend és tisztaság, buja természet vagy védettség? A tervezés a fantáziánkban kezdődik. 

Aztán ezen kívül is számos karbantartási szempont van, amit érdemes végiggondolni, mielőtt elugrunk a legközelebbi barkácsáruházba: Mennyi időnk lesz gondozni a kertecskénket? Szeretnénk-e virágokat szedni belőle, és melyik évszakban? Lesz-e kedvünk megmetszeni a bokrokat akkor is, ha hideg van? Mennyire állunk majd neki gazolni? Milyen gyakran fogjuk lefesteni a kerítést? Milyen gyakran fogjuk lesöpörni a járdát, és milyen anyagból legyen, hogy bírja a kinti időjárást? Milyen fajta mulcsot szeretnénk? Mennyire legyen környezetbarát kert? Ha zöld gyepet szeretnénk, vállaljuk-e a számtalan fűnyírást és a magas vízszámlát?

Ezért fontos az esztétikus előkert

A kert esztétikáját talán nem kell hosszan ecsetelni: egyáltalán, a kert mint olyan a természet nagy egészéhez kapcsol minket, és azért tartjuk többek között, hogy gyönyörködjünk benne. A kerttel dicsekszünk a barátainknak, feltöltődünk a látványától és a benne való munkálkodástól, kreatívvá tesz, hogy teremtünk valamit, folyamatosan változik, és jó esetben szerves része az otthonunknak. 

Nem mindegy azonban, milyen növényekkel ültetjük tele, milyen kerítés választ el minket az utcától és a szomszédtól, és milyen ösvényen sétálunk nap mint nap a kaputól az ajtóig, az ajtótól a kert végéig. Figyeljünk a tájolásra: olyan növényeket válasszunk, amely az előkertünk éghajlatának megfelel. Nem mindegy, hogy naptűrő vagy árnyéktűrő, szárazságtűrő vagy locsolásigényes növényt ültetünk – ismerjük meg a kertünket!

Megfelelő kerítést választani nem egyszerű

Nyilvánvaló, hogy amikor egyszerre tervezünk nagy változtatásokat, ott próbálunk lefaragni a költségekből, ahol tudunk. Ezekkel azonban az a gond, hogy hosszú távon csak bosszúságot okoznak, mert egy idő után cserélhetjük ki a gyengébb minőségű kerítést, járóköveket, pedig hosszú távra vettük. Érdemes tehát végiggondolni, hogy milyen hosszú távra tervezünk, és különösen a nagyobb beruházásoknál: évekig fogjuk nézegetni. 

A kerítésnél szempont, hogy pusztán elválasszon, vagy takarjon is. Ha a szomszéddal jóban vagytok, nem érdemes két méteres kőfalat rakni, szintúgy akkor sem, ha az a cél, hogy az utcán járkáló emberek megcsodálhassák a gyönyörű előkertünket. Ha viszont az a célod, hogy legyen egy privát zugod a házon kívül, akkor érdemes olyan kerítést választani, ami takar. Ezt természetesen lehet kombinálni is: az örökzölddel, pl borostyánnal való befuttatás lassú folyamat, de a végeredmény szép, kevés gondozást igényel, és abszolút jól takar egész évben. Egy lombhullató futó ugyanezt az eredményt éri el, de csak tavasztól őszig. 

Ha fából készítjük a kerítést, azt karban kell tartani, időről időre le kell festeni, viszont természetes anyag, és sokkal jobban néz ki bármilyen fémnél. 

A kerítés anyagát is fontos végiggondolnunk, mielőtt belevágunk az építésbe: a rácsos fémkerítés például esztétikai szempontból abszolút nem éri meg, de számtalan más anyag áll még a rendelkezésünkre a betontól a tégláig, és a vegyes kerítésig (pl fém és fa, tégla és fém stb). 

Járda és burkolatok

A járda és a kerti ösvények burkolata meghatározó a kert vagy az előkert hangulatánál. Egy jól megválasztott burkolat még az unokáink életében is ki fog tartani, már ha ők szeretnék megtartani – ezért érdemes időtálló és semleges (vagyis nem aktuális divatot követő) járdát lerakni. A járda anyagának skálája a nagyon rusztikustól (füves ösvény, beépített kő, fapalló) a hétköznapin (kavics, mosott kavics, beton) át a kifinomultakig terjed (kinti térkő szabályosan vagy szabálytalanul lerakva). 

Az ösvényeknek valóban használtnak kell lenniük, különben felveri a gaz. Ezért érdemes először kifigyelni, hol jársz gyakran, merre kényelmes a lábnak lépni. Ne becsüld alá a megfigyelés erejét! Az ösvény ne legyen túlságosan egyenes, hiszen az, bár rendkívül funkcionális, akár barátságtalan összképet kelthet, de öncélúan kanyargós sem. Legyen elválasztva valamilyen módon a növényektől, például használhatsz a célra műanyag kerti szegélyeket is. Találjuk meg a középutat a mi ízlésünk, az esztétikum és a praktikum között. 

Mit ültess?

Az ületetésnél van a legszélesebb választási lehetőséged. Ha szeretsz elbíbelődni a növényekkel, ültethetsz színes egynyári vagy évelő virágokat. Ha nem bánod, hogy a lombot söpörni kell, vagy esetleg otthagynád a fa tövében, ültethetsz színpompás vagy gyümölcsöt termő fát. Bár ha fogysztásra termő növényekben gondolkodunk, érdemes figyelembe venni, hogy igen forgalmas út mellett növő gyümölcsök, fűszernövények fogyasztása nem túl egészséges a lerakódó káros anyagok miatt. 

A legjobb előkert ötletek

A franciásan rendezett

A francia kertek egyik legjellemzőbb tulajdonsága a rendezettség. Szabályos formák, geometrikus alakzatok uralják, itt nincs helye a kócos bokroknak és a kikandikáló gyomnövényeknek. Tipikusan egyenes, kavicsos vagy járóköves út vezet egyik helyről a másikra, gömb vagy egyéb formára nyírt bokrok, sok a szöglet, a szimmetria, a rend. A francia jellegű előkert a tulajdonosának rendszeretetéről és gondosságáról árulkodik, ehhez mérten elég sok törődést is igényel a rendszeres fű- és bokornyírástól kezdve a locsoláson át a gyomlálásig. Csak haladóknak ajánljuk, elhanyagoltan ugyanis minden, csak nem csalogató. Amikor jól karban van tartva, akkor azonban szemet-lelket üdítő látvány. 

előkert ötletek
forrás: Pinterest

A parasztház előkertje

Klasszikusnak számít egy hagyományos, tájba illeszkedő háznál, ha a hely megengedi, egy-két fa, valamint megfelelő arányban virágzó bokrok, félcserjék és évelő virágok uralják az előkertet. Nem számít, hogy van-e nádfödelünk és fa spalettánk, a lényeg, hogy szép, de nincs vele annyi munka, mint egy klasszikus előkerttel, ahol sok a fű és a bokor, amit karban kell tartani. 

előkert ötletek
Forrás: Unsplash

A permakultúrás vadon

A permakultúrát a ‘70-es években fedezték fel Ausztráliában, és gyakorlatilag az ember, a növény és az állatvilág békés és organikus egymás mellett éléséről szól. Nem feltétlenül kaotikus, mint látjuk, inkább bőséges, ami persze a mi olykor franciásan kockajellegű, gyep-tuja előkerthez szokott szemünknek rendezetlen benyomást kelthet. Akit azonban ez hív, azt hét lóval sem lehet lebeszélni a permakultúráról, hiszen az elején egy alapos tervezéssel kevés négyzetméteren bőséges és változatos ökoszisztéma van jelen, ami nem csak az embernek jó, hanem a benne élő összes élőlénynek is. Nem utolsósorban megvan az a bizonyos “vadon”-érzet, amelyet oly sokan hiányolnak a városban, még ha nem is tudnak róla. 

előkert ötletek
forrás: suburbanpermaculture.org

A méhlegelő

Ha egynyári és évelő virágokkal borítjuk be az előkertünket, akkor kora tavasztól késő őszig gyönyörködhetünk a virágokban nemcsak mi, hanem a méhek is, hiszen rengeteg magányos méhfajta van, amelyek nem családban élnek, nem termelnek mézet, ám a növények megtermékenyítésében ugyanolyan kulcsfontosságúak, mint a házi méhek. Aki virágzó előkertet szeretne, azt gondosan meg kell tervezni, hogy minden hónapban legyen virág. Cserébe minden héten új virágcsokrot állíthatunk akár minden szobába. Februárban a hóvirággal és a kankalinnal, ibolyával kezdődik, és novemberben a körömvirággal és az árvácskával ér véget a virágszezon. 

előkert ötletek
forrás: thisoldhouse.com

A mediterrán

Magyarországon már sok kert olyan meleg, hogy mediterrán növényeket lehet bele telepíteni. Ehhez persze nem árt némi rusztikus kőfal és fa spaletta, valamint cserép virágkaspó sem. Viszont a szárazságtűrő növények igénytelensége és szépsége, valamint illata kárpótolni fog akkor is, ha nincs meg minden kellék. Zsálya vagy rozmaring, kakukkfű és füge, leander és yukka – a választék bőséges. 

előkert ötletek
forrás: gardenia.net

A lusták kertje

Ha sem a tervezéssel, sem a fenntartással nem akarunk sok időt eltölteni, akkor érdemes egy kényelmes, önfenntartó (térkövezett) járdát készíttetni, és mellé olyan bokrokat, amelyekkel évente legfeljebb egyszer van dolgunk, amikor meg kell metszeni elvirágzás után. Ilyen barátaink a pampafű, a yukka, a pünkösdi rózsa, és az igénytelen mediterrán bokrok: a rozmaring, a zsálya, a varjúháj. 

előkert ötletek
forrás: Pinterest

A fapados luxus

Az egyszerű, a minimalista, a helyi alapanyag, a kreativitás és a természetközeliség jelzi az egyre népszerűbb ‘fapados luxus’ irányzatot. Nevezhetnénk az organikus kertészet, a minimalizmus és a “csináld magad” gondolkodás ötvözetének is. Lényege, hogy abból dolgozunk, ami van, a helyi adottságokat figyelembe véve.

előkert ötletek
forrás: egigeroepitesz.blog.hu

Te milyen előkertet szeretnél?

Reméljük, megtetszett valamelyik ötletünk, és el tudsz indulni álmaid előkertjének megvalósítása felé!

Ha pedig kertészet, vagy akár kerti árnyékolás témában keresel megoldásokat, nézd körül a kínálatunkban!

Megszakítás