Előtető fából? Ezért NEM jó megoldás.

eloteto fabol

Az előtetők, avagy a bejárati ajtók és teraszok „esernyői” vitathatatlanul hasznos elemei az otthonnak: védik a ház bejáratát és a teraszt a csapadéktól, az UV sugaraktól, és ugyanígy védik az érkezőt és távozót is, a kihelyezett tárgyakat, bútorokat, mindemellett pedig a homlokzat díszei is lehetnek. 

Ha előtető vagy terasztető vásárláson gondolkozunk, érdemes alaposan körülnézni a piacon, hogy milyen típusok és anyagok közül válogathatunk. Sokaknak a fa a legelső anyag, ami eszükbe jut. Természetes, meleg érzetét semmivel sem helyettesíthetjük – ennek ellenére nem biztos, hogy ez a legjobb anyag, amit választhatunk. Cikkünkben, most eláruljuk, miért nem jó ötlet az előtető fából építve, és milyen alternatívák léteznek helyette.

Előtető fából: lehetséges előnyök

Az előtetőnek rendkívül széles a felhasználási lehetősége: építhetjük bejárati ajtók fölé, erkélyre, teraszra, vagy akár a ház oldalához, ahová autóval parkolunk. Itt érdemes megemlítenünk a terasztetőket is, amelyek hasonló funkciót látnak el a terasz felett, csupán a méret és a rögzítés tér el általában. A fa szerkezetek leginkább hossztoldott építési gerenda és lambéria felhasználásával készülnek, a rákerülő fedőanyag pedig lehet cserép, zsindely, hullámlemez vagy polikarbonát. 
A fa legnagyobb előnye egyben a hátránya is: természetes anyag, amelyre vigyázni kell, rendszeres karbantartást igényel ahhoz, hogy hosszú évekre jó állapotban maradjon és elláthassa funkcióját.
A fa barátságos, meleg érzetet kelt, különösen a fémek ridegségéhez hasonlítva. Fafajták széles választéka elérhető, így nagyon sokféle árnyalat közül választhatunk, de akár kedvünk szerint le is festhetjük, vagy lazúrozhatjuk bármi másra. Lényeg, hogy a terasz-vagy előtető keményfából készüljön, hogy minél tartósabb és strapabíróbb legyen. A keményfák nagy előnye, hogy megfelelő gondozás mellett strapabíró szerkezetnek számítanak, így akár egy nagyobb teraszt is befedhetünk fából. Ács szakemberek segítségével tervezhetünk teljesen egyedi méretű és kialakítású előtetőket, így ez az anyag nagy szabadságot ad az egyedi igények megvalósításában.

A fa előtető hátrányai

Robosztus, ezért az esztétikára és stílusra adók mindenképpen gondolják az anyagválasztást. A legtöbb ilyen fa előtetőt legalább 10×10 cm vagy 15×15 cm vastag gerendákból építik meg, ezért a homlokzati látvány a legtöbb hazai otthon esetében nem lesz harmonikus pl. egy ajtó feletti robosztus szerkezet esetében. Ha viszont alpesi házad van, nem sokat kell gondolkodni az anyagválasztáson, a fa előtető lesz a megfelelő választás.

Nem a legidőtállóbb anyag. A fát az idő múlása még a legjobb karbantartás mellett is megviseli, és vetemedés vagy repedés nyomai jelentkezhetnek. Néhány évente csiszolásra, lazúrozásra, festésre, tömítésre és egyéb kezelésekre lesz szükség ahhoz, hogy jó állapotban maradjon. Míg a cédrus és más, rothadásnak ellenálló fák kevésbé hajlamosak a vetemedésre, idővel ezek is elhasználódhatnak, vagy repedések keletkezhetnek bizonyos részein, amelyek aztán cserét igényelnek.

Drága és időigényes karbantartani. A fából készült szerkezetek nagyon érzékenyek a nedvességre, és nem megfelelő gondozás esetén könnyen rothadásnak indulhat a faanyag, ez pedig visszafordíthatatlan kárt okozhat a struktúrában. Ezt komolyan kell venni, hiszen az előtető és terasztető olyan szerkezet, amely alatt időt töltünk, így nem szabad megkockáztatni egy balesetet. A fa felületét rendszeresen impregnálni kell, vagy olajjal és lazúrral kell kezelni, hogy megvédjük az UV-sugárzástól, esőtől, hótól, jégesőtől, portól és a parazitáktól. Ha festjük, vagy vastaglazúrt használunk felületkezelés gyanánt, biztosan lepereg már 1-2 év elteltével is, ezért ezt a fajta felületkezelést inkább hanyagoljuk. A – jó minőségű – vékonylazúrral, bármilyen furcsán is hangzik, tartósabb felületet hozhatunk létre, hiszen ezzel nem keletkezik egy vastag felületi réteg, ami kiszáradás és felvizesedés után felpattogzik.

Költséges a faanyag és ácsmunkák miatt. Az elmúlt évben óriási mértékben nőtt a faanyagok ára: a valódi fából készült termékek már-már luxusnak számítanak, így mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha fa szerkezet mellett döntünk. Alkalmazása különös körültekintést igényel már a tervezés során is, így a tervezésre fordított idő akár duplája is lehet más anyagokhoz képest.

A faszerkezethez leginkább zsindelyfedés illik, ez azonban nagyon besötétíti a bejáratot vagy a teraszt. A víztiszta polikarbonát megoldás lehet ez ellen, azonban ez a két anyag csak ritkán mutat jól együtt, inkább kedvezőtlen összhatást kelt.

Akkor mi legyen fa előtető helyett…?

Napvitorla előtető helyett
Forrás: Pinterest

Jó hír, hogy sok alternatíva létezik, ha valakit érthető módon eltántorítanak a fentiek. Ha nem ragaszkodunk a fix szerkezethez, a népszerű napvitorlás megoldás például jó választás lehet. Szellős és nyílt érzetű marad tőle a tér, egy-két óra alatt könnyen felszerelhető, és gyakorlatilag bármilyen adottságú és méretű területre alkalmas. Jó döntés a napvitorla akkor is, ha télen a lehető legtöbb fényt szeretnénk beengedni a házba, ezért csak nyáron használnánk azt. Leggyakrabban a háromszög alakkal találkozhatunk, de létezik négy pontban kifeszíthető, vagy akár rendelésre egyedi méretet és formát is beszerezhetünk bizonyos gyártóktól.

Ha a fix szerkezet az, amit elképzelünk, akkor az alumíniumszerkezetes polikarbonát elő- és terasztetőket ajánljuk. A polikarbonát rendkívül tartós és megbízható anyag a tetőfedésben. Egyesíti az üveg tulajdonságait a hullámpaláéval: könnyű, de strapabíró, egyszerre árnyékol, miközben nem sötétít be, hiszen átereszti a fényt. A polikarbonátnak kicsi a keménysége, így egyedül a karcolás hagyhat nyomot rajta, de ezen kívül rendkívül tartós és strapabíró anyagnak számít. Kültéri használat esetén a várható élettartama 15-20 év vagy akár több is lehet különösebb karbantartás nélkül.

Van tehát jobb és korszerűbb megoldás a fánál (lásd modern előtető cikkünket is): webshopunkban forgalmazott Palram terasztetők és előtetők kiváló ár-érték arányban, széles választékkal állnak rendelkezésre azok számára, akik tartós, praktikus és esztétikus megoldást keresnek a kültéri árnyékolásban. A Palram termékek masszív alumínium szerkezetüknek köszönhetően olyan szavatossággal rendelkeznek, mint egy hagyományos féltető, vízelvezetésüknek köszönhetően pedig nem árt nekik a csapadék, és még a legnagyobb vihar sem tesz kárt bennük.

Gyakori kérdések

Miért nem ideális megoldás az előtető fából?

A drága az alapanyag mellett a legtöbb szerkezet kialakítása tervezést és szakembert igényel, az anyag kiszállításához pedig fuvart kell szervezni, amik még tovább emelik a költségeket. A felület rendszeres karbantartást ígényel, még ha a vékony lazúrt is választjuk felületkezelésnek. Ha festeni szeretnénk vagy vastag lazúrt választunk, biztosan lepattogzik.

Fa előtető helyett mi jöhet szóba?

Fix építmény esetén a mai korszerű technológiának köszönhetően már válaszhatjuk az alu váz + polikarbonát kombinációt. Ha egyedi méretet és építményt szeretnél, a szakembert itt sem fogod úszni, és az ár is magasabb lesz, mint ha moduláris, fix méretű, de jól bővíthető, készen megvásárolható rendszerekből építesz előtetőt vagy teraszfedést. Ezeknek a rendszereknek az előnye, hogy nem kell szakember, akár saját kezűleg is felépítheted és felszerelheted. A szállítás is viszonylag könnyű, dobozolva tetőtartón is hazaszállíthatod, ha anyagi okokból nem kérsz kiszállítást.

Megszakítás