Erkély árnyékoló típusok: melyiket válasszam?

Erkély árnyékoló típusok: melyiket válasszam?

Az erkély általában mindenki kedvenc tere a lakásban: ez az a hely, ahol élvezhetjük a friss levegőt, csodálhatjuk a tájat anélkül, hogy kilépnénk otthonról. A jó adottságú erkély azonban még nem elég ahhoz, hogy teljes kikapcsolódást nyújtson – gondolni kell az árnyékolásra is.

Elvégre mit ér az az erkély, amelyet tűz a nap, esőben pedig pillanatok elázik a kültéri bútorokkal együtt? Cikkünkből most megtudhatod, milyen népszerű erkély árnyékoló megoldások léteznek, és melyiket mikor érdemes választani.

Az erkély árnyékoló előnyei

A bútorokkal és növényekkel szépen berendezett erkély nagyszerű dolog, de gondoltál az árnyékolásra? Különösen a nyári hónapokban kellemes időt tölteni kint, azonban a tűző nap káros és fárasztó tud lenni, a déli órákban pedig lehetetlen a szabadban időzni árnyék nélkül. Napjainkban már számos erkély árnyékoló megoldás létezik, a választást az igények, a hely adottsága és a pénztárca szabja meg. A jól megválasztott árnyékoló olyan befektetés, amelyet egész biztosan nem bánsz majd meg. Nézzük, milyen előnyei vannak az erkélyárnyékolásnak!

Első legfontosabb: véd az időjárási elemektől.

A nap bármely szakában tölthetsz időt az erkélyeden – az árnyékoló pajzsként véd a nap melegétől, széltől és csapadéktól. Nincs is jobb, mint az erkély védelméből szemlélni a szemerkélő kora őszi esőt.

A kültéri bútoraid is megköszönik.

Bár a kültéri bútorok többsége UV-és vízálló, ha hosszan ki vannak téve az elemeknek, bizony akár már egy év múlva jelentkezhetnek apróbb károsodások nyomai. Érdemes erre is gondolni az árnyékoló vásárlásakor, és olyan megoldást választani, ami alatt elférnek a kültéri bútorok.

Home office az erkélyen? Miért ne!

Egyre több időt töltünk munkával otthon az iroda helyett; éppen ezért, miért ne választanád az erkélyt a reggeli meetingek helyszínéül? Itt még ez is elviselhetőbb – kivéve, ha rád tűz a nap, és még a képernyőt se látod. Azonban egy stílusos napvitorlával vagy napellenzővel könnyen orvosolhatod a problémát. Az árnyékoló védelmében immár lehet olvasni, tanulni, vagy dolgozni az erkélyen.

Hűvösebb belső terek

A nyári hónapok egyre melegebbek, de ha megfelelően árnyékolt az erkélyed, azzal a szobát is véded a kellemetlenül tűző napsugarak ellen, és akár több fokkal is hűvösebb lehet a lakás, mint árnyékolás nélkül.

A növényeid új kedvenc helye

Ha szeretsz növényeket nevelni, erkélyeden még egy minikertet is kialakíthatsz számukra. Ám a legtöbb növénynek árnyékra van szüksége a legmelegebb órákban, így a napellenző itt is jól fog jönni.

A külső sem elhanyagolható

A stílust és személyiséget tükröző erkélyhez hozzátartozik egy jól megválasztott árnyékoló is. Meglátod, lakásod vagy házad külseje új életre kel vele!

Kedvenceid is hálásak lesznek érte

A jól árnyékolt, hűvösebb erkélyen háziállataid is többet tartózkodhatnak, amit pedig biztosan szívesen meg is tesznek majd. Elvégre kint mindig sokkal érdekesebb az élet, nem igaz?

Nézzük, milyen erkély árnyékoló megoldások közül választhatsz a piacon.

Egyszerű megoldások: napvitorla, napernyő

Ezek a nagy, háromszög vagy négyszög alakú szövetdarabok méltán számítanak népszerűnek az árnyékolástechnikában, ugyanis rendkívül egyszerű szerkezetűek, könnyen installálhatóak, modern, stílusos megjelenésűek, és nem utolsó sorban költséghatékonyak is.

Jó választás a napvitorla akkor is, ha télen a lehető legtöbb fényt szeretnéd beengedni a házba, ezért csak nyáron használnád. Szellős és nyílt érzetű marad tőle a tér, könnyen installálható, gyakorlatilag bármilyen adottságú és méretű területre alkalmas.

Azt tudni kell, hogy a háromszög alakú vitorla kevesebb árnyékot kínál, mint a négyzet alakú, de térben rugalmasabb, és jobban beilleszthető kisebb területekre. Ráadásul eggyel kevesebb rögzítési pontja van, így elhelyezésében szabadabb kezet kapsz.

erkély árnyékolás
Kép forrása: Pinterest

Egy napernyő is megoldást jelenthet abban az esetben, ha az árnyékolandó terület nem túl nagy – erkélyre viszont csakis megfelelő rögzítéssel ajánlott, hogy az esetlegesen feltámadó szél ne borítsa fel és fújja le.

erkély árnyékolás
Kép forrása: Pinterest

Árnyékoló roló

Mivel a napsugarak besütési szöge folyamatosan változik napközben, a fentről jövő napvédelem nem mindig elég. De az is lehet, hogy nincs is szükség vízszintes fedésre, mert felülről védve van az erkélyed, loggiád. Loggiákkal Magyarországon tipikusan a panellakásoknál találkozhatsz, és számos esetben megfigyelhető, hogy a tulajdonosa már gondoskodtak árnyékolásról.

Ezekben az esetekben, hogy felfogd az oldalról érkező napfényt és esőt, szerelj fel árnyékoló rolókat fedett erkélyedre vagy loggiádra. Ezeknek a hosszát könnyedén állíthatod napközben, és még hangulatos, privát szférát is teremthetsz velük az erkélyeden.

A többnyire szövetből készült rolók sokféle színben elérhetőek, így biztosan találsz az ízlésednek megfelelőt. Érdemes vízálló anyagból készült rolót venni, amellyel szárazon tarthatod az erkélyt nagyobb esőzéskor is.

erkély árnyékolás
Kép forrása: Pinterest

Redőny

A rolókhoz hasonlóan, egy fedett erkélyre felszerelhetsz kültéri redőnyt is. A redőnyökkel könnyen lehet szabályozni az erkélyre eső fény mennyiségét, zárt állapotban pedig szinte teljesen blokkolja az esőt és szelet is. Érdemes tartós, porszórt alumíniumból készült redőnyt vásárolni, amely hosszú évekre szóló kiegészítője lesz az erkélynek.

erkély árnyékolás
Kép forrása: Pinterest

Feltekerhető, könyökkaros napellenzők

A napellenzők kiválóan alkalmasak szezonális árnyékolásra. Legfőbb előnyük a behúzható napellenzőknek, hogy segítségükkel könnyen szabályozható az erkélyt fedő felület. Napellenzővel nagy terület fedhetsz le az erkélyen anélkül, hogy fix szerkezetet kellene felszerelni. Léteznek olcsóbb, kézi működtetésű verziók, és elektromosan vezérelhetőek.

Erkélyes lakásoknál és családi házaknál gyakran találkozhatunk ezzel a megoldással, mert praktikus, könnyen installálható, és még a ház külső felületét is feldobja. Bizonyos modellek már kaphatóak lehúzható rolóval kiegészített változatban, ami nagyon praktikus, mert így nem csak vízszintes, de függőleges irányban is tudsz vele árnyékolni.

erkély árnyékolás
Kép forrása: Pinterest

Terasztetők, pergolák, előtetők

A terasztetők és pergolák jelentik az árnyékolók csúcsát a képzeletbeli árnyékoló hierarchiában. Ezek a megoldások már egy fix építményt takarnak, amelyek erősebb szél- és hóterhelést is biztonságosan kibírnak.

Jellemzőjük, hogy már nem csupán a homlokzaton vannak rögzítési pontok, hanem külső szélükön lábak tartják az árnyékolót és nem mobilizálhatók. Ha egyszer felépíted, az jó ideig ott is marad, hiszen ezek már költségesebb megoldások.

A terasztetők készülhetnek fából vagy fémből, de erkély árnyékoláshoz a könnyebb súly miatt inkább csak a könnyű alumínium változatokat ajánljuk. A webshopunkban is elérhető moduláris Palram Canopia terasztetők alu vázakkal és polikarbonát tetőpanelekkel készülnek, emiatt különösen alkalmasak erkélyekre, teraszokra.

Egészen kicsi erkélyeken valószínűleg nincs mód terasztetőt elhelyezni, ezért ilyen esetekben szóba jöhet előtető felszerelése. Ezek a megoldások akár 100%-ban is blokkolják a káros UV-sugárzást anélkül, hogy elsötétítenék az erkélyt és a belső teret, emellett csökkentik az ajtót közvetlenül érő eső mennyiségét.

A funkció mellett a Palram előtetők stílusos megjelenésükkel hozzájárulnak a kültér szépségéhez is. Kínálatunkban választható retro, modern és klasszikus dizájn. Mivel ezek tetőpanele átlátszó, így elsősorban a csapadék elleni védelemre alkalmasak.

Láthatjuk, hogy árnyékolással szinte bármilyen évszakban és időjárásban élhető teret varázsolhatsz erkélyedből, így megéri ez a befektetés. Megnő az élettér, több időt tölthetsz a szabad levegőn, ami az általános közérzetnek és egészségnek is jót tesz.

Egy stílusos napvitorlával, állítható napellenzővel, esetleg egy fix terasztetővel többet nem kell aggódni a tűző nap, vagy egy futó zápor miatt – védett helyen élvezheted a kint töltött perceket akár egyedül, akár a családdal és barátokkal. 

Megszakítás