Filagória: elavult, kompromisszumos megoldás?

Filagória: kompromisszumos megoldás?

A filagória vagy más néven a szaletli egy hagyományos, jól bevált megoldás lehet arra, ha valamilyen fedett kerti kiülőben gondolkodik. De valóban jó választás? Trendi-e még 2022-ben és milyen alternatívái lehetnek?

Kerttulajdonosként előbb-utóbb eljut odáig az ember, hogy egy kerti kiülő ötlete felmerüljön. Számos praktikus és érzelmi oka is lehet, ami miatt egy ilyen fejlesztéssel szeretné megajándékozni magát és környezetét. De megéri-e belevágnia a szaletli-kalandba?

A filagória jelentése

A filagória tulajdonképpen egy kerti házikót jelent, amely szabadon, önmagában áll, oldalt nyitott, ajtó nélküli, egyetlen térből álló kis építmény. Hagyományosan fából készült, oldalát lécek alkotják, melyek rácsszerűen sorakoznak egymás mellett. Alapvetően akkora a belső tere, hogy egy kis kerti asztal és néhány ülőhely, vagy az asztal két oldalán elhelyezett két pad elfér benne. A filagóriáról úgy tartják, hogy azáltal lesz igazán eggyé a kerttel, ha kúszónövényt futtatunk fel rá, és az kellőképpen benövi. Ha fél a borostyántól, a rózsát pedig túl közhelyesnek gondolja, vagy nem szeretné, hogy a környezetében élő gyerekek megszúrják magukat, akkor válassza helyette például a golgotavirágot, a hajnalkát, a kúszó hortenziát, a futó oroszlánszájat, a serlegloncot, vagy a trombitafolyondárt.

Milyen esetben jó választás a filagória?

Talán a nagyszülői paraszti házban, egy szabadtéri kiállításon vagy egy kosztümös filmben figyelt fel először a filagóriára. Érthető, ha teljesen magával ragadta az a hangulat, melyet az a kis kerti kiülő teremtett a környezetében. Valami hasonló, mesebeli, varázslatos hatásra vágyik és mindennap meg szeretné tapasztalni ezt az érzést? Ráadásul praktikus okokból régóra esedékes lenne egy fedett kiülő a kertes házhoz? Erre jó megoldás lehet a filagória beépítése. Ugyanakkor, mint minden fejlesztés, ez is költségekkel jár, és nem minden esetben éri meg. Összeállítottunk Önnek egy rövid tesztet, ami alapján könnyen eldöntheti, hogy Önnek szüksége lehet-e egy ilyen építményre a kertjében.

Szüksége van-e filagóriára a kertjében?

A válasz igen, ha:

 1. családjával a kezdetektől fogva hiányolják, hogy nincs a háznak fedett terasza, vagy tornáca.
 2. szeretnék jobban megélni a természet közelségét szabadidejükben, függetlenül attól, hogy esik az eső vagy süt a nap
 3. home office idején gyakran gondol arra, hogy jobb lenne a kertben, fedett, védett helyen dolgozni, mint az íróasztala mögül.
 4. Ön vagy valaki a környezetéből szeret a szabadban étkezni, sütögetni.
 5. gyakran álmodozik arról, hogy bárcsak lenne egy kis külön, védett hely, ahová el lehet vonulni, egyedül lehetne lenni és közben a természet adottságait is lehet élvezni.
 6. gyakran gondol arra, hogy az időjárási körülményektől függetlenül jó lenne a kertben meginni a reggeli kávét.
 7. Ön vagy valaki a családjából gyakrabban hívná át a barátait, ismerőseit egy meghitt, bizalmas beszélgetésre, csak túl kicsi a ház ahhoz, hogy találjanak egy ilyen helyet.
 8. amikor valamilyen szakember, például kertész érkezik a ház körüli tevékenységhez, akkor az a különös hiányérzete akad, hogy a szabadban nem tudja hova leültetni, nincs meg a tere annak, ahol például a papírmunkát végeznék, vagy ahol nyugodtan át tudnák beszélni a teendőket, mialatt az illetőt megkínálja egy kávéval vagy üdítővel.
 9. amíg a kertben tartózkodik, addig a szomszédok számára szeretne félig-meddig láthatatlanná válni.
 10. kedvesével gyakran fantáziálnak arról, hogy romantikusabbá, titokzatosabbá szeretnék tenni a kertet, és hajlandóak is áldozni erre, csak szeretnék, hogy a fejlesztés egyben praktikus is legyen és túlmutasson azon, hogy látványosabb, szebb lett tőle a környezet.
 11. egy stresszes nap után szereti kiszellőztetni a fejét, és szeretné, ha ezt akkor is megtehetné, amikor az időjárási körülmények nem a legideálisabbak.
 12. ha nincsenek a kertben még nagy, árnyas fák, vagy ha vannak, de nem védenek eléggé a naptól és az esőtől

Igazság szerint, ha csak egy pontban is helyeselt a fenti 12 szituáció közül, akkor már érdemes elgondolkodni azon, hogy befektet egy kerti filagóriába.

Filagória ötletek

 • Filagória kemencével vagy szalonnasütővel: ha a hiányérzete abból fakad, hogy nincs kialakítva egy sütögetőhely, vagy egy olyan környezet, ahol kényelmesen, meghitten lehet elfogyasztani a grillezés eredményét.
 • Rusztikus rönk filagória: azoknak ajánljuk, akik egy kerti kiülő helyre vágynak, de nem feltétlenül ragaszkodnak ahhoz, hogy ebben a térben elszeparálódhassanak a külvilágtól.
 • Hatszögletű filagória: ezek a filagóriák általában kifinomultabbak, díszítettebbek, kidolgozásukra, küllemükre nagy hangsúlyt fektettek. Amennyiben a romantikus hangulat megteremtése legalább annyira a cél, mint a praktikus szempont, akkor mindenképpen ezt ajánljuk Önnek. Ezeket a filagóriákat be lehet futtatni növénnyel, jóval meghittebb hangulatot lehet belsejükben kialakítani, mint a rusztikus verzióban. Ha zárni akarjuk a teret a kíváncsi szemek elől akkor ezt érdemes választani.

Mennyibe kerül egy filagória?

Egy filagória 200 000 forintról indul, de akár 750 000 Ft is lehet. Érdemes azonban nem halogatni, hiszen a jelenlegi helyzetben mindennek folyamatosan megy fel az ára.

És filagória helyett…?

Ha nem ragaszkodik ahhoz, hogy a bútor fából legyen, akkor kialakíthat fedett teraszt, vagy egy kerti pavilont. Ilyenkor alumínium szerkezetben érdemes gondolkodni fa helyett, ami jóval olcsóbb, és ráadásul egyszerűbb, gyorsabb is és karbantartást sem igényel.

 • Fedett terasz: amennyiben már eleve van terasz, és nem az a cél, hogy a kert végében felállított filagória akár alkalmas legyen elvonulásra is, akkor érdemesebb a meglévőt lefedni. Például választhatsz a mi prémium kategóriás terasztetőink közül.
 • Kerti pavilon: A kerti pavilon előnye, hogy vannak olyan fajtái is, melyek könnyedén felállíthatók és összeszerelhetők. Ha azért lenne szüksége egy filagóriára, mert kertipartik során szeretnénk egy fedett teret biztosítani, akkor praktikus és olcsó megoldás lehet, ha inkább mozgatható pavilonban gondolkodunk.
 • Pergolák: Ha le tud mondani a fabútor hatásáról és valami modernebbek keres, akkor talán egy pergolába is érdemes lehet befektetni. A modern pergolák olyan anyagokból készülnek, amelyek jóval időtállóbbak a fánál. A legjobb a bioklimatikus pergola, amelyet mindig az adott évszak körülményei szerint alakíthat, így sok öröme lehet a választásban.

Gyakori kérdések

Mi az a filagória?

A filagória tulajdonképpen egy kerti szabadon, önmagában álló, oldalt nyitott, ajtó nélküli, egyetlen térből áll ó kis építményt jelöl. Hagyományosan fából készült, oldalát rácsszerűen sorakoztatott lécek alkotják, melyeket futónövényekkel futtatnak be.

Mikor jó választás a filagória?

Mert remek alkalmat nyújthat arra, hogy a természet közelségét élvezze miközben a naptól, az esőtől védve legyen. Egy filagória megteremti a körülményeket ahhoz, hogy a szabadban dolgozzon, étkezzen, pihenjen, vagy csak a családjával legyen.

Megszakítás