Egyszerű és olcsó garázs ötletek

Olcsó és egyszerű garázs ötletek

Minden autótulajdonosnak, aki szeretné megóvni autóját az időjárás viszontagságaitól és egyéb külső behatásoktól, szüksége lehet garázsra, függetlenül az évszaktól.

A kérdés már csak az, hogy valóban garázsra van-e szükség, vagy az olcsóbb, nyitott autóbeállók is jó megoldást jelenthetnek? Cikkünkben feldobunk garázs ötleteket, valamint bemutatjuk ezeknek előnyeit és hátrányait.

“Rendes” garázs vagy egyszerűbb autóbeálló?

Ha úgy döntöttél, eljött az ideje a garázsépítésnek, mert nem szeretnél többet amiatt aggódni, hogy a tűző nap, egy váratlan jégeső, vagy fáról lehulló ág, netán az azon ücsörgő madár guanója kárt tesz az autódban, akkor két lehetőség közül választhatsz: garázst építesz, vagy egy nyitott autóbeállót. Nézzük mindkettő előnyeit és hátrányait, ami alapján könnyebb lesz a döntés.

A kocsibeállók és a garázsok sok szempontból hasonlóak. Mindkettő védelmet nyújt a szél, az eső a nap és külső mechanikai behatások ellen, mindkettő csatlakoztatható a ház oldalához, vagy szabadon álló szerkezetként működhet. A különbség a kinézetben, anyagban, felépítésben, engedélyezésben és természetesen az árban rejlik.

A garázsok teljesen zárt szerkezetek, míg az autóbeálló legalább két oldalán nyitott. Természetesen egy nyitott kocsibeálló nem tudja azt a védelmet nyújtani, amit egy zárt garázs. De jól átgondolt elhelyezéssel ez is hatékonyan védi az autót a természeti behatásokkal szemben, ráadásul megépítésük meglehetősen egyszerű, és az áruk is megfizethető. (Egy másik cikkünkben írtunk bővebben autóbeálló ötletekről)

A garázs előnyei

Teljes védelem – A garázsok teljes védelmet nyújtanak az időjárás viszontagságaival szemben. Autód és egyéb személyes tárgyaid védve lesznek az esőtől, naptól, széltől és a szálló portól. Télen pedig nem kell jégoldóval a kézben indítanod a napot ahhoz, hogy munkába indulj.

Tárolásra is használhatod – A garázsok ideálisak tárolásra, mivel teljesen zártak és zárhatóak. Általában tágasabbak is, mint a kocsibeállók, így lesz hely benne polcoknak, hűtőnek, vagy akár barkácsasztalnak is. És sok lomnak!

Attraktív is lehet, de mindenképpen növeli a ház értékét – Sokan úgy gondolják, szebb a terület összképe egy garázzsal, mint autóbeállóval. Ez persze szubjektív, de tény, hogy a költségesebb beruházásnak számító garázsépítéssel nagyobb mértékben fog nőni az ingatlan értéke, mint egy kocsibeállóval.

A garázs hátrányai

Költségesebb – A garázsépítés sokkal drágább, mint egy kocsibeállóé. Mind az anyagdíjért, mind a munkáért mélyebben a zsebedbe kell nyúlni, ha garázst szeretnél.

Hosszabb ideig tart az építés – Mivel a garázsok bonyolultabb szerkezetek, mint a kocsibeállók, hosszabb ideig tart megépíteni őket. Napjaink anyag- és szakemberhiányát is figyelembe véve ez valóban hosszú idő is lehet…

Szigorúbb építési követelmények – A szükséges építési engedélyek megszerzése a hatóságoktól hosszabb és bonyolultabb folyamat lesz, ha garázst építesz. És bizonyosan szükséged lesz építész-tervezőre is. Zárt tér lévén lámpákat is fel kell szerelni, tehát villanyszerelési munkák is hozzáadódnak a feladatokhoz és költségekhez.

garazs
Kép forrása: Pinterest

A kocsibeálló előnyei

Gyorsan megépíthető – A kocsibeállók viszonylag egyszerű szerkezetek, így nagyon gyorsan megépítheted akár szakember segítsége nélkül is, különösen, ha jártas vagy a ház körüli barkácsmunkákban és célszerszámokkal is rendelkezel. Ha nem, hívd össze a családot és barátokat, biztosan lesz köztük ügyeskezű is.

Olcsóbb – A kocsibeálló építését sokkal olcsóbban megúszod, mint a garázsét. Kevesebb anyagra van szükség, mivel nincsenek oldalfalak, ajtók vagy ablakok. Nem szükséges építőanyag, kőműves, betonkeverő.

Nem kell engedélyekkel bajlódni – Mivel a kocsibeállók nem minősülnek zárt vagy élhető térnek, így általában nincs szükség engedélyre.

Nincs szükség építészre – Ma már elérhetőek előre gyártott elemekből álló kocsibeállók, amelyek felállításához csupán egy térkövezett, vagy betonozott terület kell, ahova rögzíthető a szerkezet. Ilyenek például az általunk is forgalmazott Palram kocsibeállók.

A kocsibeálló hátrányai

Szűkebb a hely – A legtöbb kocsibeálló csak egy, ritkább esetben két autó számára biztosít elegendő helyet.

Nem nyújt teljes védelmet – A kocsibeállók ugyan a legtöbb esetben megvédik az autókat az időjárás viszontagságaival szemben, de mivel nyitottak több oldalról, az erős széllel járó eső bevághat és befújhat ágakat, télen pedig lefagyhatnak az ablakok és tükrök.

Mint látjuk, van néhány lényeges különbség a garázsok és a kocsibeállók között. Mielőtt választanál, gondold át alaposan ezeket. Garázst akkor érdemes választani, ha van kellő tér a kertben, ha nem gond az engedélyeztetés és a hosszabb építési időszak, valamint az építéssel járó kosz és felfordulás, ami után valószínűleg még kertészeti teendők is lesznek bőven. És a legfontosabb, hogy álljon nagyobb mozgástér rendelkezésre anyagilag! Ha mindezek mellett fontos számodra, hogy a garázs funkció mellett extra tárolóhely is legyen a család számára, akkor biztosan a garázs lesz a te választásod.

A kocsibeálló ideális megoldás, ha helyszűkében vagy az udvaron, kevesebb pénzt tudsz erre szánni, vagy épp a helyi építési hatósággal nem jutsz dűlőre. És nem a 100%-os védelemre törekszel. Egy jól megválasztott modern és stílusos kocsibeálló is remekül néz ki egy szép udvaron, és a legtöbb esetben tökéletesen elegendő védelmet nyújt az autónak.

Pláne, ha olyan helyre állítod fel, ahol egyik oldalról pl. falazott kerítés vagy épület van, ha örökzöld telepítésével lezárod a kocsibeálló végét, vagy oldalát. A téli jégkaparást viszont valószínűleg nem spórolod meg vele a reggeli elinduláskor, de már havat kevesebbet kell lapátolnod és sepregetned ezzel a megoldással is.

lengyel mobilgarazs helyett palram kocsibeallo
Arcadia 5000 kocsibeálló. Kép forrása: kertitermek.hu

Hova helyezzük a garázst vagy a kocsibeállót? A garázsépítés szabályai

Akár garázs, akár kocsibeálló építésére adjuk a fejünket, van néhány alapszabály, amit célszerű betartani.

Próbáljuk meg a garázst vagy beállót a kapubejárathoz legközelebb elhelyezni, így egyrészt nem kell olyan nagy felületet betonozni vagy térkövezni, ami a beállóhoz vezet, másrészt télen kisebb szakaszon kell jégteleníteni és havat lapátolni. (Érdemes elolvasni a kocsibeálló burkolat ötletek cikkünket is!)

Hagyjunk a beálló előtt annyi helyet, hogy ott is leparkolhassuk az autót könnyebb pakolás, vagy autómosás céljából. Azt is érdemes átgondolni a burkolat és a beálló megtervezésekor, hogy saját autónkon kívül akarunk-e itt más gépkocsikat is fogadni – akár olyan kocsibeállót is választhatunk, amely alatt két autó is elfér egymás mögött, vagy mellett.

Célszerű ezek mellett (ha van ilyen) a szomszéd falazott kerítése mellé építeni, vagy a ház oldalához felállítani a kocsibeállót. Ha már 1 évnél régebbi térköved van, ahhoz is rögzítheted a szerkezetet. Ennek hiányában csak a lábak alá kell majd kis betonozott részeket kiönteni az útmutató szerint.

Palram Carports Atlas 5000 Grey Solar Grey Main 3 scaled
Atlas 5000 kocsibeálló. Kép forrása: Palram

Stílusos kocsibeállók vagy inkább mobil garázsok?

Kocsibeálló készülhet fából vagy fémből, zsindelyes, cserepes vagy polikarbonát tetővel. Könnyűszerkezetes zárt garázs készülhet fából, ponyvából vagy fém lemezből is. Utóbbi kategóriát az un. lengyel mobilgarázsok jelentik.

Akár kocsibeálló, akár mobil garázs a választásod, vásárolhatod készen, vagy gyártathatod egyedileg. A praktikum mellett a küllem is fontos szempont, elvégre egy stílusos kocsibeálló a kert egyik éke is lehet, viszont egy vitatható küllemű mobil garázs nem való egy ápolt és ízléses kertbe. Ha fontos szempont még a fentiek mellett a gyors beszerezhetőség és a könnyű telepíthetőség, amelyhez nincs szükség szakemberre, akkor az alu/polikarbonát kocsibeálló a te választásod, mellyel munkaköltséget is spórolhatsz, hiszen sajátkezűleg is felállíthatod.

A barkácsáruházak és online üzletek választékában általában fix méretekben és meghatározott anyagokból készült kocsibeállókat és mobil garázsokat találsz (Például az Obi-s kocsibeállók). Ezeknél csupán a házhozszállításáról kell gondoskodnod, de az eladó is megszervezi neked a fuvart ingyenesen vagy fuvardíj ellenében. Összeállíthatod te magad, vagy kereshetsz szakembert is, ha biztosra akarsz menni, vagy nincs a szereléshez érzéked, célszerszámod.

Érdemes egy kört tenni a közeli barkpcsáruházakban, az építőanyag telepeken és szétnézni online is. Ha összegyűjtöttél minden információt a kiválasztott kocsibeállóról, vagy garázsról, már intézheted is a vásárlást a készleten lévő termékeknél, vagy leadhatod rendelésedet.

garázs ötletek
Kép forrása: Pinterest

Ha nem megfelelő számodra a készen kapható paletta választéka, akkor szakemberhez vagy erre szakosodott céghez kell fordulnod, így teljesen egyedi kialakítású kocsibeállót vagy garázst tudnak neked kialakítani.

Az általunk is forgalmazott Palram gyártó kocsibeállói a piacon kiváló ár/érték aránnyal bírnak. Többféle típus közül választhatsz különféle méretekben, sőt akár széles és magas járműhöz is találsz megoldást. Ha pedig a négy láb esetlegesen sok lenne, vagy útban lenne helyszűke miatt, akkor választhatod a kétlábú Arizona Wave kocsibeállót is.

Ha hosszban, vagy magasságban bővíthető modellt keresel, akkor az Arcadia lesz a megfelelő típus számodra. Ha pedig a kedvezőbb ár fontos, a Victoria vagy Atlas 5 m hosszú modelljeit érdemes választanod. Ezek a kocsibeállók mind ipari átlagon felüli vastagságú alumíniumból készülnek, porszórt festésük révén karbantartást nem igényelnek. A polikarbonát tetőpanelek az időjárás viszontagságait jól tűrik, esetleges mechanikai sérülés esetén az elemek cserélhetők.

A polikarbonátok piacán piacvezető Palram régóta jelen van Magyarországon is, ezért az utánpótlás biztosított. Emellett a gyártó által vállalt garancia sem elhanyagolható szempont, minden általa gyártott kocsibeállóra 10 éves garanciát ad.

Ha tehát kocsibeálló vásárlása mellett döntesz, a piacon vezető minőségű és stílusos megjelenésű Palram termékeivel biztosan jól jársz.

Alternatív megoldás: garázsbérlés!

Ha társasházban élsz, amelyhez nem tartozik parkolóhely, érdemes megfontolni a garázsbérlést, amellyel szintén védheted autódat az időjárás és az esetleges rongálások ellen.

Budapesten egy bérelt hely 25 000 Ft-tól akár 60 000-ig terjedhet havonta, kerülettől függően, míg a vidéki városokban átlagosan 20 000 Ft-ot kérnek egy parkolóhelyért. Ha pedig Budapesten parkolóhely vásárláson gondolkozol, mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, mert akár 11 millió forintba is kerülhet egyetlen hely.

Megszakítás