Mind a(z) 9 találat megjelenítve

Mind a(z) 9 találat megjelenítve

Műanyag kerti szegélyek, ágyásszegélyek

Ki ne álmodna rendezetten kanyargó virágágyásokról, szépen elhatárolt fűszereskertről és egy csendes ülősarokról egy gyönyörű kertben? Mindez nem lenne lehetséges egyetlen apró kiegészítő nélkül: ezek a kerti szegélyek, amelyekkel végtelen kerti ötletet megvalósíthatunk könnyedén, a végeredmény pedig egész biztosan szemetgyönyörködtető lesz.

Bármely, magára valamit is adó profi-vagy hobbi kertész tudja, hogy a rendezett kerti összképhez nagyon fontos a gyep és ágyások közti határvonal kialakítása. Ha ehhez a lépéshez érkezünk a kertrendezés során, az egyik legfontosabb, amit be kell szereznünk, az a megfelelő kerti szegély, amely kiváló megoldás arra, hogy elválassza egymástól a gyepet virágágyásoktól, utaktól, kavicsos részektől, járdáktól.

Mire jó a kerti szegély?

A legtöbb jól megtervezett kert különböző célokat szolgáló területekből áll, mint például virágágyások, veteményeskertek, pihenősarok, sziklakert stb. A kerti szegély kiemeli ezeket a különálló tereket, miközben egységes és rendezett összképet hoz létre. A szegélyezésnek gyakorlati szerepe is van: helyén tartja a talajtakarót, segít távoltartani a fűnyírót a növényektől, és nem utolsó sorban korlátot állít a fű és gyomnövények terjeszkedésének. A szegélyezés tiszta, éles vonalakat hoz létre az ágyások és más kerti területek között, kiemeli az ágyásvonalakat, és a következő kerti fókuszpontra vezeti a tekintetet. Leggyakrabban a pázsit és a virágoskert között használják, de a kerti szegélyekkel elhatárolhatunk cserjéket, fákat, vagy átmenetet is képezhetünk vele a teraszról a kertbe.

Az esztétikai szempontok mellett gyakorlati haszna sem elhanyagolható: esőzésekkor vagy szeles idő esetén az ágyásszegélyek segítenek megőrizni a talaj szerkezetet azáltal, hogy megakadályozzák a talajfelszínt borító laza anyagok – mint például a kavics vagy mulcs – környező gyepre szóródását. A lejtős kertekben egyenesen nélkülözhetetlenek a szegélyek, hiszen ezek nélkül már egy kisebb eső is elmoshatja a földet vagy fakérget a növények alól. A szegélyek tehát azon túl, hogy bármilyen – legyen akár kicsi vagy nagy – kertet rendkívül látványossá varázsolnak, praktikusak és fontosak is, így kár lenne kihagyni őket a kert megtervezésekor.

Ezért NE használj fa kerti szegélyt!

Néhány évvel ezelőtt ez a szegély típus volt az egyik legelterjedtebb, főként kedvező ára miatt, manapság már egyre kevesebb helyen lehet vele találkozni. Ennek az oka, hogy nem tartós megoldásról van szó, hiszen a fa korántsem áll olyan jól ellen az időjárási elemeknek, mint a műanyag szegélyek (elrohad, károsítja az UV-sugárzás). Ezzel ellentétben a műanyag szegélyek tartós megoldást kínálnak a kertészkedőknek: anyagából adódóan hosszú ideig használhatjuk őket, és emellett sokféle méretben, színben és kialakításban kaphatóak, könnyű telepíteni, így gyakorlatilag bármilyen elképzelést megvalósíthatunk velük.

Hol érdemes kerti szegélyt alkalmazni?

Kerti szegélyt bárhol alkalmazhatunk, legyen szó akár egy egészen apró kertről, ahol csak egy fát vagy kisebb ágyást szeretnénk elkeríteni, az óriási területekig, ahol van lehetőség változatos tájképet kialakítani utakkal, ágyásokkal, sziklakerttel stb. Nincsen kőbe vésett szabály arra, hogy hol érdemes szegélyezni, ez egyéni ízlés és lehetőség kérdése. Ahogy említettük, érdemes szegélyezni kicsi kertben is, hiszen egy szépen leválasztott virágágyás vagy fűszerkert óriási hatással lesz az összképre. Különösen érdemes szegélyezni szélnek, esőnek kitett területeket, hiszen ezzel rengeteg munkát megspórolunk magunknak, azáltal, hogy (ilyenkor a földből kiemelt szegély javasolt) a szegély felfogja a föld felszíni rétegét, és az nem szóródik szét.

Lankás, meredek kertekben pedig szintén erősen ajánlott a szegélyezés, ha nem szeretnénk, hogy minden kertben töltött szabadidőnk mulcs és földdarabok gereblyézésével teljen. A műanyag kerti szegélyek tehát rengeteg kellemetlen és felesleges kerti munkát megspórolnak nekünk, hogy több idő jusson a valódi kerti pihenésre.

Kiemelt vagy süllyesztett legyen a szegély?

A süllyesztett és a kiemelt szegély között az a különbség, hogy előbbi a földben, míg utóbbi a föld felszínétől magasabban végződik, így egy kisebb falat képez két felület között. A süllyesztett szegélyek lényege, hogy a földdel egy magasságban végződnek, így csak a formájukkal és mintázatukkal tűnnek ki a talajból. Előnyük, hogy fűnyíráskor sem jelentenek akadályt, miközben megtartják a kert strukturáltságát, azonban nem annyira hatásos a gyomnövényekkel, esővel és széllel szemben.

A kiemelt kerti szegély is a földbe van süllyesztve, hogy tartósan a helyén maradhasson, azonban a teteje a földfelszíntől körülbelül 10 cm magasan végződik. Ez a magasság akár erősebb szél esetében is segíthet a helyén tartani például a földet borító fakérget. Hogy melyiket választjuk, az ízlés, elképzelés és kerti adottság kérdése. Mindkettőnek megvannak az előnyei, és nem is kell feltétlenül választani köztük: kombinálhatjuk őket bátran!

A műanyag kerti szegélyek és ágyásszegélyek legfontosabb előnyei

A szegélyezés nagyszerű módja annak, hogy kertünk tiszta, rendezett összképet kapjon viszonylag kis anyagi és időbeli befektetéssel. De ahogy cikkünkben írtuk, szegélyezéskor többről van szó, mint egyszerű esztétikáról. Az állandó szegélyek telepítése más gyakorlati előnyökkel is jár, amelyek pénzt és munkát takaríthatnak meg a kerttulajdonosoknak. Kertünk hosszabb ideig rendezett marad, mivel a szegélyek gátat szabnak a gyomnövények terjeszkedésének, szélben, esőben felfogják a laza talajfelszínt és megakadályozzák, hogy a környező területre szóródjon.

Végül pedig a fűnyírás is könnyebb feladat lesz, hiszen némi odafigyeléssel (és egy szegélynyíró beszerzésével) egészen biztosan nem fordul elő minden kertészkedő rémálma, amikor véletlenül belevágunk kedvenc növényünkbe.
Webshopunkban számos műanyag kerti szegélyt kínálunk, amelyek közt mindenki biztosan megtalálja az elképzeléseinek legmegfelelőbbet.

Megszakítás