Jó ötlet-e a kerti pavilon fából?

ovalis kerti pavilon

Az elegáns kerti pavilonok mutatós és hasznos darabjai lehetnek a kertnek. Árnyékot adnak, védenek az esőtől, a megfelelő kiegészítőkkel pedig a széltől is védetté tehetjük. Aki egyszer kerti pavilon telepítésére adja a fejét, biztosan nem bánja meg. 

De vajon jó ötlet-e vásárolni kerti pavilont fából? Cikkünkből megtudhatod!

Mire jó egy kerti pavilon?

Ha egy árnyékos helyet szeretnél kialakítani a kertedben, ami stílusos helyszíne lehet családi és baráti összejöveteleknek, akkor a kerti pavilon a legjobb megoldás. Sokféleképpen kiépítheted ezt a teret: használhatod ülőgarnitúrával és TV-vel kiegészített kültéri lakótérként, főzéshez szabadtéri konyha kialakításával, fedetté tehetsz vele kültéri jakuzzit, de még akár egy kerti bárt is becsempészhetsz alá. Bármilyen kialakítást választasz, a hangulatos kerti pavilon garantáltan mindenki kedvenc helye lesz a kertben. Ez a kényelmes belső tér kiterjesztése, amelyet kedved szerint berendezhetsz a megszokott kényelmi elemekkel.

A pavilon a kert éke is lehet: egy olyan fókuszpont az udvaron, ami vonzza a tekintetet, és feldobja még a legegyszerűbb kert összképét is. Attól függően, hogy a táj többi része hogyan van kialakítva, könnyen beilleszthető egy meglévő teraszos részre vagy kert bármely pontjára.

A kerti pavilon emellett befektetésnek is kiváló, mivel növeli az ingatlan értékét, és extra helyszínt biztosít a kikapcsolódáshoz. Ha a rendelkezésre álló tér lehetővé teszi, nincs is min gondolkodni – már csak az a kérdés, jó ötlet-e fából készült pavilont venni.

Érvek a fa kerti pavilon mellett és ellen

A pavilonok a kezdetektől fogva fából készültek, és legtöbbünknek rögtön ez az anyag jut eszébe, ha egy pavilonra gondolunk. A fából készült pavilonok sokféle formában és méretben kaphatóak, szinte bárki talál az ízlésének megfelelőt. A keményfák, mint például a tölgy, bükk, som és mahagóni a legalkalmasabbak pavilon építésére.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a fa természetes anyag, amelyre vigyázni kell, rendszeres karbantartást igényel ahhoz, hogy sokáig szép állapotban maradjon, és védjen az időjárási elemektől. Ezzel együtt évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvendenek a fa pavilonok – de nézzük, milyen előnyei és hátrányai vannak ennek az anyagnak.

Előnyei:

Kifinomult, elegáns megjelenésű. Aki a klasszikus, barátságos küllemet kedveli, annak jó választás lehet egy fából készült pavilon, amely rusztikusabb, természetesebb stílust és hangulatot kölcsönöznek a kültéri tereknek.

Fafajták széles választéka elérhető, így nagyon sokféle árnyalat közül választhatunk, de akár kedvünk szerint le is festhetjük azt. Fő, hogy a választott pavilon kemény fából készüljön, hogy minél tartósabb és strapabíróbb legyen.

feher kerti pavilon
Kép forrása: Pinterest

Hátrányai:

Drága és időigényes karbantartani. A fából készült pavilon nagyon érzékeny a nedvességre, és nem megfelelő gondozás esetén könnyen rothadásnak indulhat a faanyag, ez pedig visszafordíthatatlan kárt okozhat a struktúrában. A felületet impregnálni kell, vagy olajjal és lakkal kell kezelni, hogy megvédjük az UV-sugárzástól, esőtől, hótól, jégesőtől, portól és a parazitáktól.

Kevésbé időtálló. A fát az idő múlása még a legjobb karbantartás mellett is megviseli, és vetemedés vagy repedés nyomai jelentkezhetnek. Néhány évente csiszolásra, festésre, tömítésre és egyéb kezelésekre lesz szükség ahhoz, hogy jó állapotban maradjon. Míg a cédrus és más, rothadásnak ellenálló fák kevésbé hajlamosak a vetemedésre, idővel ezek is elhasználódhatnak, vagy repedések keletkezhetnek bizonyos részein, amelyek cserét igényelnek.

Költséges a faanyag miatt. Az elmúlt évben óriási mértékben nőtt a faanyagok ára, így értelemszerűen a fa pavilonok is drágultak. A valódi fából készült termékek már-már luxusnak számítanak, így mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki emellett az anyag mellett dönt.

Szakember szükségeltetik. Hacsak nem vagyunk asztalosok és rendelkezünk a szükséges szerszámokkal, nem ússzuk meg, hogy igénybe vegyük szakember segítségét. Egy jó szakembert manapság igen nehéz találni, de ha hónapokra előre sikerül is egyeztetni vele a kerti pavilon megépítését, számítsunk komoly munkadíjra.

fa kerti pavilon alu tetovel
Kép forrása: Pinterest

Létezik a fa kerti pavilonnál egyszerűbb és gyorsabb megoldás

Ha úgy érzed, hogy szívesen megspórolnád magadnak a hosszas karbantartást, könnyen összeszerelhető és tartós megoldást keresel kerti árnyékolásra, van egy jó hírünk!

Az egyre szélesebb körben elterjedt polikarbonát tetős, aluvázas pavilonok hosszútávú és időtálló megoldást nyújtanak a kerti árnyékolásra. Ha megfelelően van installálva a fém pavilon, nem kell aggódni az éves karbantartása, újrafestése vagy javítása miatt – még évek múlva is olyan lesz, akár az új.

Webshopunkban forgalmazott minden Palram Canopia kerti pavilon erős, ipari átlagon felüli vastagságú alumínium profilokból, rozsdamentes szerelvényekből, valamint a Palram által kifejlesztett speciális, törhetetlen, 100% UV védelemmel ellátott polikarbonát tető panelekből áll, amelyek védenek az időjárási elemektől.

A Palram szerkezetek teljes váza antracit szürke színű, pórszórt festésű elegáns, mégis modern kinézete könnyen beillik bármilyen kerti összképbe és sokféle stílusú házhoz is, a rusztikustól egészen az letisztult, modern épületekig.

A fém/polikarbonát kerti pavilonok további előnyei

A fém pavilonok további előnyei, hogy nem fakulnak ki a napon, nem rothadnak el az esőben, és a hőmérséklet változásától sem vetemedik el. Nem kell lakkozni, csiszolni: a kerti pavilon karbantartása csupán annyiból áll, hogy időnként slaggal (és szükség esetén szappanos vízzel) lemossuk róla a port és a szennyeződéseket.

A bronz színezésű tetőpanelek távol tartják a káros UV sugarakat, de beengedik a természetes napfényt, miközben elegendő árnyékot biztosítanak. A Palram pavilonokba beépített vízelvezető profil lehetővé teszi a csapadékvíz összegyűjtését, amely így könnyen hasznosítható locsoláshoz. A négyzetes vagy téglalap alakú szerkezet könnyen áthelyezhető és bármilyen, lapos, száraz felülethez rögzíthető. A pavilonok könnyen bővíthetőek az opcionálisan megvásárolható kiegészítőkkel – függönnyel, szúnyoghálóval, de akár energiatakarékos LED világítással is felszerelhető a pavilon a beépített sínek és akasztók segítségével.

Webshopunkban forgalmazott Palram pavilonok telepítéséhez nincs feltétlenül szükség szakemberi segítségre: útmutatónkkal két ember házilag összeszerelheti az előre fúrt, előrevágott panelekből álló szerkezetet. Ha mégis szakemberre bíznád a pavilon felállítását, oldalunkon pillanatok alatt megrendelheted szerelési szolgáltatásunkat.

Ha tehát kerti élettered bővítésén gondolkodsz, válassz olyan megoldást, amely hosszú évekre kiszolgál téged és családodat, ráadásul mindezt minimális karbantartással és könnyű összeszerelhetőséggel – ebben pedig a fém/polikarbonát kerti pavilonok verhetetlenek!

Ha már alig várod, hogy a madárcsicsergést az új kerti pavilonod árnyékában élvezd, nézz körül Palram kerti pavilon kínálatunkban, és válaszd ki a kertedbe legjobban illő modellt!

Megszakítás