Kerti tó építés 10 egyszerű lépésben

Kerti tó építés 10 egyszerű lépésben

Amennyiben a telkünk mérete és adottsága engedi, az egyik leghálásabb házkörüli projekt a kerti tó építése lehet. Csodás, megnyugtató környezetet teremt, javítja a kert összképét, nem beszélve arról, hogy kezünk nyomán egy kisebb ökoszisztéma jön létre. Azonban egy tó telepítése nem tartozik a legkönnyebb kerti feladatok közé – cikkünkben most röviden és lényegretörően elmagyarázzuk a legfontosabb tudnivalókat és lépéseket, amelyek mentén varázslatos kerti tó települhet a kertbe.

A kerti tó előnyei

Kevés jobb kerti elfoglaltságot tudunk elképzeli, mint egy szép kis kerti tó mellett időt tölteni, csodálni a benne lévő vizet, élővilágot, figyelni, ahogy változik a tó évszakról-évszakra, ahogy más színt ölt a víz színe kora reggel és este, vagy esőzésekkor. Egy szép és egészséges, önfenntartó kerti tó létrehozása az egyik legnagyobb kertészeti teljesítmény, amely – elismerjük – nem egyszerű feladat, de megéri belevágni. A kerti tavak megkérdőjelezhetetlen esztétikáján túl még számos hasznos jellemzője is van. A víz köztudottan javítja a levegő minőségét azáltal, hogy növeli a páratartalmat, ez pedig csökkenti a levegőben lévő por és egyéb szennyeződések mennyiségét. 

Ezen kívül a kerti tó segít szabályozni a hőmérsékletet a kertben, hűvösebben tartja a környező területet meleg időben – a hideg hónapokban pedig meleg forrást biztosít. A kerti tó egy igazi kis ökoszisztéma, legyen akármilyen kicsi: számos rovarnak biztosít élőhelyet, és egyúttal táplálékot a kertünkbe látogató madaraknak, akik még a szomjukat is olthatják itt. Ha pedig halakat is telepítünk, azzal tovább színesíthetjük a tó biodiverzitását.

Mire van szükség egy önfenntartó kerti tóhoz? 

Egy jól működő, egészséges tó kiegyensúlyozott ökoszisztémával bír. Ahhoz, hogy a későbbiekben kevés munkánk legyen a tóval (hiszen az kis beavatkozással fenntartja önmagát) az elején fontos betartani néhány lépést. Az önfenntartó funkcióhoz élő organizmusok szükségesek a tóban – ilyenek a növények és a halak, valamint egy kis gépészet is szükségeltetik.

kerti_to

A kerti tó építés szabályai

Szerencsére a kerti tó telepítése építési engedély nélkül végezhető tevékenység, amennyiben annak bruttó térfogata 50,0 m3-nél nem nagyobb vagy 1,5 m-nél nem mélyebb. Ezek a méretbeli megkötések, amit legelsőként be kell tartani. Nézzük tehát, hogyan fogjunk neki ennek a kerti projektnek!

1. Tervezés és a helyszín kiválasztása

A kerti tó számára a félárnyékos helyszín a legmegfelelőbb, mivel a növények és a halak is kedvelik a napfényt, ugyanakkor fontos, hogy naponta több órára árnyékot is kapjon, így elkerülhető a víz túlzott felmelegedése – a meleg vízben kevesebb az oxigén, ezáltal erős algásodás indulhat be. Fontos, hogy ne telepítsük nagyobb fák közvetlen közelébe, így nem kell majd állandóan a belehulló leveleket halásznunk, és elkerülhetjük, hogy esős, viharos időben nagyobb ágak hulljanak bele, amelyek sérüléseket okozhatnak a tó szerkezetében és élővilágában. 

Ha megvan a helyszín, az arányok meghatározása következik. Meg kell találnunk a tökéletes méretet: a túl kicsi ugyanis nem lesz mutatós, a túl nagy pedig rengeteg gondozást igényel és kertünk biológiai egyensúlya is felbomolhat. A forma meghatározásakor érdemes szimmetrikus alakzatot kijelölni, és az is hasznos, ha a tó minden oldalról körbejárható: ezáltal megkönnyítjük saját dolgunkat, hiszen így könnyebb lesz karbantartani, és nem utolsó sorban minden oldalról gyönyörködhetünk a tóban.

2. Ássuk ki!

A neheze most következik: ha megvan a hely, a forma és a méret, akkor jöhet a mederásás. Mindenképp lépcsős alakzatot kell kialakítanunk, mert a természetben is több szintből áll a tómeder – ez fontos a növények és ezáltal az egészséges ökoszisztéma kialakításában. A tó felületével arányosan alakítsunk ki annyi mélyvizű zónát, hogy csapadékszegény időszakban is elegendő víz maradjon benne, és télen se fagyjon be a tó. Ez utóbbi különösen fontos, ha halaink lesznek, mert azoknak el kell telelniük valahol, és ehhez legalább 1 méter mélynek lennie kell a tó legmélyebb pontjának. Az ásás során az élesebb köveket, gyökereket el kell távolítani, mert azok kárt tehetnek a tóban. Ha túl köves és egyenetlen a talaj, egy kis homokréteggel befedhetjük a kiásott medret, így a később lehelyezésre kerülő fóliát semmi nem sérti majd fel.  

kerti tó ásás

3. Jöhet a bélés

A homokos vagy földes rétegre kerül a geotextília, amely védelmet nyújt a tófólia számára. Erre kerül majd a tófólia, amely méretét a következőképp számolhatjuk ki: a szélességét a tó szélessége, plusz kétszer a tó mélysége + 2×50 centiméter adja. A fólia hosszát a tó hossza, plusz kétszer a tó mélysége plusz 2×50 centiméter adja ki. Minél nagyobb a kerti tó, annál vastagabb tófóliát érdemes választani. A PVC-ből készült fólia sérülékenyebb, ám jóval olcsóbb, a gumi fóliák viszont drágábbak, ám sokkal tartósabbak. Nagyobb méretű, 10 köbméter feletti tavaknál gumifólia használatát javasolják a szakemberek. 

4. Alakítsuk ki a tó szegélyét! 

A kerti tó szegélyezése nem csak a küllem miatt fontos, hanem szerepet játszik a tó működésében is. A szegélynek meg kell védenie a kerti tavat a környező talaj és növények szennyeződésétől és a vízelvezetéstől. A szegélyezés lehet terméskő, műkő, tégla, járdalap – ez főként ízlés kérdése. A lényeg, hogy jól zárja a tó körvonalát, és küllemben is illeszkedjen a környezethez.

5. Rendezzük be a tómedret 

A kerti tavunk telepítésének talán legörömtelibb lépése, amikor a választott vízi növényeket elhelyezzük a lépcsősen kialakított ültetőzónákba. Érdemes (sőt, szükséges) három zónát kialakítani, így még változatosabb növényeket ültethetünk a tóba, és ezzel a leendő halainknak is ideális környezetet teremtünk. A meder aljára kerülhetnek hínáros növények, és néhány kisebb-nagyobb követ is elhelyezhetünk itt.

A tó egészséges biodiverzitása érdekében legalább öt vízi növényt érdemes telepíteni köbméterenként. A középső részekre ültethetünk tavirózsát, amely amellett, hogy csodás virágokkal ajándékozza meg tavunkat, leveleivel árnyékot is ad a tó vizének, így kevésbé melegszik fel, ezzel visszaszorítva az algásodást. A legfelső, “mocsári­sekélyvízi” ültetőzónába nagyon sokféle és a vízminőség szempontjából is hasznos növény telepíthető, köztük számos virágzó fajta, amelyek hamar beterítik majd a tavat színes virágaikkal.

tavirozsa s

6. Szűrő és kerti tó szivattyú elhelyezése

Ha készen van a tómedrünk, akkor jöhet a szűrő és szivattyú. Mindkettő elengedhetetlen a jól működő, egészséges tóhoz. A szűrő kerülhet a felszínre vagy a föld alá süllyesztve is. Utóbbi esztétikusabb, ám nehezebb hozzáférni takarítás vagy meghibásodás esetén. Méretben és teljesítményben akkorát válasszunk, hogy az a tó teljes vízmennyiségének 2 – 4 %-át képes legyen egyszerre befogadni. Ha mindezzel kész vagyunk, már csak egy megfelelő szivattyúra lesz szükségünk a víz áramoltatásához. Ezt a tó legalján kell elhelyezni, hogy a szennyeződések és a hulladék könnyen elérhetőek legyenek a szivattyú számára.

7. Töltsük fel vízzel!

Eljött a nagy pillanat, amikor feltölthetjük vízzel a gondosan előkészített, kiépített tavunkat. Érdemes a vízóra állását megnézni a feltöltés előtt és után, hogy pontosan tudjuk, hány köbméter víz került a tóba. Feltöltéskor ügyeljünk a nyomásra, óvatosan folyassuk a vizet, és hagyjuk, hogy szépen feltöltődjön a tavunk, és a növények is a helyükön maradjanak.

8. Telepítsük be a halakat

Választhatunk kisebb-és nagyobb termetű halak közül. Előbbiekre néhány példa a háromtüskés pikó, a kurta baing, és a fenékjáró küllő. Az apróbb halak előnye, hogy nem kell külön etetni őket, azáltal pénzt spórolunk, és egy hosszabb nyaralás alkalmával sem kell aggódni, hogy éhen maradnak a tó lakói. Kétségkívül ők nem olyan mutatósak, mint nagyobb társaik, például a koi koi vagy vagy aranyhal – ezek a fajták lenyűgöző látványt nyújtanak a tóban, azonban kiegészítő táppal kell etetni őket, és az aranyhal könnyen elszaporodhat, ami a tó egyensúlyát veszélyezteti. A koi koi a fenéken táplálkozó halfajta, ettől a tavunk vize itt-ott zavarossá válhat. Ha ezeket mérlegeltük és meghoztuk a döntést, akkor jöhetnek a lakók, és ezzel be is költözött az élet a tóba.

aranyhal s

9. A kerti tó karbantartása

Ha betartottuk ezt a néhány szabályt, akkor valószínűleg egészséges, részben önfenntartó tavat hoztunk létre, és kevés teendőnk lesz vele. Ha minden jól megy, akkor vizet cserélni is csak 5-6 évente kell majd a tóban. A víz Ph értékét rendszeresen kell mérni, valamint figyelni a halakat, azok szaporulatát, a növényeket és az algásodás mértékét. A munka többi részét elvégzi helyettünk a szűrő és szivattyú. 

tavi noveny s

10. Tereprendezés

Ha kipihentük a tó építésével járó fáradalmakat, akkor jöhet a tó körüli terület rendbetétele, amely valószínűleg kicsit megsínylette a munkálatokat. A kiásott földet felhasználhatjuk kerti ágyások kialakítására, sőt, az sem baj, ha a teljesen sík kertünkben egy kis dombos részt is kialakítunk! De átültethetjük a kaspókban lévő növényeket, építhetünk egy sziklakertet, és még a szomszédoknak is juthat belőle ültetőföld. Ha ügyesen dolgoztunk, akkor nem tettünk tönkre virágágyásokat, nem pusztítottunk ki cserjéket, bokrokat, fákat, csupán a gyepnek kell egy kis ápolás, netán újravetés, vagy új gyepszőnyeg lerakása.

+1 Tipp: alakíts ki hangulatos pihenőt a kerti tó mellé! 

Ha van hely a tó közelében, akkor kialakíthatunk egy hangulatos kerti pihenőhelyet, ahol megpihenhetünk és élvezhetjük munkánk gyümölcsét. Ez a pihenő lehet egy kis pad, hintaágy, de akár egy mutatós és praktikus kerti pavilon is, ahol fedett helyen élvezhetjük a kertünk – és természetesen a gyönyörű kerti tavunk látványát.

Megszakítás