Kocsibeálló fából? Van más megoldás

kocsibeallo fabol szerkezet

A kocsibeállók legtöbbször jó megoldásnak bizonyulnak a gépkocsi védelmére, ez nem is kérdéses. A valódi dilemma inkább az, hogy milyen anyagból készüljön ez a szerkezet? A fából készült kocsibeálló gyakori választás, azonban nem biztos, hogy ez a legjobb opció. Napjainkban a modern technológiának és újfajta anyagoknak köszönhetően több választási lehetőségünk van. Nézzük, miért nem feltétlenül ajánlatos a kocsibeálló fából, és milyen alternatívák léteznek!

Amiért szükség lehet egy jó kocsibeállóra

A kocsibeálló elsősorban az időjárás fizikai behatásaitól óvja az autónkat. Minden autótulajdonos legrosszabb rémálma a jégeső, azonban nem ez az egyetlen, ami komoly kárt okozhat az autóban. A gyakran szabadban hagyott autó karosszériáján komoly kárt tehet az erős UV-sugárzás, és a rozsda is hamarabb megjelenhet, ha nem gondoskodunk a gépjármű védelméről. És persze ott van a madárürülék, amely szintén kimarhatja az autó fényezését, ha nem takarítjuk le időben. A kocsibeálló tehát lehetővé teszi az autók biztonságos és rendezett parkolását, és védi azt az időjárási elemektől, lehulló ágaktól, madárpiszoktól. Egy modern és stílusos kocsibeálló ezen kívül még értéknövelő hatást is gyakorol az ingatlanra, így, ha valamikor eladásra kerül a sor, a kocsibeálló megléte hasznunkra lesz.

A fa szerkezet előnyei

A fa évezredek óta fontos építőanyag az emberek számára. Az építőiparban számos területen alkalmazzák, például lakóépületek és egyéb építmények, tárolók építéséhez, belső térkialakításhoz, bútorok készítéséhez és még sok más területen. A fából készült szerkezet különösen akkor praktikus, ha valamiért speciális helyigényünk van, mivel ezzel az alapanyaggal a legkönnyebb adott méretre szabott szerkezetet készíteni. Vitathatatlan az is, hogy természetes anyag lévén a fa szerkezetek szép, meleg hangulatot teremtenek, cseréptetővel kiegészítve pedig kimondottan barátságos megjelenésűek.

A fa anyaga sokféle színben és textúrában áll rendelkezésre, így attól függően, hogy mire van keretünk és mi illik a leginkább a környezetbe, válaszhatunk például fenyőt, tölgyet, cédrust – ez utóbbi azért jó választás kültéri szerkezethez, mert magas olajtartalma miatt ellenáll az időjárás viszontagságainak és a rovarkárosításnak.

kocsibeallo fabol fa

A fa természetes és megújuló anyag, a természetes erőforrások egyik leginkább fenntartható anyaga, ami azt jelenti, hogy nemcsak környezetbarát, hanem alacsonyabb az energiafelhasználása is, mint más építőanyagoknak, például a betonnak vagy az acélnak.

A fa szerkezet további előnye a rugalmasság: a fa hajlékonyabb anyag, mint más építőanyagok, így az épületben a rugalmasságot is biztosítja.

A fa kocsibeálló hátrányai

Ahogy látjuk, a fából készült szerkezetek számos előnnyel rendelkeznek, mint például a megjelenés, az alacsony energiaigényű gyártás, és a természetes megújuló anyaghasználat. Azonban vannak bizonyos hátrányok is, amelyeket figyelembe kell venni, ha kocsibeállónkat fából szeretnénk megépíteni.

A fa anyaga érzékeny az időjárási viszonyokra, különösen az esőre és a nedvességre, de a kártevők is fenyegetést jelentenek. Az eső és a pára felszívódása miatt a fa könnyen megduzzadhat és megrepedhet. Ha nem teszünk ez ellen, a szerkezet hamar tönkre mehet – éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő védőréteggel lássuk el a fát, például faolajjal vagy fafestékkel. Ez védi a fát az időjárás hatásaitól, valamint a kártevőktől és a gombáktól.

A karbantartást évente egyszer ajánlott elvégezni: ilyenkor a fa alapos tisztítása szükséges, majd ezután olajjal vagy festékkel történő lekezelése. Ha tehát valaki a fa szerkezet mellett dönt, számolnia kell azzal, hogy kocsibeállója évente tisztításra és gondozásra szorul.

A fa anyaga természetes és megújuló anyag, de nem olyan tartós, mint például a beton vagy a fém. Az idő múlásával a fa hajlamosabb a kopásra és a károsodásra, és rövidebb élettartamú lehet. További hátrány, hogy igen költséges, már csak az anyagot nézve is: az alaphoz szükséges betonozás, térkövezés, a gerenda, a lécek, a cserép ára az utóbbi években az egekbe szökött, ráadásul szakemberrel kell készíttetni, így a munkadíjat is bele kell kalkulálni. Emellett ne feledkezzünk meg az éves karbantartásról sem, amelyhez szintén be kell szerezni faápoló olajat és festéket.

Fontos figyelembe venni ezeket a tényezőket, mielőtt döntést hozunk a fa kocsibeálló telepítéséről. Mérlegelni kell az előnyöket és a hátrányokat, és azt, hogy a fa kocsibeálló megfelelő-e az adott helyszínre és igényeinkre.

Fa autóbeálló helyett válaszd a…

A fa helyett egyre gyakoribb választás a készen vásárolható autóbeálló. Igaz, nagyjából fix méretek közül választhatunk, de számos gyártó kínálata elérhető már Magyarországon is, így valószínűleg mindenki találhat a telkére passzoló stílusút és méretűt, amellyel ár-érték arányban kimondottan jól járhat. Ezek a kocsibeállók általában fémvázasak, amelyeket a betonhoz rögzítenek, tetejük pedig polikarbonáttal fedett. A polikarbonát manapság az egyik legnépszerűbb és egyúttal a legolcsóbb tetőanyag, amennyiben előtetőről, terasztetőről vagy kocsibeállóról van szó. A polikarbonát egy sokoldalúan használható, ütésálló, hőálló anyag, amely árnyékol, de egyúttal át is ereszti a fényt. Strapabíró és hajlítható, ezért használatának csak a fantázia szab határt. Autók fölé is ideális választás, mert véd és árnyékol, de közben nem sötétíti el teljesen a fedett területet.

Ezeknek az autóbeállóknak a további nagy előnyük, hogy a telepítést magunk is el tudjuk végezni, ezért nem szükséges szakemberre várni, és a munkadíjat is meg tudjuk spórolni. Sőt, fuvardíjjal sem kell feltétlenül számolnunk, mert ezek a kész kocsibeállók lapraszerelten, dobozolva kaphatóak, így egy tetőtartón vagy utánfutóval mi magunk is elhozhatjuk a kereskedőtől.

A webshopunkban forgalmazott Palram gyártó termékei a piacon kiváló ár/érték aránnyal bírnak, ami jellemző az általa gyártott kocsibeállókra is. Többféle kocsibeálló típus közül választhatunk, széles a méretválaszték, sőt akár széles és magas járműhöz is találunk megfelelő szerkezetet. Ha pedig a négy vagy hat láb esetlegesen sok lenne, vagy útban lenne helyszűke miatt, akkor választhatjuk a kétlábú kocsibeállót – Arizona Wave – is.

Ha hosszban és magasságban bővíthető modellt keresünk, az Arcadia a megfelelő típus, de dupla kocsibeállót alakíthatunk ki az Arizona Wave két példányával is. Ha pedig a kedvezőbb ár fontos, a Vitoria vagy Atlas 5 m hosszú modelljei közül érdemes választani.

arizona wave dupla y esztergom
Arizona Wave dupla kocsibeálló Y alakban. Forrás: kertitermekek.hu

Ezek a kocsibeállók alumínium és rozsdamentes acélból készülnek, porszórt felületkezelésük esztétikus, a ma közkedvelt RAL 7016 antracit szürke színűek, és karbantartást nem igényelnek. A polikarbonát tetőpanelek az időjárás viszontagságait jól tűrik, esetleges mechanikai sérülés esetén az elemek cserélhetők.

A polikarbonátok piacán piacvezető Palram régóta jelen van Magyarországon is, ezért az utánpótlás biztosított. Emellett a gyártó minden általa gyártott kocsibeállóra 10 éves garanciát ad, amely szintén fontos tényező.

Kapcsolódó cikkek

Megszakítás