Kültéri tároló: hogyan válaszd ki a megfelelőt?

kerti tarolo doboz

A kert a legtöbb ember számára otthona kiterjesztése, ahol pihenhet, kikapcsolódhat és élvezheti a természet közelségét. Azonban ahhoz, hogy a kertünk valóban rendezett és élvezhető legyen, gondoskodnunk kell megfelelő tároló megoldásról. A kerti tárolók segítenek megőrizni a rendet a kertben azáltal, hogy elnyelnek minden olyan tárgyat, amelyre csak alkalmanként van szükségünk, és amúgy csak útban lenne, rontaná a kerti összképet. Nézzük milyen típusai vannak a kerti tárolóknak, és hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet!

Miért fontos egy megfelelő méretű kültéri tároló?

Rengeteg dolog fel tud gyülemleni egy kertesház háztartásában, amelyeket jobb nem szem előtt hagyni. Ilyenek például a kertészkedéshez használt eszközök, biciklik, időszakos dekorációk és még sorolhatnánk… 

Nézzünk három okot, amiért minden rendezett kertbe elengedhetetlen a tároló:

Rendszerezés

A kerti tárolókkal minden kerti eszközt, felszerelést és kiegészítőt egy helyen tárolhatunk – ezzel pedig időt és bosszúságot spórolunk magunknak, hiszen nem kell mindent a kert különböző pontjain keresgélni, amikor szükség van rájuk. A megfelelő tárolási rendszer lehetővé teszi, hogy könnyen és gyorsan hozzáférhessünk az éppen szükséges eszközökhöz.

Védelem az időjárás ellen

A kültéri tárolók segítségével “fedél kerül féltett kerti eszközeink feje fölé”, ezáltal pedig megvédi azokat az időjárás viszontagságaival szemben, mint a csapadék, UV-sugárzás és erős szél. Azzal, hogy védett és száraz helyen tároljuk ezeket, jelentősen hosszabbíthatunk élettartamukon.

Felszabadul a hely a garázsban

Bizonyára minden garázstulajdonos száját elhagyta már jónéhány szitokszó, amikor próbált beállni a garázsba, de az egyre csak halmozódó tárgyak miatt nem sikerült a manőver. Biciklik, gereblyék, söprűk, dobozok, amelyekben már nem tárolunk semmit, mégsem tudunk megszabadulni tőlük…ezeket mind mágnesként vonzza a garázs. Egy megfelelő méretű kerti tárolóval azonban ezek elköltözhetnek a garázsból, hogy az valóban csak az autó helye legyen, és kényelmesen tudjunk parkolni, ki-és beszállni.  

Biztonság

A szanaszét hagyott gereblyék, kerti ásók balesetveszélyesek lehetnek, különösen, ha kisgyerekek és állatok is vannak a háznál. Egy megfelelő méretű kültéri tárolóval elkerülhető, hogy ezek a tárgyak könnyen hozzáférhetőek legyenek.

Melyiket válasszam? A kültéri tárolók típusai

Kerti tároló dobozok 

Ezek általában műanyagból vagy fából készülnek, és kiválóak kisebb kerti eszközök, játékok, vagy akár párnák, takarók és kerti dekorációk biztonságos tárolására. Vízálló fedéllel rendelkeznek, így a benne tartott tárgyak garantáltan védve vannak az időjárási viszontagságoktól.

Kinek ajánljuk? Ideális lehet kertkapcsolatos társasházi lakásoknál, ha épp csak a teraszra szeretnél egy tárolót, amelybe éjszakára beférnek a kültéri díszpárák, takarók, egyéb kis dolgok. De az is lehet, hogy már van kerti tárolód, de emellett a teraszra is szeretnél egy helyet, amelybe el lehet rejteni néhány dolgot. 

Mennyibe kerül? Az egyszerűbb műanyag tároló dobozok általában 10.000-30.000 Ft közötti árkategóriában mozognak, míg a strapabíróbb műanyag vagy fából készült tárolók ára 30.000-90.000 Ft között mozoghat.

kerti tarolo doboz

Kerti tároló padok

Méretben hasonlóak a tároló dobozokhoz, azonban gyakran padszerű a kialakításuk, így hely szűkében remek 2 az 1-ben megoldást kínálnak a teraszokra és erkélyekre. Tegyünk egy ülőpárnát a tetejére, és máris kész a kényelmes pad, amellyel egyszerre lesz kerti bútorunk, és egy kisebb tárolóhelyünk.

Kinek ajánljuk? Erkélyekre, teraszokra, ahol nincs elegendő hely tároló doboznak és kerti parnak vagy székeknek egyszerre. De jól jöhet akkor is, ha gyakoriak a kerti összejövetelek, és szükség van némi extra ülőfelületre.

Mennyibe kerül? A tároló padok ára általában 50.000-160.000 Ft között változik, attól függően, hogy milyen anyag minősége, a design és a tárolókapacitása.

kerti tarolo pad

Kültéri tároló kisházak

Méretei, kialakításai nagyon széles skálán mozognak: léteznek készen kapható faházak, amelyek elnyelnek mindenféle kerti eszközt, és emellett gyakran egyfajta férfimenedékké válnak, ahol van hely barkácsolni, ezt-azt megszerelni, és végre van hely az évtizedek óta gyűjtögetett szerszámkészletnek is a falon. Ezek a nagyobb kerti tároló házak többnyire 2-2,3 m körüliek. De vannak ennél kisebbek is, illetve olyanok, amelyeknek a kisház helyett a dobozszerű a kialakítása. Anyagában megtalálható a fa, műanyag és polikarbonát. Hogy ki melyiket választja, egyéni preferencia, rendelkezésre álló hely, és persze pénz kérdése.

Kinek ajánljuk? Akik tágasabb kerttel rendelkeznek, ennélfogva több kerti eszközük is van, amely tárolását meg kell oldani. Emellett a hobbibarkácsolóknak is remek helyük lehet egy tágas kerti tárolóban.

Mennyibe kerül? A fából készült kültéri tárolók ára 300.000-700.000 Ft-ig terjed, a műanyag és polikarbonát modellek ára ezzel szemben olcsóbb, körülbelül 170.000-500.000 Ft között mozog gyártótól és mérettől függően.

tarolo kishaz

Szerszámtárolók, kerti szekrények

Ha csak néhány kerti eszköz (pl seprűk, gereblyék, lapátok, napernyők tárolására keresünk megoldást, akkor a kerti szekrény jó választás lehet. Ezek gyakran fából, fémből vagy műanyagból készülnek, és számos polccal vagy rekesszel vannak ellátva a tárgyak rendezett elhelyezéséhez. Általában ezek magas, keskeny szerkezetek, így leginkább a fent is említett eszközök tárolására alkalmasak.

Kinek ajánljuk? Akik helyszűkében vannak a kertben, vagy nem rendelkeznek túl sok kerti eszközzel, de azokat mindenképp rendezett módon szeretnék tárolni.

Mennyibe kerül?

Kialakításuktól és anyaghasználatuktól függően 90.000-300.000 Ft körüli összeggel kalkuláljunk, ha ilyet szeretnénk a kertünkbe.

hazhoz epitett kulteri tarolo

A Palram kerti tárolók előnyei

Webshopunkban forgalmazott két méretben kapható Palram kerti tárolók egyszerre praktikusak és esztétikusak, így még a legigényesebb kertekbe is beilleszthetőek. Az oldalfalak törhetetlen polikarbonát panelekből készülnek, keretük pedig gondozást nem igénylő alumínium, amely a polikarbonáthoz hasonlóan ellenáll az időjárás viszontagságainak.

A fényáteresztő tetőpanelek beengedik a nappali világosságot, így könnyen megtalálunk bármit a tárolóban, praktikus csúsztatható zárjának köszönhetően pedig kulcs nélkül zárható. A csúszásmentes aljzattal rendelkező tárolóknak elég egy sík és szilárd felületet találni a kertben, majd 2-3 óra alatt sajátkezűleg is installálható mindkét modell. 

A tágas Palram Rubicont (2×2,3 m) komolyabb kertészkedőknek ajánljuk, míg a kompakt Palram SkyLight(1,2×1 m) kisméretű kerti tároló ideális lehet kisebb udvarok kerti eszközeinek tárolására. 

Megszakítás