Mediterrán terasz: itthon is lehetséges!

mediterran dekoraciok

Ki ne szeretné a mediterrán teraszokat? A jó hír, hogy te is kialakíthatsz magadnak saját mediterrán stílusú teraszt az otthonodban. Mutatjuk, hogyan!

A nyári vakációkról mindenkinek ismerős lehet az árnyas, hangulatos mediterrán teraszok egyedülálló hangulata, amely hűs menedéket nyújt egy forró napon, és ahol még a legegyszerűbb ételek is jobban esnek. Ilyenkor elhangzik egy sóhaj keretében a “bárcsak tovább maradnánk” vagy “ezt otthon is meg tudnám szokni” kijelentés. De vajon lehetséges-e becsempészni ebből a hangulatból az otthoni teraszunkba is?

A válasz: természetesen igen!

Ha a sós levegőről és a kabócák megnyugtató ciripeléséről le is kell mondanunk, teraszunkat kialakíthatjuk oly módon, hogy az minden alkalommal visszahozza a nyaralás emlékét. Számos ötlet és termék létezik, amelyekkel ki-ki lehetőségeihez mérten kialakíthat mediterrán hangulatú teraszt. 

Pontosan mi is az a mediterrán stílusú terasz?

A mediterrán országokra jellemző stílus bár sok mindenben különbözhet országonként, de közös bennük a természetes anyagok széleskörű használata, mint például a kő, a fa és a cserép. A falak gyakran fehérek vagy krémszínűek, a padlóburkolatoknál pedig a terrakotta csempék vagy természetes kőlapok a legjellemzőbben, amelyek meleg és földszínekben gazdag megjelenést sugároznak.

A mediterrán életterek – különösen a teraszok – nem lehetnek teljesek olaj, narancs és citromfák nélkül, de a hőséget szintén jól tűrő levendula és a színpompás bougainvillea is egyből eszünkbe jut, ha a mediterrán hangulatra gondolunk.

És végül ne feledkezzünk meg a színekről: a fehér, olajzöld, a bézs számos árnyalata, a türkiz, a kék és a sárga mind jellegzetes és elengedhetetlenszínek színek, ha mediterrán stílusban szeretnénk alkotni. Megnyugtató, mégis energiát sugárzó színek, amelyek elhozzák az örök nyár hangulatát.

A mediterrán életmód sokkal lassabban zajlik, mint amihez mi szoktunk: a tikkasztó hőségben elengedhetetlen a délutáni szieszta, de a barátokkal, családdal való közös kávézásoknak és hosszúra nyúló ebédeknek, vacsoráknak is hagyománya van a mediterrán régióban.

Ehhez az életmódhoz kényelmes életterek dukálnak, ahol elfér az egész rokonság. A teraszok elengedhetetlen hozzátartozói a terebélyes asztalok, amelyek gyakran szépen megmunkált, kovácsoltvas lábakon állnak, és csempe vagy kő lap kerül rájuk. A kényelem és otthonosság tehát központi eleme a mediterrán stílusnak, így egy terebélyes kerti bútor, kerti fotel vagy akár függőágy is kerülhet a teraszra. Kényelmes ülőalkalmatosságokat, mint kerti székeket, párnákat és puha szőnyegeket használnak, hogy barátságos és kellemes környezetet teremtsenek.

Árnyékolás és a mediterrán terasz

Az árnyékolás kérdését legtöbbször pergolával (a növényekkel befuttatott változat a leghangulatosabb) oldják meg, de az előtetők és terebélyes napernyők is gyakori megoldások. Igaz, utóbbi nem nyújt elegendő védelmet a legforróbb napokon, ez inkább csak kiegészítés lehet a kertbe. A hangulatos világítás pedig megkoronázza az egész élményt, amikor lemegy a nap: a lugasokra felaggatott égősorok, a földre helyezett vagy felaggatott lámpások visszafogott, meghitt fényviszonyokat teremtenek az esti összejövetelekhez. 

A mediterrán stílusú teraszok varázsa

Nem csoda, hogy szerte a világon népszerű az időtlen bájjal rendelkező mediterrán stílus, hiszen hívogató, barátságos, meleg hangulatot áraszt, és visszaidézi a legszebb nyaralások emlékeit. 

Nézzünk most néhány példát otthonos mediterrán teraszokra:

termeszetes anyagok es meleg szinek a mediterran teraszokon
mediterran teraszok 2
mediterran teraszok 3

Mediterrán jellegű teraszt szeretnél? Van néhány ötletünk és tanácsunk

Ha igazi mediterrán hangulatú teraszt szeretnél, akkor a padló burkolattal kell kezdened: válassz olyan anyagot, amely a mediterrán tájakra jellemző. Ilyen például a vörös vagy narancssárga árnyalatú terrakotta csempe(gyakran nagy, 40×40-es lapokkal), a márvány, amely a luxus és elegancia szimbóluma, és a gyakran használják fal-vagy padlóburkolatként.

A széles választékban elérhető természetes kőlapok is jó választások a mediterrán hangulatú teraszra: a többi burkolathoz hasonlóan ezek is időtállóak és emellett rusztikus megjelenést kölcsönöznek a burkolatnak.

A szintén rusztikus hangulatú klinker téglák is igazi mediterrán hangulatot árasztanak: a vörös, barna és narancssárga minden árnyalatában elérhetőek többféle méretben és formában, csúszásmentes felületük miatt pedig különösen praktikus választás – különösen hazánkban, ahol több csapadék hullik, mint a mediterrán régiókban. 

Teraszbútornak válasszunk fából vagy fahatású minőségi műanyagból készült modelleket, melyeken az ülőhelyeket érdemes ízléses színes (például kék, sárga, olajzöld) párnákkal díszíteni, kényelmessé tenni. A kovácsoltvas vázú bútorok is jellemzőek a mediterrán teraszokon – az étkező és kávézóasztalok lapját pedig gyakran csempeborítás fedi. 

mediterran burkolatok

Ha a burkolat és a bútorok megvannak, jöhetnek a növények és a világítás. Szerezzünk be egy-két nagyobb, és néhány kisebb kerámia kaspót (mindenképp fagyálló típust válasszunk), amelyekbe fűszernövényeket és muskátlikat ültethetünk. A muskátlik rendkívül jól bírják a magyar időjárási viszonyokat, és számtalan színben kaphatóak, így segítségükkel üde színfoltokat csempészhetünk a teraszra  A dézsás növények közül a legismertebb talán a leander, ami kifejezetten vízigényes növény, és igen nagyméretűvé képes fejlődni viszonylag rövid idő alatt is. 

Fűszernövényeket is ültethetünk különböző nagyságú cserepekbe, amelyek különösen a reggeli és esti órákban bódító illatot árasztanak. Válasszunk oregánót, bazsalikomot, citromfüvet, mentát, amelyek nemcsak a terasz ékei lesznek, de a konyhában is széleskörűen felhasználhatóak. A levendula is elmaradhatatlan növény a mediterrán kertekben: ültethetjük kaspóba vagy a szabad földbe – ráadásul illata riasztja a szúnyogokat és egyéb kellemetlen rovarokat.

mediterran nyovenyek a teraszon

Ha leszáll az est, a mediterrán terasz hangulatáért a színes vagy egyszínű kültéri égősorok felelnek, amelyeket kiegészíthetünk asztali lápásokkal, amelyekben mécseseket gyújthatunk, illetve beszerezhetünk földre helyezhető vagy felakasztható lámpásokat is.

terasz vilagitas

Végül, de nem utolsó sorban –  csakúgy, mint minden terasz – a mediterrán terasz legyen fedett. Hazánkban is egyre szélsőségesebb arcait mutatja a nyár, így az erős UV-sugárzás, tűző nap, és nyári záporok ellen teraszfedéssel védekezhetünk. A leginkább mediterrán életérzést idéző árnyékolás a pergola, amelyet akár be is futtathatunk növényekkel, de ha praktikusabb megoldást szeretnénk, akkor árnyékoló vásznat szerezzünk be, így könnyebb lesz a terasz tisztántartása, és elkerülhetjük, hogy levelek potyogjanak a tányérunkba. Ha nincs lehetőség fix teraszfedésre, akkor az árnyékot biztosíthatjuk egy terebélyes napernyővel, vagy napvitorla felszerelésével is.

A mediterrán teraszok bája örök

Sokkal inkább életérzés ez, mintsem stílus. A jellemző színek, anyagok, textúrák olyan hangulatot árasztanak, amelyet lehetetlen megunni. Ha elkészült a saját itthoni mediterrán teraszunk, akkor nincs más dolgunk, mint tölteni egyet kedvenc nyári italunkból, hátradőlni, és élvezni munkánk gyümölcsét az árnyas teraszon.

Megszakítás