Mit érdemes üvegházban termeszteni?

uveghaz e1678126160412

Egy üvegház óriási örömforrás lehet a kezdőtől a haladó kertészek számára is. Segítségével megóvhatjuk a növényeket a szélsőséges időjárástól, miközben folyamatosan jó minőségű termést és gyönyörű növényeket nevelhetünk benne – és persze a hűvösebb napokon kimondottan jó élmény az üvegház barátságos menedékében kertészkedni. Cikkünkben most tippekkel segítünk, hogy mit érdemes üvegházban termeszteni!

Mi is az az üvegház, és mi szükség rá?

Gondoltad volna, hogy az első üvegházak a Római császárság korában jelentek meg? Számos írás fennmaradt ebben a korból, amelyekben felbukkannak üvegházakra utaló leírások, így nagy valószínűséggel már időszámításunk előtt felfedezték a növénytermesztés eme módját.

Az első „modern” üvegházak Hollandiában terjedtek el legelőször az 1500-as években, amelyek főként azt a célt szolgálták, hogy a gyarmatosított területekről behozott egzotikus növényeket otthoni földön is termeszthessék. Az üvegházak fénykora a 17. és 18. században jött el, amikor valóságos láz fogta el Európát az egzotikus növények iránt, amikor már nemcsak az uralkodók, hanem a divattal haladó főurak és földesurak is igyekeztek üvegházaikban minél több idegen földről származó növényt összegyűjteni és nevelni.

Az üvegházak nem véletlenül népszerűek a mai napig, hiszen segítségükkel szabályozható mikroéghajlatot teremthetünk, így akár egzotikus növényeket is termeszthetünk, amire a szabadban nem lenne lehetőség. Emellett a hűvösebb hónapokban is sokféle növényt nevelhetünk, vagy épp átteleltethetünk bennük.

Egy üvegház számos előnyt tud nyújtani a hagyományos, kerti veteményesekkel szemben: megóvja a növényeket az erős viharoktól, hőmérsékletingadozásoktól, és a szezon kibővíthető akár egész évre, így amikor hidegebbre fordul az ősz, majd elérkezik a tél, akkor sem kell lemondanod a kertészkedés örömeiről.

Sokan úgy gondolják, hogy az üvegház a profi kertészeknek való, pedig ez nem igaz – hobbikertészként is hamar elsajátítható az üvegházas termesztés fortélya, sőt, több sikerélménnyel is kecsegtet. Ha érzel magadban affinitást, érdemes belevágni, hiszen nincs is nagyobb öröm annál, mint amikor saját magad és családod számára friss zöldségeket és növényeket takarítasz be az üvegházadból, amellyel még pénzt is spórolhatsz, hiszen kevesebb zöldséget kell beszerezned a piacról vagy szupermarketekből, méregdrága áron. Nézzük, milyen növényeket érdemes termeszteni az üvegházban!

uveghaz belul

Mit lehet termeszteni az üvegházban?

A fűszernövényekkel remekül lehet boldogulni kezdő kertészként is: a petrezselyem, bazsalikom, oregánó, kakukkfű és menta szereti az üvegházi környezetet, így bátran ültess ezekből.

Az úgynevezett hideg évszakos növények közül például a borsó, sárgarépa, brokkoli és saláta az, amelyekkel könnyen sikert érhetünk el az üvegházban. Ezek a növények elviselik a hűvös éjszakákat, ezért termesztésükhöz nem szükséges fűteni az üvegházat, és emellett nem igényelnek sok fényt vagy külön világítást sem. Fontos azonban a rendszeres szellőztetés, különösen nyáron.

A meleg évszakos növények azok – mint már a neve is árulkodik – amelyek a tavaszi/nyári hőmérsékletet kedvelik. Ilyen például a paradicsom, paprika és uborka. 12-29 C között érzik jól magukat, így ha télen is szeretnéd, hogy nőjenek az üvegházadban, akkor egy kis fűtésre lesz szükség, és kiegészítő világításra is. (Üvegház fűtése hatékonyan)

Megéri azonban a befektetett munkát, mert ezek a zöldségek gyönyörűen fejlődnek az üvegházakban. Gondolj bele milyen öröm lesz friss paprikát és paradicsomot enni ősszel, amikor az élelmiszerláncok boltjai már csak éretlen, ízetlen zöldségekkel vannak tele.

Ha te is a chili-kedvelők népes táborát gazdagítod, akkor van egy jó hírünk, ugyanis ez a fantasztikus növény remekül érzi magát az üvegházban. A chili mesés fűszer, ami rengeteg ételt feldob, és emellett számtalan fajtája van, amik rendkívül mutatósak és színesek, így még az üvegházi összképet is feldobják.

A dísznövényeket többféle szempont szerint csoportosíthatjuk: napfényt vagy árnyékot kedvelőek, évelők vagy egynyárik stb. A muskátli, árvácska, petúnia és a páfrányfélék kevésbé kényes fajták, és kedvelik az üvegházi légkört, így érdemes ezekkel kezdeni. Ha esetleg egzotikusabb növényeket is szeretnél nevelni, akkor párás, meleg környezetre lesz szükség egész évben az üvegházadban.

magoncok uveghazban e1678126432275

Ültetés az üvegházban

Csakúgy, mint a kinti ültetésnél, a legfontosabb szabály a gondos megtervezés: készíts egy alaprajzot, és vázold fel, hogy milyen növényt pontosan hova fogsz ültetni. Ez azért is fontos, nem minden zöldség fér meg jól egymással eltérő víz-, hely- és tápanyagigényük miatt.

A paprika és paradicsom például nem jó ágyásszomszédok, így ezeket mindenképp külön ágyásokba helyezd el. A magas vagy alacsony ágyások remekül működnek az üvegházakban is, segítségükkel könnyedén elválaszthatsz különböző ágyástípust igénylő növényeket: például még nyirkos és száraz talajt kedvelő növényeket is ültethetsz egymás mellé, hiszen elkülönített talajban nevelheted őket.

Fontos, hogy hagyj elegendő helyet a növények között, ugyanis akkor fognak szépen fejlődni és bőséges termést hozni, ha a növények közötti távolságok kellően nagyok.

A talaj előkészítse is rendkívül fontos: meg kell szabadítani a talajt a vadnövényzettől, fel kell lazítani, és az adott zöldségfajtának megfelelő tápanyagokkal kell ellátni – ez lehet komposzt vagy trágya.

Figyelj arra, hogy a választott növényeidet az ajánlott idejükben vesd el. A leghosszabb érési idejű növényeknek kell elsőként helyet biztosítani az üvegházban. A rövid csírázási idejű fajtákat (például retek és saláta) célszerű közvetlenül az üvegházba vetni, míg  a hosszabb csírázási idejű zöldségeket érdemes előnevelni, és csak azután kiültetni az üvegházba – ilyen például a chili, paradicsom és paprika.

paradicsom uveghazban

Hogyan kell gondozni az növényeket az üvegházban?

Növényfajtától függően kell öntözni, és kerülni kell a pangó vizet. A friss levegő biztosítása is kulcs, hiszen enélkül nyáron túl magasra szökhet a hőmérséklet, a páratartalom miatt pedig penész is képződhet. Nyáron mindenképp szerelj fel árnyékhálót, hogy ne perzselődjenek meg a növények.

A kártevők okozta fertőzések és a betegségek rendszeres ellenőrzése is elengedhetetlen, hiszen azok az üvegházban gyorsan terjedhetnek, cserében azonban annál gyorsan és sikeresen legyőzhetőek.

Betakarítás az üvegházban

Az üvegházi termesztők hosszabb betakarítási idővel számolhatnak, mint a szabadban kertészkedők, így hosszú ideig élvezhetik saját termesztésű zöldségeiket.

A nyári zöldségek, mint a paprika, paradicsom és uborka egészen augusztus végéig betakaríthatóak. Ha újratrágyázzuk a talajt, akkor utónövényeket ültethetünk, mint a spenót vagy endíviasaláta, amelyeket ősszel már szüretelhetjük is.

Fagypont alatt az üvegházakban

Sokan azt gondolják, hogy az üvegházak télen, erős fagyban is megvédik a növényeket fűtés nélkül és nem fagyhatnak el. Nos, ez ugye nem igaz, hiszen egy fűtetlen ház is le tud hűlni fagypont alá. Ezért helyén kell kezelni az üvegházakat – más néven melegházakat – fagypont alatti hőmérsékletek esetén, és ezekre a napokra, hetekre gondoskodni kell a fagyvédelemről.

Ugyanakkor ebben az időben sem haszontalan egy üvegház a háznál, hiszen számos fagytűrő növényünk biztosan meghálálja, ha a téli hónapokban üvegház mögött védve vannak a közvetlen hidegtől: ilyenek lehetnek a hortenziák, a hagymások, gumósok, a gyökerek, és bizonyos hőmérsékletig a leanderek is.

Ha pedig biztosra akarunk menni, sajnos nem ússzuk meg az üvegház fűtését. Ennek hiányában telepítsük kedvenc növényeinket fagyvédett helyre a leghidegebb napok idejére. A február végi és márciusi napsugarak ugyanakkor már adnak annyi meleget, hogy elkezdhetjük nevelgetni magoncainkat és kedvenc virágainkat, fűszernövényeinket, ezzel is megnyújtva a zöld és virágos szezont.

Ha kedvet kaptál az üvegházi kertészkedéshez, vagy épp csak egy védett helyet szeretnél, ahol átteleltetheted a kevésbé fagyérzékeny cserepes növényeidet, nézz körül Palram polikarbonát üvegházaink között!

Megszakítás