A modern előtető 4 jellemzője

sophia eloteto mogyorod

A hideg, esős időszakokban bizony sokunknak bosszúságot okoz a kellemetlen időjárás már rögtön abban a pillanatban, amikor kilépünk a házból: az eső odavág, időnk sincs kinyitni az esernyőt, mielőtt vizesek lennénk, arról pedig ne is beszéljünk, hogy a kinti lábtörlő is csuromvizes lesz. A csapadék és UV-sugárzás pedig károsítja a bejárati ajtót is, ezáltal rövidül annak élettartama. Van azonban egy egyszerű és kis költséggel járó beruházás, ami nemcsak dísze lesz a háznak, de a fenti problémákra is megoldást nyújt: ez a modern előtető.

Mi az előtető funkciója?

Az előtető bármilyen épületnek hasznos és praktikus védelmet nyújt a bejárati ajtó előtti térben. Azonban nemcsak az ajtók felett vehetjük hasznát: telepíthetjük a teraszhoz, ablakok fölé, hogy megvédjük a cserepes virágokat és a párkányt a túlzott vizesedéstől, de akár kocsibeállót és kukatárolót is befedhetünk vele. Az előtető alatti tárgyak bizonyos mértékig védettek lesznek a csapadékkal és UV-sugárzással szemben.

A legkényelmesebb azonban, hogy hazaérkezéskor nem kell az esőben állunk, amíg megtaláljuk a kulcsot, és ugyan így, a szabadba való kilépéskor is lesz időnk nyugodtan bezárni az ajtót és kinyitni az esernyőt mielőtt kilépünk a szabad ég alá. Az előtető feladata tehát egész évben a kedvezőtlen időjárási elemek elhárítása: nyáron az erős napsütés és az eső ellen véd, télen pedig a hó, a fagy és a jég ellen védi portánkat.

Elhelyezésekor érdemes figyelembe venni a bejárati ajtó tájolását, hogy ki tudjuk használni árnyékoló funkcióját is, ha a bejáratot vagy ablakot sok napsütés éri. Ha célunk, hogy a nap ellen is védjen az előtető, akkor érdemes minél szélesebb tetőt választani, ami kinyúlik a homlokzat elé.

Az előtető felhasználási helyeinek a lehetőségei tehát igen sokfélék. Számos kertes házban a szeméttároló területet is befedik előtetővel, ezzel ugyanis megóvjuk a szemetet a beázástól és a kellemetlen szagok kialakulásától. Az előtetővel növelhetjük az erkélyek és teraszok védettségét is azáltal, hogy az felfogja a lehulló leveleket, koszt, csapadékot, és madárürüléket, emellett pedig megakadályozza az eső beverését a házba.

Ha áttetsző fedésű előtetőt választunk, az nem, vagy csak igen kis mértékben csökkenti a lakott térbe jutó fény mennyiségét. Nagyszerű és hasznos beruházás, ami hosszú távon segít megvédeni tárgyainkat és a ház bizonyos részeit, és emellett egy jól megválasztott előtető még a portánk éke is lesz.

uveghatasu polikarbonat
Üveghatású polikarbonát tető a Sophia előtetőben. Forrás: kertitermekek.hu

A modern előtető négy legfontosabb jellemzője

Előtető vásárlásakor három szempontot vegyünk figyelembe:

  • teteje eressze át a napfényt,
  • készüljön időtálló anyagokból,
  • legyen könnyű a telepítése,
  • és nem utolsó sorban legyen igényes a megjelenése, kialakítása.

Az áttetsző fedésű előtetők egyik legjobb tulajdonsága, hogy bár a napfényt megszűrik, mégsem sötétítik be az alatta lévő teret. Ez különösen olyan helyeken fontos, ahol az előtető mögötti épületbe egyébként arról az oldalról jön fény, ahol az előtető van. Ha cseréppel fedett előtetőt választunk, az főként télen nagy mértékben besötétítheti életterünket.

A tartósság mindenben fontos szempont: válasszunk olyan anyagokból készült előtetőt, amelyek kevés, vagy szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek, és hosszú garanciát vállal rájuk a gyártó. A Palram Canopia alumínium előtetői rendkívül tartósak az erős alumínium szerkezetnek, a lézervágott, rozsdamentes galvanizált szerelvényeknek és a gondosan megtervezett kialakításnak köszönhetően.

Nem utolsó szempont az sem, ha mi magunk is össze tudjuk rakni az előtetőt, és ezzel megspóroljuk a szakember költségét. Az általunk is forgalmazott Palram alumíniumszerkezetes, polikarbonát előtetők kifejezetten felhasználóbarát szerkezetek, szükség esetén két ember is össze tudja rakni, a lemezek ugyanis könnyűek. A gyárilag készre méretezett, moduláris előtetőt könnyen össze lehet illeszteni, a jól kitalált és bevált konstrukciók évek óta bizonyítanak.

Mivel az előtető valószínűleg jól látható helyen lesz a homlokzaton (bejárati ajtó, ablakok felett), ezért fontos a küllem is. A Palram előtetői a legtöbb ház stílusához illeszkednek, kialakításuk és a porszórt festésű alumínium profilok pedig modern és letisztult megjelenést biztosítanak.

Mivel lehet fedni az előtetőt?

Polikarbonát

polikarbonát egy rugalmas, hő- és ütésálló, hőre lágyuló műanyagfajta, amelyet gyakran alkalmaznak előtetők fedésekor is. A polikarbonát lemezek rugalmasabbak, mint az üveg, a fém, vagy a fa társaik (Előtet fából?), ezért akár kupola formába is önthető. Népszerű kombináció a polikarbonát tetőpanelekhez az általában egyedileg gyártott acélszerkezet, vagy a legtöbb esetben már előregyártott aluminium profilos kialakítás. Ez utóbbi ráadásul biztosan nem fog rozsdásodni és szakembert sem igényel, ezért pénztárcabarát és praktikus megoldás.

Üveg

A polikarbonátnál drágább megoldás az üveg, amely kissé több fényt képes átereszteni, és ellenállóbb a karcolásokkal szemben is. Mivel anyagából adódóan nehezebb, mint a polikarbonát, ezért ennek a telepítése csak ritka esetben oldható meg házilag.

Hagyományos megoldások

A modern anyagok megjelenése mellett már kissé idejétmúltnak számít a cserép, pala, zsindelyes vagy hullámlemezes fedés. Vannak azonban esetek, amikor jobb választás lehet egy klasszikus, például faszerkezetes, cseréppel fedett előtető – például ha a ház  20- 30 éve épült, akkor ahhoz valószínűleg jobban illik az utóbbi, mintsem egy ultramodern, üveghatású előtető. A cserép és zsindelyfedés azonban árnyékolni fog, így ezt mindenképp vegyük figyelembe. A zsindely és cserép előnye – főként a polikarbonáttal szemben – hogy a csapadék kopogása kevésbé hallható ezeken.

Néhány példa a modern előtetőre

Palram Sophia 1600 és 2150 típusok

Letisztult, minimál stílusú modern előtető a Sophia előtető család, amely a manapság épülő, közkedvelt fehér-szürke családi- és ikerházak kedvenc megoldása a bejárat védelmére.

A két termék csupán méretben különbözik egymástól, a számok a szélességet jelölik milliméterben, azaz 1,6 m ill. 2,15 m szélesek. Különlegességük, hogy üveghatású polikarbonát tetőpanellel gyártja az izraeli gyártó. Az eddigi teljesen átlátszó, kristálytiszta panelek mellett 2023-tól megjelent választékunkban a savmart hatású polikarbonát tetőpanellel gyártott modell is. Ezeknél a polikarbonát táblákra jellemző tipikus hullámos, tejszerű megjelenést elfelejthetjük, megjelenésük igazán prémium érzetet kelt.

Mélységük megközelíti az 1 métert (95 cm), így kellő védelmet ad a bejárat fölött. Hátránya ennek a két modellnek, hogy nem sorolhatók teljesen egymáshoz szélességben, ezért bővítési lehetőségük korlátozott. A szinterezett alumínium váz antracit szürke, azaz a manapság legáltalánosabban elterjedt RAL7016-os színkódot viseli.

sophia modern eloteto
Sophia 2150 előtető Forrás: kertitermekek.hu

Palram Altair és Aquila előtetők

Ezek a klasszikus megjelenésű, enyhén ívelt polikarbonát tetővel szerelt előtetők a legtöbb hazai homlokzaton jól mutatnak. A két típus között igazából minimális különbség van: az oldalsó tartó profil mintázata eltérő. Mindkét előtető 1500 mm széles és egymáshoz rögzítve sorolhatóak.

Így több egyforma előtetőt összetoldva 1,5 méterenként bővíthetjük a lefedendő homlokzati szélességet. Az összeillesztéshez szükséges egy külön megvásárolható összekötő idom is, melyet webshopunkban kínálunk. A szinte törhetetlen és UV álló polikarbonát tető mellett RAL7016-os antracit szürkére szinterezett alu profilok és rozsdamentes szerelvények alkotják a szerkezetet.

Palram NEO 1350 előtető

A legfőbb erénye ennek a típusnak az ára. Megjelenésében hasonló az előbb ismertetett Altair és Aquila előtetőkhöz, ugyanakkor itt rozsdamentes fém konzolok helyett egy erős műanyag konstrukció adja a tartószerkezetet.

Ahogy a többi előtetőnél, itt is a szélességet jelöli a terméknévben szereplő szám: 1350 mm széles ez a modell. Ezt az előtetőt hétvégi házakhoz és kerti építményekhez ajánljuk, családi házhoz inkább válasszunk az előbbiekben ismertetettek közül.

Megszakítás