Modern terasz trendek 2023-ban 

bioklimatikus pergola modern terasz

A modern teraszok napjainkban már sokkal inkább a lakótér megnagyobbításai, mintsem a kert része. Az utóbbi években elindult egy trend, amelyben a teraszok lakótérré alakítását figyelhetjük meg: már nem csak a hagyományos rattan kültéri bútor kerülhet a teraszra, hanem stílusos ülősarkokkal, kültéri konyhával, tűzrakó hellyel, sőt, akár televízióval, jacuzzival is színesíthetjük azt.

Cikkünkben most bemutatjuk 2023 terasz trendjeit, amelyből az újonnan építkezők és felújítók is inspirálódhatnak.

Az új luxus: természetes anyagok, fenntartható megoldások

A fenntarthatóság, tudatos életmód évről-évre fontosabbá válik, és egyre többeket foglalkoztat. Nem véletlen, hogy a lakberendezési és építészeti trendekben is reneszánszukat élik a természetes, organikus anyagok.

A legújabb terasz trendek között is egyre nagyobb hangsúlyt kap a természetes anyagok felhasználása, mint például a fából vagy rattanból készült bútorok, a kőburkolatok és az élénk zöld növények.

Az ilyen anyagok használata nem csak modern és időtálló megjelenést kölcsönöz az élettereknek, hanem a természet közelségét is megidézi. Az organikus alapanyagok használata azonban nem korlátozódik csak a bútorokra és a kiegészítőkre. A kőzetek, mint például a márvány, a gránit vagy az agyag, szintén organikus alapanyagok, amelyek kiválóak padlóburkolatnak is.

A természetes anyagok egyik legjobb tulajdonsága, hogy némi odafigyelés és gondozás mellett évtizedekre kiszolgálnak bennünket, ráadásul szépségüket is megőrzik – így ezek valóban fenntartható választások, hiszen nem kell majd 5 évente cserélni a teraszon a járólapot.

modern terasz

Azonban nem csak a funkciók, anyaghasználatok és a kialakítások változnak, hanem a színek és a minták terén is tapasztalhatóak változások. Az élénk és merész színek helyett egyre inkább a természetes és nyugodt árnyalatok, mint a zöld vagy földszínek kerülnek előtérbe.

Szerencsére az energiafelhasználás terén is jó irányba haladnak a trendek, ugyanis egyre több lakóháznál láthatunk napelemeket, amelyek akár nagyobb összeggel könnyíthetik a villanyszámlákat. 

modern terasz

Legyen szó akár teraszokról vagy belső terekről, az utóbbi évek meghatározó hívószavai a trendekben a fenntarthatóság és természetes anyagok. A modern, letisztult, vagy a közkedvelt skandináv stílusok – amely hosszú évek óta népszerűsíti hazánkban is a természetes, naturális anyagok használatát – továbbra is meghatározóak a trendekben, ám mindez egyre inkább bővül a fenntarthatóság köré épülő megoldásokkal, mind a lakásdekorációk, mind a bútorok és építészeti anyagok terén.

modern terasz

Minimalista teraszok

2023 trendjei között továbbra is az élvonalban áll a minimalizmus. A letisztult megjelenés, a „kevesebb több” elve valójában sokkal nagyobb luxust rejt magában, mint a felhalmozó életmód, amely esetében azt vesszük észre, hogy életterünk évről-évre csökken a minket körülvevő rengeteg tárgytól. A kevesebb, ám jó minőségű, gondosan összeválogatott bútor valójában nagyban megkönnyíti az életünket, és az elmének is jót tesz azáltal, hogy rendezettséget, átláthatóságot sugall. 

A minimalista teraszok kialakítása során tehát az egyszerűség, a tisztaság és a funkcionalitás kapja a fő szerepet. Jellemzői a természetes színek, kevés díszítőelem, egyenes vonalak és funkcionális térhasználat. A moduláris, vagyis az átrendezhető, kiegészíthető bútorok is elengedhetetlenek, ha ebben a stílusban képzeljük el a teraszunkat. 

A minimalista teraszok tervezésekor leginkább a rozsdamentes acél, a beton és a fa jön szóba az anyaghasználatnál. Az egyik legfontosabb dolog, amelyet tervezésekor figyelembe kell venni, az a térhasználat. A minimalista teraszok általában nem tartalmaznak felesleges bútorokat vagy túl sok díszítőelemeket, így a teret a lehető legjobban ki kell használni. A minimalizmus méltán népszerű stílus, organikus anyagokkal keverve pedig a legtrendibb összképet kaphatjuk, amely jónéhány évig még biztosan trendben is marad.

modern terasz

Egyre népszerűbbek a magaságyások

A fenntarthatóság egyre fontosabbá válásával egyidejűleg az otthoni veteményeskertek is megszaporodtak. A természet közelségét kereső otthontulajdonosok azon kapják magukat, hogy a baráti körükben egyre inkább megszaporodnak a kerti magaságyások, és már a közös grillpartikon is előkerül a téma: ki mit termel otthon, milyen módszerekkel nő egyre szebb bazsalikom bokra, és ki hányféle paradicsom magot vetett idén.

Igen, kijelenthetjük, hogy ez egy trend – méghozzá nagyon hasznos trend! Nincs is nagyobb öröm annál, mint amikor a saját magaságyásunkban termett salátát szedjük, a kertészkedés pedig testnek és léleknek egyaránt jót tesz. Az egekbe szökött zöldség és gyümölcs árakról pedig ne is beszéljünk – így különösen értékes befektetés néhány magaságyás, amellyel – ha nem is teljes szükségletünket – de legalább egy részét fedezni tudjuk. 

magasagyas modern terasz

A magaságyások nem feltétlenül a kert eldugott részeire valók – természetesen, ha több, nagyméretű ágyásban gondolkodunk, akkor azoknak valóban jobb helyük van a terasztól távolabb. De néhány kisebb láda remekül mutathat a teraszon is – különösen, ha illatos fűszernövényeket, vagy szép virágokat termesztünk bennük.

A különféle anyagú és színű, szögletes, kerek vagy ívelt formájú magaságyások dizájn­­elemként is használ­hatók: a teraszra ajánlott lábakon álló műanyag vagy fa magas­ágyá­sok például könnyen mozgathatók, így kedvünk szerint rendezhetjük őket bármikor. Elég csak kinyújtanunk a karunkat, miközben a hintaágyban pihenünk, hogy szedjünk párat saját termesztésű eprünkből – kell ennél nagyobb luxus?

Világító bútorok és kiegészítők

Ez a fejezet ugyan nem a természetes anyagokról szól, mégis meg kell említenünk, ugyanis megkerülhetetlen kiegészítők, ha a 2023-as trendekről beszélünk. Lejárt már annak az ideje, amikor húsz évig ugyanolyan elrendezésben volt a nappalink vagy teraszunk – részben a robosztus, nehezen mozgatható bútordarabok miatt. A moduláris bútorok és dekorelemek korát éljük, ezek a kiegészítők pedig pontosan ilyenek. Napelemmel működő kerti lámpák, LED-es világító kerti fotelek, virágtartók és asztalkák, amelyek formavilágukkal leginkább a posztmodern irányzatot idézik meg. Ha leszáll az éj, elég csak fogni a távirányítót, és bekapcsolni ezeket: számos modellnél még a szín és intenzitás is állítható. 

modern terasz

Modern terasz árnyékolás

Nincsen terasz árnyékolás nélkül – a motoros, lamellás árnyékolók, avagy bioklimatikus pergolák jelentik a teraszárnyékolás csúcstechnikáját. A minden irányba állítható lamellák valódi kényelmet jelentenek, hiszen pillanatok alatt megteremthető velük a kívánt árnyékos, félárnyékos vagy épp teljesen nyitott terasz. Ezek az árnyékolók kifinomult, modern dizájnnal rendelkeznek, amelyek remekül illeszkednek a modern, minimalista stílusú teraszokhoz.

modern terasz

A stílusos, mégis egyszerű napvitorlák is trendi árnyékolásnak számítanak napjainkban. Bárhová felszerelhetőek, legyen az terasz, kert, erkély. Minden környezetben mutatósak, hiszen óriási kínálat áll rendelkezésre a ponyvák színét és textúráját illetően. Ami a formaválasztékot illeti, nos ebben sincs akadály, akár háromszög napvitorla vagy négyszög napvitorla, vagy ezek kombinálásáról legyen is szó. A különböző színek és formák variálásával pedig egészen különlegessé tehetjük külső tereinket.

modern terasz

Ha a bioklimatikus pergolák borsos ára túlmutat a keretünkön, mégis valami fix megoldást képzelünk el, akkor az egyre elterjedtebb polikarbonát terasztető jó választás lehet a terasz árnyékolására.

Az alumínium és polikarbonát kombinációjú terasztetők szinte bármilyen stílushoz illenek, és hosszú évekre letudhatjuk vele az árnyékolás kérdését. Nyáron mindenképp érdemes felszerelni árnyékoló vászonnal, amelyet télen levehetünk, így nem sötétíti el a teraszból nyíló belső tereket.

modern terasz
Megszakítás