Napellenző választása teraszra és erkélyre

Napellenző választása teraszra és erkélyre

Mindannyian ismerjük a kellemes érzést, amikor egy pohár borral vagy bármilyen más itallal kiülünk egy teraszra, és a nyarat a hűs árnyékból élvezzük. Hacsak nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy egy bőven termő, széles árnyékú diófa árnyékolja a teraszunkat, szükségünk van árnyékolásra, hogy a nap elől védve legyünk.

Az alábbiakban végigvesszük, milyen lehetőségeink vannak, ha árnyékolni szeretnénk a teraszunkat, és milyen szempontokat vegyünk figyelembe az árnyékolás megtervezésénél. 

Hogyan válasszunk napellenzőt?

Alapkérdés, hogy mit szeretnénk, mitől védjen meg az árnyékoló. Csak a déli tűző naptól? Esetleg az esőtől is fedezékbe lehessen húzódni alatta? Szeretnénk-e ősszel vagy tavasszal is használni ez esetben?

Sokféle lehetőségünk van akkor is, ha csak a nyári idényre keresünk védelmet a nap elől. Az egészen bátrak használhatják a felfutó kúszónövények erejét, hiszen sok esetben ez a leghűsebb megoldás: a vadszőlő például gyorsan nő, kiválóan árnyékol, és még hűsít is. Hátránya, hogy az eső elől viszont nem véd, lévén mégiscsak növény, amelynek mások a céljai mint nekünk.

Vannak azonban más megoldások is az ideiglenes árnyékolásra. 

Más megoldást kell keresnünk, ha állandó árnyékolót szeretnénk, mint ha csak a napos hónapokra keresünk valamit  nap tüze elől. Ha állandó, télen-nyáron kint levő napellenzőben gondolkodunk, ez esetben egy masszívabb építményről lesz szó, hiszen bírnia kell az időjárás szélsőséges megnyilvánulásait is, legyen szó esőről, hóról, szélről, napról, és alkalmasint jégesőről is. Ez már egy hosszabb tervezést és komolyabb költségvetést igényel, és többnyire fedett terasz jellegű végeredményt kapunk. 

Az is fontos különbség, hogy teraszra, kerti kiülő fölé, avagy erkélyre, balkonra keresünk árnyékolást. (Utóbbira bővebben: erkély árnyékolók) Ez utóbbinál jóval kisebb lehetőségeink vannak, hiszen lényegesen kisebb hely áll rendelkezésre, és a nap állása is adott, nemigen lehet odébb kúszni. Ezekre a terekre többnyire a napvitorla javasolható, hiszen az a legrugalmasabb a szűk helyen szempontjából és a felerősítés szöge miatt is. 

Mindig figyeljünk oda a minőségre! A napellenzők anyaga különlegesen kezelt ponyva, és az igényes fajtáknak igen nagy a terhelhetőségük: nem engedik át az UV-sugarakat, vízlepergetők, és többnyire úgy is vannak elkészítve, hogy ne is penészedjenek, ne gombásodjanak, ne algásodjanak. Ha rendeltetésszerűen használjuk, az ilyen napellenzők élettartama akár 10 év is lehet. 

A leggyakoribb napellenző típusok

Az egyszerű és nagyszerű napernyő

Az egyszerű és nagyszerű napernyő

A napernyő talán a legelső, amikor nap elleni védelemre gondolunk. A könnyen felállítható, műanyag talpas napernyőtől a komolyabb és szélesebb árnyékot adó kávéházi napernyőkig meglehetősen széles a választék. Előnye, hogy könnyű kibontani, könnyű visszacsomagolni, valamilyen szinten eső ellen is véd, bár itt nem a leghevesebb nyári viharokra kell gondolnunk.

Esőben legpraktikusabb becsukni őket, így tovább tart az élettartamuk, egyébként meg, mivel könnyű, odébb lehet tenni, a nap járásától függően. Népszerűsége a mai napig töretlen, hiszen annyiféle stílusban és méretben található, hogy mindenki megtalálja a maga ízlésének megfelelőt. 

Van azonban egy nagy hátránya a kinyithatós napernyőknek: annyira nem bírják a strapát. Különösen, hogy – tudjuk, ami elromolhat, el is romlik – mozgó alkatrészekből áll, amelyek előbb vagy utóbb definíció szerint tönkremennek. A napernyő tehát általában nem hosszú távú megoldás számunkra. 

Napvitorla vagy árnyékoló ponyva

A napvitorla általában egy speciális vászonból készült háromszög vagy négyszög alakú ponyva. Jellemzően világos színű, hogy ne szívja magába a nap melegét, emiatt nincs teljes sötétség alatta, ámde nem is melegszik úgy fel, mint egy sötét tábori ponyva. Nagy előnye, hogy akár több, egymásban részben fedésben lévő ponyvából tetszetős és stílusos, nem utolsósorban pedig megfelelő szögben elhelyezett árnyékolót tudunk a teraszunk fölé erősíteni.

Mivel nyár elején és nyár végén más lehet a nap szöge, amely elől védeni hivatott a napvitorla, alkalomadtán – ha van erre tér – át is lehet helyezni, hogy az évszaknak és a nap járásának jobban megfeleljen. Egyszerűségénél fogva – hiszen csak egy darab vászon, melyhez erős kötelek vannak erősítve – kevésbé a mechanikus részek elromlásának veszélye fenyegeti, mint inkább az, hogy egy-két nyár időjárásának kitéve megérik az anyag, és egy ponton elszakad. 

Az árnyékoló ponyva kicsit kevésbé rugalmas az elhelyezés szempontjából, általában a terasz területe fölé szerelhető, és a legtöbb esetben behúzható szerkezetű árnyékoló. Praktikusak, de esztétikájuk messze elmarad akár a napvitorlától, akár a modernebb, csuklókaros vagy tokozott napellenzőtől. 

Könyök- vagy csuklókaros napellenző

A könyök- vagy csuklókaros (feltekerhető) napellenzők a legnépszerűbb napellenzők közé tartoznak, hiszen korszerű alapanyaguk és stabil szerkezetük vagy motorikájuk lehetővé teszi a felhasználóbarát és hosszú távú használatot. Ha nem motorral vannak összeszerelve, akkor kézi erővel kell őket ki- és becsukni, ami hirtelen vihar esetén nem túl előnyös. Ennek ellenére rövid távon még mindig a legjobb megoldások egyike.

Motoros, tokozott napellenző

Motoros, tokozott napellenző

A motoros napernyők általában könyökkaros vagy tokozott típusúak, és a lényegük, hogy kapcsolóval vagy távirányítóval lehet őket kinyitni, becsukni. Tokozott napernyő esetén a napellenző becsukáskor visszavonul a tokjába, így teljesen védve van az esőtől, ami lényegesen meghosszabbítja az élettartamát. Loggiákra, erkélyekre megoldás lehet még a napvitorlán és a napernyőn kívül a bukókaros napellenző is jó megoldás a nap ellen. A vásznat tartó szerkezet is lehet könyökkaros vagy csuklókaros.

A motor típusa általában vagy kapcsolós, vagy távirányítós napellenző motor. 

Egy rendes terasztető előnyei a napellenzővel szemben

Egy rendes terasztető előnyei a napellenzővel szemben

Ha komolyabb teraszhasználatban gondolkodunk, mindenképpen érdemes elgondolkodni egy állandó megoldáson. A vászonból készült napellenzők egyrészt jóval nagyobb törődést igényelnek, mint mondjuk egy polikarbonát tető, hiszen gondoskodni kell róluk eső vagy szél esetén, télen pedig nem használhatók.

Bár a terasz árnyékolásának megtervezésekor mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, azonban jobban megérheti, ha nem kell az elménk peremén még annak is egyensúlyoznia, hogy ha esik az eső vagy fúj a szél, be kell hozni a száradó ruhát, behúzni a napernyőt, eltenni a párnákat… hiszen az állandó terasztető mindezen viszontagságoktól megvédi az alatta levő dolgokat. Az állandó terasztető ősszel és tavasszal is ugyanúgy használható jó időben, kinti sütögetésnél nem kell azon aggódni, hogy meggyullad a vászon – és nem utolsósorban kell folyton odébb menni a nap elől.

Ha állandó terasztetőt választunk, az egyik lehetőség, hogy klasszikus faszerkezettel építtetünk egy féltetőt, és azt cseréppel vagy bármi egyéb hagyományos anyaggal beborítjuk. Ez a legstabilabb megoldás, de tegyük hozzá, a legsötétebb is. Déli fekvésű nyaralókba persze nagyon is hatékony lehet a nap ellen, de ha egész évben használnánk a teraszt, választhatunk fényáteresztő megoldást is. A minőségi polikarbonát tető akár házhoz erősített pergolát fedve, akár faszerkezeten árban előnyösebb, mint a klasszikus előtető. 

Gyakori kérdések

Mik a leggyakoribb napellenző típusok?

A leggyakoribb a sima klasszikus napernyő, a napvitorla vagy árnyékoló ponyva. Emellett elterjedt még a kölyök- vagy csuklókaros napellenző is, ami már egy bonyolultabb, stabilabb árnyékoló. A motoros vagy tokos napellenzőket távirányítóval vagy kapcsolóval lehet irányítani.

Miért érdemes megfontolni az állandó tetőt a napellenző helyett?

Az állandó terasztető jóval nagyobb védelmet nyúlt, mint az ideiglenes, kinyitható megoldások, és tartósabb is. Minden évszakban jól használható.

Megszakítás