Pergola kisokos: minden, amit tudni érdemes

Stockholm Pergola

A pergola szó nyitott kerti lugast jelent, amelynek története egészen az ókorig nyúlik vissza. Ez az egyik legrégebbi szabadtéri árnyékolószerkezet, amely méltán maradt népszerű egészen napjainkig.

Számos méretben, kialakításban kapható, de akár egyedit is készíttethetünk, hogy a legjobban passzoljon a kívánt területre. Berendezhetjük kerti bútorokkal, grillezhetünk az árnyékában vagy akár medence fölé is telepíthetjük. Nézzük hát, mi mindent érdemes tudni erről az évezredes árnyékolólóról.

Mi is az a pergola, és mire jó?

Amint előbújnak az első napsugarak, máris keressük a lehetőséget, hogy kiszabaduljunk a négy fal közül és a szabadban tölthessük az időt családunkkal, barátainkkal. Szerencsés helyzetben vannak azok, akik családi házzal vagy nyaralóval rendelkeznek, hiszen csak ki kell lépniük a kertbe, és máris élvezhetik a friss levegőt, kávézhatnak a szabad ég alatt, vagy szervezhetik a kerti partikat.

Ugyanakkor ők is ki vannak téve az időjárás hatásainak, mint az erős napsütés, az eső, vagy a szél, amelyek elől jó elbújni úgy, hogy közben mégis élvezhetjük a kertünket és a kültéri szabadságot. Ezekre a helyzetekre kínálnak kitűnő megoldásokat az egyre népszerűbb pergolák. Hangulatos megjelenésükkel díszitik a kertet, praktikusságukkal pedig védelmet nyújtanak számunkra és kerti bútorainknak. A pergola bizonyos fokig a ház kibővítését is jelentheti, miközben jelentősen növeli az otthon értékét és még szebbé teszi annak környezetét.

A pergola tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom: alapvetően egy szabadon álló, oldalfal és tető nélküli, vagy fényáteresztő, gerendás tetővel rendelkező, kerti pihenésre, napozgatásra szánt, lugas jellegű építmény.

A pergola állhat más épületektől elkülönülve, szabadon álló szerkezetként, vagy akár a terasz fölé is készíttethetünk pergolát, amely szervesen az épület oldalához kapcsolódik. Ugyan így, akár a ház oldalához is tehetünk pergolát, amely tárolásra vagy autóbeállónak is alkalmas.

A pergolák anyaga többnyire ácsolt, könnyűszerkezetes farönk vagy gerenda, illetve fém- vagy alumínium váz. Teteje részben fedetlen, így például növénnyel való befuttatásra is alkalmas – ahogy azt már az ókorban is tették. Napjainkban azonban már inkább a napvitorla vagy lamellák hódítanak ha árnyékolásról van szó, mintsem a futórózsák.

Miből készüljön a pergola?

A kivitelezést sokan fából oldják meg, de egyre elterjedtebbek az asztalos szaktudást nem igénylő, kecsesebb, letisztultabb és modernebb megjelenésű, fémből készült megoldások. Fa esetében valamivel több dolog lesz vele később, mivel ezt rendszeresen kezelni kell, és még a gondos karbantartás mellett sem lesz olyan tartós, mint egy fémből készült változat. A fa fő előnye, hogy ha van egy jó ácsunk, akkor ebből az anyagból bármilyen élképzelés megvalósítható. Ezen kívül barátságos, gyönyörű és természetes hatását semmilyen más anyag nem helyettesíti. Néhány legideálisabb fafajta a pergola építéséhez a tölgy és a vörösfenyő.

A vastagabb rozsdamentes fémből vagy aluminiumból készült és porfestett, szinterezett kerti árnyékolók egyre népszerűbbek, áruk az elmúlt évek alapanyag áremelkedései miatt manapság már nem is magasabb a fa szerkezetűeknél, ráadásul tartósságuk, karbantartást nem igénylő kivitelezési minőségük, valamint ellenálló képességük révén a szélsőségesebb időjárási helyzetekben is felveszik a versenyt a fa változatokkal szemben. A fém pergolákat le is festhetjük bármilyen színre: a leggyakoribb a fekete, fehér, antracit, barna és a zöld.

A pergola tartószerkezete készülhet akár téglából vagy kőből is: szerkezetileg és a munkaerőköltségeket tekintve ezek az ötletek több forrást és erőfeszítést igényelnek.

Akár műanyagból készült pergolát is vásárolhatunk: ez vitathatatlanul a legolcsóbb és leggyorsabb megoldás, ám tartósságában messze alulmarad a többitől.

Tető

Ha megvan a kerti lugasunk, ideje eldönteni, hogy mivel árnyékoljuk, hogy még a forró, nyári napokon is kellemesen tölthessük el alatta az időnket.  Számos lehetőség áll rendelkezésre, határt csak az ízlés és anyagi lehetőségek szabnak. Létezik polikarbonát tetős, cserép, üveg, textil, vagy akár a régi, növénnyel (például szőlővel vagy rózsával) befuttatott megoldást is választhatjuk.

Textil

Elegáns és kecses tartószerkezetének köszönhetően a teraszárnyékolás új dimenzióját jelentik az úgynevezett textil pergolák. Ez az árnyékoló típus lehet rolóval vagy pedig baldachinnal szerelt. Mindkét esetben textil árnyékoló biztosítja a hő- és fényvédelmet, ráadásul a textil árnyékolószerkezet akár vízlepergető akril anyaggal is szerelhető, amely képes egy kisebb esőtől is megvédeni a teraszon tartózkodókat.

Üveg

Az üvegtetős árnyékolórendszerek esetében az üvegtető síkja biztosítja az időjárástól való védelmet, így ez a megoldás minden évszakban használható. Az üvegtetős szerkezet kombinálható textil árnyékolókkal, valamint lamellás árnyékolókkal is.

Polikarbonát

A polikarbonát fedésű pergola népszerű megoldás napjainkban a kerti árnyékolásra: nem is csoda, hiszen számos előnye van ennek a megoldásnak, és olcsóbb is mint az üveg. Mivel egy zárt rendszerű tetőről van szó, teljes egészében véd a csapadéktól, és megkíméli a befedett területet a lehulló levelektől is, miközben átengedi a fényt.

Érdemes nyáron felszerelni a polikarbonát tető alá valamilyen textil árnyékolót (például ponyvából készült csíkokat), ugyanis a nyári hőségben árnyékolás nélkül a polikarbonát alatti tér nagyon fel tud melegedni.

Webshopunkban forgalmazott polikarbonát tetős Palram kerti pavilonok bármilyen kert stílusos kiegészítői lesznek, emellett tartós és strapabíró szerkezetből készülnek, amelyek nem igényelnek karbantartást.

Ponyva

Kedvező áruk miatt kifejezetten népszerűek a ponyvás pergolák. Az árnyékolás mellett megfelelő védelmet nyújt esős időben, de ha jó minőséget választunk akkor télen, havazáskor is strapabíró. Ponyvából egyedi méretet is készíttethetünk (a többi anyaghoz képest jóval kedvezőbb áron) és gyártótól függően jellemzően többféle színből választhatunk.

Fix lamellás vs. mozgatható lamellás pergolák

A fix lamellás pergolák szerkezete – ahogy már a neve is elárulja – nem mozgatható, így ha félárnyékban napoznánk, vagy egy kicsit mégis átengednénk teraszunkra és kiülőnkre a napfényt, akkor erre a célra érdemes felszerelni egy elhúzható, vízálló textil-vagy ponyva anyagot. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy könnyedén kivitelezhető, és olcsóbb is, mint a mozgatható lamellás változatok, azonban egyáltalán nem lehet szabályozni az árnyékolás mértékét. A lamellák tengelye lehet függőleges vagy vízszintes.

A fix megoldásokhoz viszonyítva lényegesen modernebb és sokoldalúbb kialakításúak a mozgatható lamellás, más néven bioklimatikus változatok, melyek minden tekintetben nagyobb kényelmet és jobb kihasználhatóságot garantálnak.  

Az egyik leggyakoribb kialakítás, amikor az egy sávban felsorakozó lamellákat rögzített helyükben tudjuk forgatni: ennek megfelelően akár teljesen bezárhatjuk, ezáltal úgy fog viselkedni, mint egy fix tetős pergola, amely teljes árnyékot és védelmet biztosít a csapadék ellen is, de elforgatásával félárnyékot is előidézhetünk, valamint az átmeneti, esetleg a téli időszakban a kellemes napfényt szintén átengedhetjük. A mozgatható lamellás szerkezetek csúcsai az időjárásfigyelő szenzorokkal felszerelt változatok, amelyek csapadék esetén automatikusan bezáródnak.

Pergola árak

Ahogy a mondás tartja, „Ahány ember, annyi szokás” – nos, ez napjainkban szinte már a pergolákra is igaz, hiszen annyiféle gyártó, méret, anyag, anyagkombináció létezik, hogy lehetetlen pontos árat mondani, de nagyságrendileg a következőkre számíthatunk:

  • Egy jó minőségű, alumínium vázas alapmodell polikarbonát fedéssel: kb. 500.000 Ft
  • Fából készült pergola: kb 40.000 Ft négyzetméterenként (az árnyékolás árát nem tartalmazza)
  • Acél vázas pergola polikarbonát fedéssel: kb. 1,5 millió Ft
  • Alumínium vázas pergola üveggel: kb. 3 millió Ft
  • Mozgatható lamellás pergola: négyzetméterenként kb. 390.000 Ft
  • Alumínium vázas pergola ponyvával: kb. 300.000 Ft

Szerencsére ha valaki egy pergola nyújtotta praktikus kerti árnyékolásra vágyik, akkor számos opció áll rendelkezésre, a pénzügyi kerettől függően.

Pergola ötletek ápolt és modern kertekbe

Az alábbiakban most összegyűjtöttünk néhány általunk forgalmazott pergolát, amelyek nemcsak ár-érték arányukban verhetetlenek a piacon, de a kert ékei is lehetnek.

A kertben önállóan felállítható Palram Palermo és Martinique pavilonok minden oldalról nyitottak, de kialakításuknak köszönhetően függönnyel, vagy szúnyoghálóval zárttá is tehetjük ezeket. Így az árnyékolás mellett védelmet is nyújtanak, hogy még több ideig élvezhessük a kültéren eltöltött időt. Telepítésük javasolt a kerti sütő vagy a medence közelébe, így a szezon teljes idejére biztosítottak a nyári élmények, a családi ebédek, vagy a kerti pihenés.

Kerti termékek - Palermo 3000 kerti pavilon
Palram Palermo kerti pergola kiegészítve függönnyel

Számos Palram Canopia gépkocsibeálló alkalmas pergolának, vagy terasz fedésére is, hiszen eltérő formákkal és számos méretben elérhetőek, így a hely adottságaihoz igazodva állítható fel az ideális megoldás.

Palram Arcadia 5000 kocsibeálló és pergola
Palram Arcadia 5000 kocsibeálló pergolaként elhelyezve.

Azoknak, akiknek kisebb tér áll rendelkezésre a kertben, vagy egy szép lombkoronájú fa árnyékot ad és ezért nem a kertben állítanák fel a pergolát, viszont szeretnének árnyékolt teraszt kialakítani, a Palram Capri, Feria és Sierra teraszfedései jelenthetik az ideális megoldást. Ezek a nyitott vagy zárt pergola-megoldások opcionális oldalfalaikkal sokféle életmódot és igényt kielégítenek, akár egész évben használhatóvá tehetik teraszunkat és összeolvasztják a belteret a kültérrel.

Kerti termékek - Martinique kerti pavilon
Palram Martinique kerti pavilon függöny opció nélkül

A zárt teraszfedéseknél a padlótól a mennyezetig érő ablakok biztosítják az egész éven át tartó védelmet. A tetőpanelek hihetetlenül rugalmas polikarbonátból készülnek, amelyek akár 100%-os védelmet nyújtanak a káros UV sugarak ellen, ugyanakkor átengedik a természetes napfényt. A Palram Canopia termékek esetében nem kell attól sem tartani, hogy a tetőpanelek idővel eltörnek vagy megsárgulnak, vagy a harmatcseppek és az eső beszivárog a fedés alá, köszönhetően a Palram speciális tervezésének és fél évszázados folyamatos fejlesztéseknek.

Palram Feria Oldalpanel
Palram Feria előtető oldalpanellel

A pergolák zárt kamrás polikarbonát tetőpaneljei lehetnek színtelenek, vagy füstszínűek, utóbbiak a fényt kisebb mértékben engedik át, így a hőségben hatékonyabban védik meg a befedett területet. A Palram Canopia teraszfedésekhez ugyanakkor kiegészítőként megvásárolható árnyékoló vászon, amely panelenként rögzíthető és kiengedhető szükség szerint. A téli időszakban, amikor a napsugarakat inkább igyekszünk beengedni élettereinkbe, a vásznak leakaszthatóak, vagy csak egyszerűen összehúzva rögzíthetőek.

Palram Capri terasztető
Palram Capri pergola oldalpanel nélkül

Mire van szükség a pergola telepítéséhez?

A pergolák esetében általában előzetes kőművesmunkák, alapozások, felületkiképzések szükségesek a biztonságos telepítéshez – különösen, amikor a háztól különálló szerkezetként kívánjuk elhelyezni.

Amennyiben a házhoz kapcsolódó szerkezetről van szó (mint például a fentebb bemutatott Palram Capri modell), úgy feltételezzük, hogy már rendelkezésre áll egy burkolt terasz. A legtöbb pergola egy előzetesen készre szerelt szerkezet, amelyeket némi affinitással akár másodmagunkkal is telepíthetünk, ezáltal megspórolhatjuk a szakember költségét.

Egy egyszerűbb, négy lábon álló pergolát például a precízen előre összeszerelt alkatrészek miatt két-három óra alatt össze lehet állítani, de egy nagyobb kiterjedésű, részben lábakon álló, részben a homlokzathoz csatlakozó, egyedi alkatrészeket is tartalmazó, adott esetben automatizált (például a mozgatható lamellás pergola) modell telepítése akár egy teljes napot is igénybe vehet.

Az általunk forgalmazott Palram rendszerek egyik nagy előnye, hogy két ember akár házilag is könnyedén telepítheti a mellékelt részletes útmutató segítségével, de szerelési szolgáltatásunk is igénybe vehető.

A pergola takarítása, karbantartása

Bár évente egyszer-kétszer csak az esztétika miatt sem árt átmosni egy kicsit a tartószerkezetet, de különösebb takarítást nem igényelnek a pergolák. Elég, ha valamilyen kültéri tisztítószerrel és vízzel átitatott szivaccsal letöröljük a fém-vagy alumínium szerkezetet, majd mikroszálas kendővel áttöröljük.

A fából készült pergolákat azonban évente érdemes lekezelni például olajjal vagy lakklazúrral, mert ezek nélkül idővel a fa elreped, elveszti a színét, és korhatásnak indulhat.

Gyakori kérdések a pergoláról

Mi az a pergola?

A pergola eredetileg nyitott kerti lugast jelent, de manapság leginkább a teraszfedésekre és a kerti pavilonokra használják legtöbben ezt a kifejezést. Valójában egy adott kerti terület – legyen az a házhoz épített vagy álljon a kert közepén – árnyékolását jelenti, amivel elviselhetőbbé tesszük a kültérben való tartózkodást.

Miből készülhet a pergola?

A pergola váza készülhet fából és fémből, ritkább esetben műanyagból, illetve részben téglából vagy egyéb beton elemből. A felső fedése, ami az árnyékolást és védelmet adja a napsugárzás és csapadék ellen, sokféle anyagból készülhet: lehet fa, fém, ponyva, természetes futó növényzet, polikarbonát, üveg vagy akár modern anyag, mint a wpc.

Mivel érdemes befedni a pergola tetejét?

Erre a kérdésre a pénztárcánk adja meg a választ. Ha az anyagiak nem számítanak, akkor az un. bioklimatikus lamellás rendszerek jelentik a kategória csúcsát, amelyek a napsugárzás iránya szerint állíthatóak, csapadék esetén teljes vízhatlanná zárhatóak. Emellett a fix fedések közül a legkedveltebb megoldás a polikarbonát és ponyva tető, ritkább esetben üveg, vagy hagyományos tetőfedő, mint a zsindely.

Mivel több a pergola, mint egy napellenző?

A pergola leginkább egy komplex árnyékoló rendszer, fix vázzal és az előzőekben ismertetett tetővel, míg a napellenzőhöz általában nem kell fix építmény, csupán egy ponyva, amit a napsugárzás iránya szerint szerelünk fel a homlokzatra vagy teraszra, erkélyre.

Megszakítás