A polikarbonát tető előnyei és hátrányai

A polikarbonát tető előnyei és hátrányai

A polikarbonát tető az utóbbi néhány évtizedben jött be a köztudatba, és hamar népszerű lett, hiszen az üveg tulajdonságait egyesíti a hullámpaláéval, már ami a tetőfedést illeti: egyszerre árnyékol, de nem sötétít be, hiszen átereszti a fényt. Manapság már széles választék van polikarbonátból, ha garázst, előtetőt szeretnénk lefedni, és mindezt költséghatékonyan szeretnénk megtenni. (A polikarbonát előtető hátrányairól, előnyeiről külön is írtunk a blogon.)

polikarbonát tető
Kép forrása: polikarbonat.hu

Mi az a polikarbonát?

A polikarbonát egyfajta szerves műanyag, víztiszta, vagyis átlátszó, és az üveghez hasonlóan jó optikai tulajdonságokkal rendelkezik; hő- és ütésálló, valamint igen magas hőre lágyul. Jó a teherbíró képessége is, és nem csak lap formájában; ez azt jelenti, hogy építészetileg gyakorlatilag a csillagos ég és a fantáziánk szab határt annak, hogy hogyan használjuk fel a polikarbonátot. Lehet hajlított lemez üvegházak, pályaudvarok vagy kocsibeállók, medencék fölé, lehet lemez alakú, de azt is ki lehet szabni bármilyen formára. Látványos designelem lehet modern épületeknél. Átereszti a fényt, akár úgy, mint az üveg, ezért világosításra is használják, olyan épületeknél, ahol szempont, hogy sok fény jusson be, például irodaházaknál. 

A polikarbonát ezen kívül kiváló hangszigetelő és hőszigetelő tulajdonságokkal is bír, és ellenálló a külső mechanikai hatásokkal szemben, ez utóbbi nagy előnye az üveggel szemben.Amire oda kell figyelni, ha terasztetőnek, előtetőnek vagy kocsibeálló tetejének használjuk a polikarbonátot: hogy meglegyen a megfelelő lejtésszög, legalább 7% vagy 5°. 

Fajtái:

Két fő fajtája van, a tömör és a légkamrás (üregkamrás) polikarbonát. A tömör polikarbonát lemezt általában épületekhez használják, nagy “üvegfelületek” és “üvegtetők” kialakításánál. Ezt használják többnyire hő- és hangszigetelésre is. 

A légkamrás változat sokkal könnyebb, ezért az építőiparban, és különösen a lakosság körében nagyon kedvelt: nem kellenek hozzá emelős gépek, néhány erős férfiember önállóan is be tudja rakni a helyére, a házi megoldásokat kedvelőknek tehát jóval előnyösebb. 

Színben is válogathatunk, a víztisztától (amely nem átlátszó, csak fényáteresztő) az opáloson át  (amely jóval kevesebb fényt és meleget enged át) a meleg színű bronzig, valamint a hővisszaverő gyöngyházig. Gondoljuk végig azt is, mielőtt választunk, hogy ha előtetőnek használjuk a polikarbonátot, a mögötte lévő helyiségeket mennyire sötétíti be télen, ha nem teljesen víztisztát választunk. 

A polikarbonát tető legfontosabb előnyei

Gyorsan és egyszerűen felszerelhető

Mivel a légkamrás változat könnyű, nem kell komoly gépeket fogadnunk, hogy például egy előtetőt megcsináljunk polikarbonátból. A polikarbonát tető lapok ráadásul úgy vannak elkészítve, hogy összepattinthatóak, így könnyű összerakni a megfelelő méretű lapokat, egyszerűen össze kell illeszteni a szélén a pattintható részeknél. A szállításnál azért figyeljünk oda, hogy a szabvány méret is hosszabb az átlagosnál, így megfelelő szállítóeszköz lesz szükséges hozzá. 

Árnyékol, de a fényt is átereszti

Ez a kettős tulajdonsága rendkívül hasznossá teszi előtetők fedésekor. Hiszen a direkt napfényt megszűri, és árnyékot tart, de teszi mindezt úgy, hogy nem sötétíti be az alatta fekvő területet. Ez különösen hasznos, ha a szoba, ami a terasz mögött van, nem déli fekvésű, esetleg igen sötét – ilyenkor kifejezetten hasznos, ha nem sötétíti be a mögötte lévő épületbelsőt, különösen a téli, sötét hónapokban, hiszen a terasztetőt nem szereljük le a nyári szezon végén. 

Ráadásul a minőségi polikarbonát UV-szűrővel is el van látva. Erről azért győződjünk meg a vásárlás előtt, hiszen az UV-szűrő nélküli, gyenge minőségű polikarbonát tető néhány év alatt tönkremegy, esztétikájában és funkcionalitásában csakhamar elveszti minden jó tulajdonságát. 

Jól szigetel

Ami azt illeti, annyira jól, hogy a meleget is beereszti is tárolja, ami különösen déli tájolásnál. Megoldás lehet erre az opálos lemez a víztiszta helyett, mert ennek a fényáteresztő képessége kisebb, így a meleget is kevésbé ereszti be. De léteznek már hővisszaverős bevonatú polikarbonát lemezek is, bár ezek jóval többe kerülnek, mint a hagyományos polikarbonát lapok. Ezek azonban a fényáteresztés mellett a hőt vissszaverik, így nem fülled be alatta a levegő, nem melegszik fel a teraszunk, ha ezt a megoldást választjuk.

Ha azonban üvegházhoz keresünk polikarbonátot, vagy olyan helyre, ahol valóban kell, hogy ne eressze be a hideget vagy a meleget, megint csak jó helyen keresünk, hiszen a polikarbonát önmagában is jól szigetel, miközben ablakként, vagy legalábbis fényáteresztő, bevilágító rétegként is funkcionál.

Tartós, nem igényel karbantartást

A polikarbonáton egyedül talán a karcolás hagy nyomot, mivel kicsi a keménysége, de ezen kívül rendkívül tartós és strapabíró anyag. Kültéri használat esetén, amikor ki van téve az időjárás viszontagságainak, napnak, hónak, esőnek, a várható élettartama 15-20 év vagy akár több is lehet. Ez alatt az idő alatt azonban nem igényel különösebb karbantartást, és a minőségét megőrzi. 

Költséghatékony

A polikarbonát tető az egyik legolcsóbb választás a piacon. Még ha csak ideiglenes megoldásnak szánjuk is, akkor is megérheti, de lehet, hogy megtetszik az esztétikája és funkcionalitása, és hosszabb távon is mellette döntünk. Így vagy úgy, ha sürgős megoldásra van szükségünk, a polikarbonát tető megfelelő választás lehet. A polikarbonátot lehet fúrni és vágni, ha szükséges, de a légkamrás változat széleit mindenképpen érdemes befedni, hogy bogarak és egyéb káros anyagok ne jussanak be. 

Mikor nem a legjobb megoldás a polikarbonát tető?

Előfordulhat azonban, hogy a polikarbonát tető nem a legideálisabb választás. Amikor túlságosan ki van téve a napnak a tető, mi pedig árnyékolást szeretnénk, előfordulhat, hogy inkább felmelegíti az alatta lévő területet, megrekeszti a levegőt, és bár tart valamennyi árnyékot, nem annyit, amennyit szeretnénk. Ez esetben is van lehetőség befutattni növényekkel, praktikusan olyannal, amelyik ősszel lehullatja a leveleit, így a téli fényt ismét megfoghatjuk. Bár ilyenkor meg a levéltakarítás lesz a plusz feladat. Mindenképpen kalkuláljunk tehát az üvegházhatással, ha terasztetőt tervezünk polikarbonátból, gondoljuk végig, melyik évszakban mennyit süt arról az oldalról a nap, ahova tervezzük a tetőt. 

Figyeljünk arra is, hogy stílusában ez azért egy modern irányzathoz tartozik, valószínűleg tehát nagyon nem nézne ki jól egy klasszikus parasztház előtetőjeként. 

Gyakori kérdések: 

Megfelelően árnyékol a polikarbonát tető? 

Igen, a legtöbb esetben megfelelő árnyékolást nyújt arra a célra, amire használjuk: terasz vagy autó fölé árnyékolónak. Déli oldalon azonban, ahol nagyon sokat süt a nap, lehet, hogy kevés az árnyék, amit ad, de erre is van megoldás belső árnyékolással, kívül növénybefuttatással, vagy hővisszaverős polikarbonát lappal. 

Melyek a leggyakoribb polikarbonát tető színek? 

A leggyakoribb polikarbonát tető színek a víztiszta, az opálos, a bronz és a gyöngyház, ez utóbbi a hővisszaverős.

Mennyire tartós a polikarbonát?

A polikarbonát az árához képest igen tartós, 15-20 évig is megőrzi a minőségét, ha megfelelő körülmények közt lett felszerelve, és rendeltetésszerűen van használva.

Megszakítás