A polikarbonát előtető 7 pozitív és negatív tulajdonsága

polikarbonát előtető

Ha nem tömbházban lakunk, valószínűleg a bejárati ajtónk a szabadba nyílik. Érdemes azonban egy lábtörlőnyi helyet lefedni a bejárat előtt, ahol egy vagy két ember kényelmesen tud ácsorogni. Ez az előtetővel fedett hely megvéd az időjárás szélsőségeitől. A polikarbonát előtető az egyik leggyakoribb megoldás, ha előtetőben gondolkodunk. Az alábbiakban körüljárjuk, mi az a polikarbonát, és milyen esetekben alkalmas számunkra előtetőnek

Milyen esetekben lehet jó megoldás az előtető?

Sokan a városban már nem viseljük olyan jól az időjárás szélsőségeit, mint eleink. Nyáron a túl erős napsütés vagy a hirtelen záporok szoktak gondot okozni az otthonról elindulás vagy megérkezés átmeneti idejében, télen a hó és a hideg. Ősszel és tavasszal pedig, bár szívesen álldogállnánk az ajtó előtt, az eső vagy a szél elég nagy akadály tud lenni.

Egész más a helyzet azonban, ha van egy jó előtetőnk a bejárat fölött, amely átmeneti helyet biztosít az otthon és a külvilág között: a előtető alatti tér még nem teljesen a kert vagy az utca, de már nem is a ház. Véd az esőtől és a naptól, de már kint vagyunk a szabad levegőn. Az előtető védelmet nyújt számunkra, amikor zuhogó esőben keressük a kulcsunkat, vagy kilépnénk egy kicsit levegőzni, esetleg a bejáratnál búcsúzkodunk valakitől hosszasabban, vagy a postás hoz aláírnivalót. Az előtető megnagyobbítja az életterünket, még ha az utcához tartozik is.

Az egyik legnépszerűbb megoldás az acélszerkezetes polikarbonát előtető, amely rozsdamentes lábazatával és időjárásálló tetejével viszonylag olcsó, ellenben igen tartós és praktikus megoldás.

Mi az a polikarbonát, és miért gyakori megoldás előtetőként?

Előtetőt egészen sokféle anyagból csinálhatunk, csakúgy, mint háztetőt. Nem biztos azonban, hogy ugyanolyan költségekbe akarjuk verni magunkat, mint egy tetőcserénél, különösen a mostani árak mellett. 

A polikarbonát egy rugalmas, hő- és ütésálló, hőre lágyuló műanyagfajta, amelyet gyakran alkalmaznak előtetőként. Sok erénye között a baráti ára szokott az egyik legnyomósabb érv lenni, amikor anyagot választ az ember, de vannak más előnyei is: ha kell, árnyékol, ha kell, átereszti a fényt. Lehet egyenes, de lehet íves is, felszereltethetjük szakemberrel, de egy jó baráttal magunk is a helyére tudjuk pattintani. 

A polikarbonát egyike a modern építészetben legkreatívabban használt anyagoknak. Sokszor helyettesítik vele az üveget, hiszen ütésálló, és sokkal jobban ellen tud állni a jégesőnek vagy a viharban leeső faágaknak, mint gondolnánk. Fényáteresztő képessége pedig az üvegtisztaságútól a fényáteresztő árnyékolóig széles skálán mozog, így szokták árnyékolónak és fénybeeresztőnek egyaránt alkalmazni.

Nemcsak előtetőnek, de folyosók, teraszok, autóbeállók, sőt, csarnokok fedésére is szokták használni; medencéket fednek vele, térelválasztóként alkalmazzák, vagy télikertet valósítanak meg belőle. Ha a polikarbonát elhasználódna vagy eltörne, akkor nem kell az egész tetőt kicserélni, hanem elég azt az egy lemezt. 

Fajtái:

Két fő fajtája a tömör és az üvegkamrás polikarbonát, előtetőként leginkább az üvegkamrás változat van forgalomban.

Négyféle színben kapható. A víztiszta (mely nem teljesen átlátszó) az, amelyik a legtöbb fényt és hőt engedi át, ezt inkább megvilágításra szokták használni. A gyöngyház színű egyúttal hővisszaverős is, ez alatt jóval kevésbé ül meg a meleg, mint a víztiszta alatt. Az opál színű alatt már nincs üvegházhatás, a bronz vagy füstszínű polikarbonát előtető pedig még inkább árnyékoló védelmet biztosít. Ez utóbbi kicsit hasonlít ahhoz, mintha egy napszemüveg alatt ücsörögnénk – ezért szempont, hogy ha ilyet választunk, oldalról elég fény jöjjön be, hogy ne legyen kellemetlenül sötét felhős időben. 

polikarbonát előtető
forrás: kertitermekek.hu

Az acélszerkezetes polikarbonát előtető pozitív tulajdonságai

Nem sötétít

A polikarbonát előtető egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy bár a napfényt megszűri, és kellő árnyékot biztosít, mégsem sötétíti be az alatta lévő teret. Ez különösen olyan helyeken fontos, ahol az előtető mögötti épületbe egyébként arról az oldalról jön fény, ahol az előtető van. Télen, illetve felhős időben gyakran túlságosan sötét lehet egy cseréppel fedett előtető alatt. Ilyenkor a polikarbonát előtető remek választás lehet. 

Könnyű összerakni és telepíteni.

A polikarbonát kifejezetten felhasználóbarát, szükség esetén két ember is össze tudja rakni, a lemezek ugyanis könnyűek. Méretre vágás után – amit szintén meg lehet oldani házilag – ketten össze tudják pattintani a szélén található bevágások segítségével. Ez a könnyen kezelhetőség szintén a költséghatékonyság malmára tereli a vizet, hiszen nem kell feltétlenül szakembert hívni, ha a saját előtetőnket szeretnénk megcsinálni. 

Nem veri a bejáratot az eső.

A polikarbonát, még ha csak fél négyzetméter is, elegendő védelmet nyújt a leghevesebb zuhé ellen is. Ha csak annyit érünk el vele, hogy nem ázunk bőrig, míg a bejárati ajtó előtt a táskánkban kotorászva keressük a kulcsunkat, már megéri telepíteni. 

Tartósabb és olcsóbb, mint a fa

Bár a fa méltán az egyik legnépszerűbb építkezési alapanyag, a polikarbonát rátesz egy lapáttal. Ugyan természetességben nem veheti fel a fával a versenyt, tartósságban és fényáteresztésben, összességében pedig az árában igen. A polikarbonát előtető és az acél láb nem igényel évenkénti újrafestést, kezelést, mint a fa. Természetesen a fa lábazaton álló polikarbonát lap is jó hibrid megoldás lehet, ez esetben azonban gondoskodni szükséges a fáról. A polikarbonát előtető rendeltetésszerű használat mellett 15 évig is megőrzi minőségét. 

És a negatív oldal? 

Esik eső, fúj a szél…

Azokban a ritka esetekben, amikor egyszerre esik az eső és fúj a szél, a polikarbonát előtető nem véd meg az eső elől, hacsak az uralkodó szél irányába nem rakunk egy falat is polikarbonátból (vagy vadszőlőből felfuttatva). Ilyen esetekben mindegy, hogy a fejünk fölött van tető, ha a szél behozza a hideget és az esőt együttesen. 

Nem árnyékol

A polikarbonát alapvetően nem árnyékol. Bár mint fentebb láttuk, lehetséges árnyékolásra használni, és sokat véd a naptól, azért nem olyan, mint egy cseréppel fedett tető. Erős napsütésben még a legsötétebb változatnál is meggyűlhet a meleg a tető alatt.

Még egy dolog, amit takarítani kell

A polikarbonát tető időről időre igényli, hogy letakarítsák. Ha a kosz és a szél által odahordott növényi maradványok megülnek a felületén, akkor egy idő után csúnya lesz a tetőnk. Ilyen szempontból ez is némi gondozást igényel. 

Gyakori kérdések a polikarbonát előtetőről

Mi az a polikarbonát?

A polikarbonát egyfajta hajlítható, műanyag üveg, hő- és ütésálló anyag. Alkalmas épületek fényáteresztő vagy árnyékoló feladatát ellátni.

Miért válasszak polikarbonát előtetőt hagyományos megoldás helyett?

A polikarbonát lényegesen olcsóbb, mint a fa lábazaton álló cserép előtető, ráadásul nem kell hozzá különösebb szakértelem, hogy felszereljék. Funkciójában azonban ugyanúgy véd az eső és az erős napfény elől, és hasonlóan tartós.

Melyek a polikarbonát előtető hátrányai?

Nem árnyékol tökéletesen, meggyűlhet alatta a meleg, a szél ellen pedig ez sem véd meg.

Megszakítás