Polikarbonát terasz: biztos jó választás? 

Palram Canopia Patio Cover Stockholm 11x17 3.4x5.2 Grey Atmosphere 7 scaled

A polikarbonát hosszú évek óta népszerű anyag az építőiparban, de számos más területen is alkalmazzák. A polikarbonát terasz egy ár/érték arányban kiemelkedően jó választás lehet, de azért van pár dolog, amivel mindenképpen érdemes tisztában lenni. Cikkünkből most megtudhatsz mindent, ami felmerült benned a polikarbonát fedéssel kapcsolatban

Az alapok: mi az a polikarbonát, és mire jó?

A polikarbonát egy műanyag fajta, amelyet széles körben használnak különböző célokra. Általában erős és ütésálló jellemzői miatt használják, amelyek a hagyományos műanyagoknál sokkal jobbak. A polikarbonátot leggyakrabban az építőiparban alkalmazzák, például ablakok, tetőfedő panelek, biztonsági plexiüvegek készítéséhez, de találkozhatunk vele olyan területeken is, ahol fontos az átláthatóság és az ütésállóság, például a járműiparban, elektronikai eszközök burkolatainak gyártásánál. Ez egy könnyű- és egyúttal könnyen megmunkálható anyag, nagyon tartós és jó időjárásállósággal, hő-és tűzálló tulajdonságokkal rendelkezik.

dupla kamrás polikarbonát tábla
Palram Feria terasztető

A polikarbonát terasztető előnyei

A legfontosabb döntési szempont a teraszfedés, terasztető megtervezése előtt, hogy polikarbonát, cserép vagy üvegtetőt válasszunk-e, vagy a legújabban sokat reklámozott látványos, titokzatos és hangzatos bioklimatikus pergolát.

A polikarbonát terasztető előnyei az üveggel szemben:

  • A polikarbonátnak sokkal jobb az ütésálló képessége, mint az üvegnek. Ez azt jelenti, hogy ha ráesik valami vagy ütés éri, sokkal valószínűbb, hogy épségben marad, mint az üveg.
  • Ellenállóbb az időjárás viszontagságainak, mint az üveg. A jó minőségű polikarbonát nem reped, törik vagy színeződik el.
  • A polikarbonát könnyebb az üvegnél, ami azt jelenti, hogy könnyebb kezelni és telepíteni, valamint könnyebb, légiesebb szerkezet is elbírja, szemben az üveggel, amelynek általában robosztusabb szerkezetre van szüksége.

A polikarbonát terasztető előnyei a cseréptetővel szemben:

  • A polikarbonát legnagyobb előnye teraszfedés esetén a fényáteresztés: A cseréptetős megoldás teljesen leárnyékolja a teraszt, így a terasz árnyékolás során nagyon kevés természetes fény jut be a belsőbb helyiségekbe. A polikarbonát fedéssel ellentétben itt nincs rugalmasság abban, hogy mikor szeretnénk teljes árnyékot, és mikor engednénk be egy kis napsütést. A polikarbonát fedésnél felszerelhetünk árnyékoló vásznakat, amelyeket kedvünk szerint ki-vagy behúzhatunk, így megteremtve az igényeinkhez leginkább passzoló árnyékolást.
  • A polikarbonát tetőfedő panelek könnyen telepíthetők és vágási igényük is kevesebb, mint a cseréptetők esetében – ezzel pedig csökkenthető az építési idő és költség.
  • Legvégül a könnyű súly itt is előnyére szól.

A polikarbonátot sokan amiatt is kedvelik, hogy igen csekély a karbantartási igénye. Elég időről-időre átmosni és áttörölni, és máris új pompájában ragyog.

Figyelembe kell venni azonban két hátrányát is: könnyen karcolódik, és kopog az esőben (különösen a légkamrás változatok). Ez utóbbi nem mindenkinek hátrány, sokan kedvelik az eső hangját. A polikarbonát azonban nagyon felerősíti ezt a hangot, ami nagyobb esőzésekkor zavaró lehet. A polikarbonát egyre népszerűbb választás a teraszok és a verandák védelmére. Rugalmasságuk, tartósságuk és könnyű súlyuk miatt ideális megoldást nyújtanak a házak és lakások számára, ahol szép és funkcionális teraszt szeretnénk kialakítani. Így hát eldőlni látszik a kérdés: ha az átmeneti időben is ki akarjuk használni a napsugárzást és nem akarjuk lesötétíteni a belső helységeinket, akkor a szilárd fedés helyett válasszuk a polikarbonát lemezeket teraszfedésre.

Hol és mikor érdemes polikarbonát terasztetőt használni?

Fontos előre végig gondolni, mikor, milyen gyakran és hogyan fogjuk használni a teraszt – ahogy fentebb említettük, a polikarbonát kiváló megoldás akkor, ha az átmeneti időszakokban is szívesen töltenénk időt a fedett területen.

Akkor is érdemes a polikarbonátot választani, ha faragni szeretnénk a költségeken, hiszen ez egy ár-érték arányban kiváló anyag, amelyen még a szakember díját is megspórolhatjuk, ha a gyártók útmutatásait követve saját magunk telepítjük.

Akkor is jó választás a polikarbonát, ha csak kisebb területet szeretnénk lefedni. Ilyen esetben abszolút nem éri meg például a cseréptetős megoldást választani, amely egyrészt esztétikailag sem mutat jól kis helyen, másrészről erősebb, robusztusabb szerkezetet kíván, amely szintén nem ideális kis alapterületre. De persze nem csak kis területre telepíthető a polikarbonát, hanem bármilyen méretűre. Ha nem találunk olyan méretűt a gyártók kínálatában, amelyre szükségünk van, akár egyedit is legyártathatunk – ez esetben a költségek természetesen magasabbak lesznek.

Miből készüljön a szerkezet?

Polikarbonát tető kerülhet fa- és fém szerkezetre is. Nincs kimondottan jó vagy rossz választás, a döntést az egyéni preferenciák, ízlés és az előnyök-hátrányok mérlegelése hozza meg. Az előre gyártott komplett teraszfedések többnyire alumínium szerkezettel kaphatóak, de ha valaki inkább a fát preferálja, akkor azt érdemes asztalossal elkészíttetni, majd külön megvásárolni a polikarbonát fedést.

Itt számolni kell azzal, hogy ha nem lezárt kamrájú táblákat vásárolunk, vagy nem megfelelő csavarokat, profilokat használunk a rögzítéshez, a polikarbonát kamrái elszineződhetnek, bepárásodhatnak és bepenészedhetnek! A fa előnye, hogy barátságos, szép és klasszikus anyag, amely megfelelő gondozással hosszú évekre kiszolgál bennünket.

A fém szerkezetek előnye, hogy kevesebb karbantartást igényelnek, mert a fával ellentétben nem rothadnak, és a kártevők sem jelentenek fenyegetést. Ha a fa mellett döntünk, számoljunk vele, hogy évente egyszer gondos karbantartásra (tisztításra, kezelésre, festésre, lakkozásra) szorulnak.

Polikarbonát terasztetőt csak minőségi gyártótól!

Ha elhatároztuk magunkat a polikarbonát mellett, akkor már csak arra kell figyelni, hogy megbízható gyártó jó minőségű termékét szerezzük be. A jó minőségű polikarbonát teraszfedések általában 10-15 évig tartanak, de sok esetben ez könnyen akár 20 év is lehet. Az élettartamot jelentősen növelheti a megfelelő telepítés, és a környezeti tényezők. Különösen figyelni kell arra, hogy a légkamrás változatoknál legyenek légmentesen legyenek lezárva a táblavégek, különben párásodás, koszosodás és penészesedés állhat elő.

A webshopunkban forgalmazott, lakossági célú felhasználásra kifejlesztett Palram Canopia termékek jelentősége leginkább a kiváló ár/érték arányban és az akár saját kezű összeszerelési lehetőségekben rejlik, amivel könnyedén megvalósíthatja mindenki az otthoni átalakítási, felújítási, bővítési és fejlesztési terveit. Kínálatunkban elérhető 29 különböző moduláris, alumínium szerkezetű terasztető, amelyek közül mindenki megtalálhatja az elképzeléseinek meginkább megfelelőt.

Az izraeli Palram gyártó termékei, köztük a terasztetők is, piaci átlagon felüli vastagságú alumínium vázzal és rozsdamentes szerelvényekkel készülnek, felületkezelésük porszórt, szinterezett. A polikarbonátok piacán a Palram piacvezető, több mint 50 éves múlttal, ezért polikarbonátjai nem színeződnek el, nem mattulnak, nem párásodnak.

Összeszerelésük, rögzítésük egyszerű, akár saját kezűleg is megoldható a mellékelt szerelési útmutató alapján.

Kapcsolódó cikkek

Megszakítás