A szép udvar 3 titka

szep udvar

Egy szép udvar kialakítása az egyik legjobb befektetés életminőségünkbe. Ez lesz az a hely, ahová minden alkalommal és évszakban öröm kilépni.

Családi és baráti grillpartik, reggeli kávék, délutáni olvasás helyszíne lehet, éppen ezért érdemes időt és energiát fektetni egy szép udvar kialakításába. Legyen szó bármilyen éghajlatról, bármilyen méretű területről, ha betartunk néhány alapszabályt, könnyen megvalósítható álmaink kertje.

Legyen természetközeli kerted!

Ha szép udvarokra gondolunk, többnyire nem betonozott felületek, hanem zöld, buja, virágos kertek jutnak eszünkbe. A kert feladata, hogy nyugalmat árasszon – ez az a hely, ahol ajtónkon kilépve rögtön kapcsolódhatunk a természettel. Kialakításakor tehát figyeljünk arra, hogy csak a legszükségesebb felületeket betonozzuk, térkövezzük (például autóbeálló, szemetestároló), és ne feledkezzünk meg egy-két madáretető elhelyezéséről sem, amelyek odavonzanak különböző madarakat, ezáltal pedig csodás élet költözik a kertbe.

Kertrendezéskor az egyik legfontosabb tudnivaló a rétegezés. A természetben megfigyelhetőek különböző talajrétegek: gyep, föld, virágok, alacsony aljnövényzet, magasabb bokrok és fák. Gyönyörű, harmonikus látvány, amelyet érdemes utánozni a kert kialakításakor is. Kezdjük a kert rétegezését alacsony növekedésű, legfeljebb harminc centiméter magas növények ültetésével. Ezek dús, telt hatást biztosítanak, és emellett csökkentik a gyomnövények megjelenését is. Tökéletesek bejárati részek és kerti utak mellé. Ágyásukat pedig műanyag kerti szegélyekkel könnyen kialakíthatjuk.

A középső réteg kialakításához válasszunk körülbelül szemmagasságik növő cserjéket és évelő növényeket. Ez a szint köti össze optikailag a kertet és a házat, tehát minél magasabb a ház, annál magasabb legyen ez a „réteg”. Földszintes házakhoz válasszunk olyan cserjéket és fákat, amelyek 2-4 méteresre nőnek, kétszintes házaknál pedig 7-9 métereseket.

Teljesen új kert tervezésekor érdemes először a cserjéket és a fákat elhelyezni, amelyekkel szép keretet alakíthatunk ki az udvarnak. Ültessük ezeket a kert sarkaiba, amelyek majd kerti fókuszpontokként is szolgálnak, és emellett megalapozzák a kert privát szféráját. Végül jöhet a legmagasabb réteg, amely a magasra növő fákból (fenyők, tölgyek, cédrusok) áll. Ez a szint köti össze a kertet az éggel. Ha betartjuk a rétegezés szabályát, akkor gyönyörű, dús, buja és harmonikus összeképet hozhatunk létre.

Szimmetria, vagy egyensúly?

A kerttervezésben használt egyik kulcsfogalom az „egyensúly”. Míg a szimmetrikus minták eredendően kiegyensúlyozottak, azáltal, hogy tükörképeket hozunk létre, az aszimmetrikus minták is lehetnek kiegyensúlyozottak, feltéve, hogy a minta „súlya” arányosan oszlik el. Szimmetriára akkor törekedjünk, ha a formálisabb kinézetet kedveljük. Gyakoribb választás (és karbantartani is könnyebb) a jól kiegyensúlyozott aszimmetria, amely közelebb áll a természetes összképhez.

Végül a kert színeiről: ne essünk abba a hibába, hogy túl sok és túl színes virágot ültetünk, mert ezzel megzavarhatjuk a kerti összhangot. Továbbá a színt nem mindig ültetéssel kell bevezetni. A színegyensúlyt kerti bútorokkal, kiegészítőkkel vagy karakteres kerti tárgyakkal is kialakíthatjuk.

Egyéni ízlés kérdése, de gyakran az is elég, ha egy színes kültéri szőnyeget és színes párnákat választunk a kerti bútorhoz.

Fűre lépni NEM tilos – avagy egy szép udvar egyben közösségi tér is

Előfordul, hogy olyan udvarokat látunk, amelyek gyönyörűen rendezettek, tökéletes kerti utakkal és virágágyásokkal, és persze az elmaradhatatlan világítóan zöld gyeppel.

De sokszor egy valami hiányzik ezekből: a közösségi tér.

Ne essünk abba a hibába, hogy pusztán az esztétika mentén alakítjuk az udvart – annak tartalmaznia kell olyan területeket is, amelyek a gyönyörködtetésen túl más célt is szolgálnak. Ha vannak gyerekek a családban, gondoljunk rájuk is a kert kialakításakor egy hintával vagy akár faházzal. Ha nem tartozik terasz a házhoz, alakítsunk ki egy hangulatos sarkot a kerti összejövetelekre, ahol a család és barátok helyet tudnak foglalni egy kényelmes kerti bútoron.

Jó ötlet lehet egy kerti tűzrakó kialakítása is, amelyet öröm lesz körbe ülni még a hűvösebb tavaszi vagy őszi napokon is. Ez lehet akár egy téglával, vagy egyéb kővel kirakott tűzrakóhely, egy kisebb tűzrakótál, vagy egy elektromos kerti kandalló. Ezt a területet érdemes térkővel burkolni, hogy könnyebb legyen a közlekedés és a terület tisztán tartása.

A kerti pihenéseknek csodás helyszín lehet egy kerti pavilon is, amelyet minden évszakban használhatunk, és ezen kívül elegáns színfoltja lesz az udvarnak. A pavilont bárhol elhelyezhetjük a kertben, hogy árnyékot és védelmet nyújtsanak a családi étkezésekhez, baráti összejövetelkor vagy a szabadban való pihenéshez. Ez garantáltan mindenki kedvenc helye lesz!

Válasszunk ki ezek közül néhányat, amelyek szolgálják igényeinket és beleférnek a pénztárcánk és persze a kerítések határai közé.

Ha hosszú távra tervezel, alkalmazkodj a klímaváltozáshoz

A klímaváltozást többé már nem lehet figyelmen kívül hagyni – hatásai mindannyiunk életére kihatnak, és évről-évre jobban érezzük ezeket. Ha kertünkkel nem alkalmazkodunk, hamar megérezzük a kiszámíthatatlan, szélsőséges évszakok negatív hatásait.

A klímaváltozás lassításában mindenki kiveheti részét, ha odafigyel néhány apró dologra. Nyilvánvaló, hogy a kertek a jövőben egyre fontosabbá válnak: jótékonyan hatnak az emberi egészségre és jólétre, segíthetnek fenntartani a biológiai sokféleséget, és a növények megkötik a légkörben található szén-dioxidot is.

Ha fenntartható kertészeti és tereprendezési technikákat alkalmazunk, hozzájárulunk a felmelegedés lassulásához. Ültessünk változatos, és lehetőleg szárazságtűrő növényeket, amelyekkel növeljük kertünk ellenállóképességét. Az időjárási minták megváltozása súlyosan érint bizonyos rovarfajtákat, éppen ezért mindenképp telepítsünk beporzóbarát növényeket, különböző virágzási időkkel.

Válasszunk őshonos növényeket, és ültessünk hőtűrő zöldségnövényeket, amelyek gondozása nemcsak, hogy kikapcsoló, de a saját termesztésű zöldség és gyümölcs betakarítása az egyik leghálásabb kertészeti feladat. Elvégre nincs az a bolti paradicsom vagy paprika, ami jobban esne, mint a mi saját kertünkből származóak.

A víztakarékosság is egyre fontosabb lesz a következő években: Kalifornia állam egyes részein olyannyira vízhiány van, hogy már szabályozásra került a háztartásonkénti kertészeti célra használt vízfogyasztás. Éppen ezért az állam főként déli részein megfigyelhető az úgynevezett „desert style”, vagyis a sivatagi stílusú, csekély vízigényű kertek elszaporodása. Ezekben a kertekben nincs fű, hanem kisebb-nagyobb kövekkel töltik fel az udvar nagy részét, illetve kaktuszokat és pozsgás növényeket ültetnek. Persze hazánkban korántsem tart itt a helyzet, de ez egy jó példa arra, hogyan lehet alkalmazkodni a klímaváltozáshoz saját udvarunkon belül. Az egyre melegedő nyarak miatt itthon is érdemes szárazságtűrő növényeket választani. A takarékos locsolásban pedig segítség lehet, ha dézsákban felfogjuk az ereszből érkező esővizet.

Reméljük az útmutatónk segíthet kihozni a legtöbbet az udvarodból!

Érdemes ezt a néhány tanácsot megfogadni a kert (és persze az előkert)kialakításakor, de ne feledd: a kertnek azokról kell szólnia, akik gondozzák, és élvezik azt – ennélfogva bátran vigyél bele saját ötleteket és személyes elemeket.

Nézz körül webshopunkban, ahol hasznos kerti kiegészítőket találsz az ötletek megvalósításához!

Inspiráló ötletek szép udvar kialakításához

kerti piheno
Kerti pihenő – Kép forrása: Pinterest

kerti fahaz gyerekeknek
Kerti faház gyerekeknek – Kép forrása: Pinterest

harmonikus kert
Harmonikus kert – Kép forrása: Pinterest

zoldseges es fuszerkert
Zöldséges és fűszerkert – Kép forrása: Pinterest

pelda retegezett kertre
Rétegezett kert – Kép forrása: Pinterest

Megszakítás