Télikert: előnyök, hátrányok és megoldások

telikert 2

Egy szépen kialakított télikert nagyszerű befektetés lehet, amellyel növeljük házunk értékét, és ami még fontosabb, életminőségünket is. Ám mindez nem olcsó mulatság; cikkünkben most megnézzük, hogy mi kell az élvezhető télikerthez, milyen költségekkel kell számolni, és milyen előnyei, illetve hátrányai vannak ennek a beruházásnak.

Mi az a télikert? Mire alkalmas és mire nem?

Sokan keverik a télikert és melegház/üvegház fogalmakat, így érdemes már a legelején tisztázni, hogy a kettő nem ugyanaz. A télikert leginkább házhoz épített különálló szerkezetet jelent, amely oldalai és legtöbb esetben a teteje is üvegezett. Funkciójában nappalihoz hasonlít, míg az üvegházat növénytermesztésre, teleltetésre használjuk, és általában nem a házhoz kapcsolódó, hanem külön szerkezet. Egy korábbi cikkünkben már írtunk az üvegházakról (Mit érdemes az üvegházban termeszteni?), most pedig a télikerteket nézzük meg közelebbről.

telikert enterior

Milyen szerkezetet takar tehát pontosan a télikert fogalma? A télikert egy olyan teljesen vagy részben üvegezett különálló szerkezet, mely lehet a házhoz kapcsolt, vagy ritkább esetben szabadon álló építmény is. Oldalai, és a legtöbb esetben teteje is üvegezett – tulajdonképpen télikertnek tekinthető az a szerkezet, mely felületeinek legalább 50%-a üvegből készül. A szerkezet általában fémből, műanyagból, fából készülhet. Teteje lehet hagyományos tető, de még jobb, ha részben-vagy teljesen üvegezett (hőszigetelő üveggel).

Az, hogy mire alkalmas, és mire nem a télikert, az annak kialakításától és a mi igényeinktől függ. Régebben a télikerteket növények átteleltetésére használták, azonban egy modern, hőszigetelt télikertekből teljes értékű lakótér is kialakítható, ahol nyáron élvezhetjük a kellemes időt, ha kinyitjuk az oldalait, télen pedig kihasználjuk az üveg által felerősített napsugarak jótékony hatásait. Télikert kialakításakor egy dolgot kell eldöntenünk: szeretnénk hőszigetelni, vagy sem? Értelemszerűen az utóbbi választás jóval költségesebbé teszi a télikert kialakítást, azonban, ha célunk az, hogy az év 365 napján át használhassunk a télikertet, akkor ez elkerülhetetlen. Télen fűtenünk kell ezt a területet, nyáron pedig gondoskodnunk kell a megfelelő hűtésről.

A hőszigetelt télikert tehát alkalmas arra, hogy télen-nyáron kellemes, világos környezetben pihenhessünk, második nappaliként, vagy akár napfényes étkezőként hasznosítsuk a teret, és emellett a fényigényes növények is jól érzik itt magukat.

A nem szigetelt télikertek tulajdonképpen meghosszabbítják a terasz használhatóságának időszakát, de a hidegebb hónapokban nem alkalmasak a hosszas ott tartózkodásra. Ellenben ilyenkor betelepíthetjük ide a növényeinket, amelyek gyönyörűen áttelelnek a napfényes télikertben. A forró nyári napok szintén nem a legideálisabbak az itt tartózkodásra, de némiképp védekezhetünk a túlzott felforrósodás ellen, ha nem üvegtetővel szereljük fel a télikertet, vagy ha mégis üveg, akkor árnyékoló ponyvával egészítjük ki.

Akár szigetelt, akár nem a télikert, egy dolgot érdemes betartani mind a kettő megoldásnál: olyan ajtókkal, oldalfalakkal szereljük fel, amelyek nyithatóak, eltolhatóak, így nyáron vagy átmeneti időszakokban félig nyitottá tehetjük ezt a területet, hogy a levegő szabadon áramolhasson, és elkerüljük a túlzott fülledtséget a télikertben.

A télikert előnyei és hátrányai 

Vegyük sorra!

Kényelmes tartózkodás az év minden időszakában

Ahogy fentebb is írtuk, egy hőszigetelt télikerttel egész évben egy kényelmesen használható területtel bővül a lakóterünk, de még a nem hőszigetelt változatokkal is jól járunk.

Természetes fény és kilátás a kertre

A télikertek üveg-, vagy polkarbonát falai és teteje lehetővé teszik a természetes fény bejutását a térbe. Ez nem csak kellemes és világos légkört teremt, hanem segít, hogy jobban kapcsolódjunk a kültéri környezethez: szinte olyan, mintha a kertben lennénk, mégis élvezhetjük egy nappali kényelmes berendezését. A zavartalan kilátás és a napfény élvezete pedig kétségkívül pozitív hatással bír a használói hangulatára és jólétére.

Többfunkciós tér

Télikertünket sokféleképpen kihasználhatjuk: kialakíthatjuk úgy, hogy alkalmas legyen pihenésre, kikapcsolódásra, berendezhetjük akár étkezőnek családi összejövetelekhez, baráti találkozókhoz vagy akár munkához is. Sőt, akár edzőtermet is berendezhetünk itt. Ha kisebb alapterületű a télikert, akkor egy kis olvasósarok is hangulatos lehet, ahova elvonulhatunk, miközben védett helyen élvezzük a kert közelségét.

Ideális hely a növényeknek

A növénykedvelők gyakori problémája, hogy a kültéri, meleget kedvelő növényeket télen át kell teleltetni valahol – ilyenkor a ház minden naposabb része megtelik óriási ládákkal, ahol a leanderek, hibiszkuszok, citrusok és kaktuszok elfoglalnak minden talpalatnyi helyet, és csak kerülgetjük őket egész télen. Egy fényes télikert megoldja ezt a problémát – itt végre lesz helyük féltett növényeinknek, és garantáltan jól fogják érezni magukat a hidegebb hónapokban is.

telikert3

Növeli az ingatlan értékét

Egy jól kialakított és minőségi télikert nagyban növelheti ingatlanunk értékét, amely nem utolsó szempont, ha egyszer eladnánk, vagy bérbe adnánk az ingatlant.

Láthatjuk, hogy a télikerteknek nagyon sok előnyük van. Hátrányuk kevesebb, de érdemes tisztában lenni ezekkel is, mielőtt elindítjuk ezt a beruházást.

Hőmérséklet-szabályozás

A megfelelő hőmérséklet fenntartása nem egyszerű feladat a télikertekben – az átlátszó falak és a tető ugyanis hajlamosak megnövelni a belső hőmérsékletet a napsütéses, meleg napokon, míg hideg időben nehezebb lehet megfelelően fűteni a télikertünket, ha nem gondoskodtunk a hőszigetelésről és a megfelelő szellőztetésről. Előbbit hőszigetelő, dupla üvegekkel és radiátorral vagy hősugárzóval oldhatjuk meg, utóbbit pedig az eltolható, nyitható oldalfalakkal, ám mindkettő költséges beruházás. Ha valaki minél olcsóbban szeretné megoldani a télikert-építést, akkor sajnos le kell mondani arról, hogy az év nagy részében használható lesz ez a helyiség.

telikert 4

Engedélyköteles

Mivel a télikertek emberek tartózkodási helyéül is szolgálnak, és területe beleszámít a beépítettségbe, kivitelezésükhöz engedélyre van szükség. Emiatt lehet, hogy többet kell várnunk, mire élvezhetjük álmaink télikertjét, de emiatt semmiképp ne mulasszuk el ezt a lépést, mert komoly gondok lehetnek az engedély nélküli építkezésből. Ha telek beépítettsége már a maximumon van, vagy közelít ahhoz, akkor viszont sajnos valószínűleg le kell mondani a télikert építéséről.

A télikert kialakítás nem olcsó feladat, de a fenntartáson spórolhatunk – a megfelelő tájolással!

Télikert építésekor számolni kell az anyagköltségekkel (pl. üveg, szerkezeti elemek, szigetelő anyagok), az építési munkaerő költségeivel, az engedélyek beszerzésével és tervezési költségekkel, valamint a kiegészítők és opcionális elemek költségeivel (pl. fűtés, világítás, árnyékolás).

Ha spórolnánk télen a fűtésen, akkor igyekezzünk déli fekvésű télikertet kialakítani, ugyanis itt számolhatunk alegnagyobb napfényhozammal éves szinten, ami a hidegebb évszakokban kifejezetten hasznos. Késő ősztől egészen a tavasz beköszöntéig a télikertünkben „csapdába” eső napfény ereje melegíti a helyiséget. A hőszigetelő üvegezés itt is fontos, de kevesebbszer kell majd feltekernünk a radiátort vagy bekapcsolni a hősugárzót.

Keleti fekvés esetén a télikertet a délelőtti órákban éri a nap, amikor még nem annyira erős a napsütés. Kifejezetten előnyös a keleti fekvés, hiszen az éjjeli lehűlés után a napfelkeltével érkező napsugarak felmelegítik télikertet. Ennél a fekvésnél árnyékolásra leginkább a télikert tetején lesz szükség, hiszen a nap legnagyobb részében azt éri napsütés. A délutáni órákban pedig már árnyékban pihenhetünk, így ennél a tájolásnál a délutáni órákra kifejezetten kellemes klíma biztosítható.  

Az északi fekvésnél van a legnagyobb jelentősége a megfelelő hőszigetelésnek. Fekvése miatt gyakorlatilag nem kap direkt napfényt, így ami beérkezik azt meg kell becsülni és át kell alakítani hasznos energiává. A hőszigetelésnek – mint egyébként az összes tájolás esetében – itt még nagyobb szerepe van, hiszen a nagy üvegfelületeken beérkező napfény mindig kellemes hőmérsékletet biztosít helyiségünkben. Az északi fekvésű télikertek esetében emiatt az árnyékolásra nem kell nagy hangsúlyt fektetni. 

Télikert helyett zárt teraszfedés és üvegház is lehet jó megoldás

Sajnos előfordulhat, hogy akár az építési engedély hiánya, akár a szűkös költségkeret miatt meghiúsul a télikert építés. Ilyenkor vannak alternatívák, amelyek leginkább azoknak kedveznek, akik szeretnek minden évszakban kertészkedni, és emellett jól jön egy hely, ahol a teleltetni is lehet: ez nem más, mint az oldalról is fedett teraszfedés, valamint az üvegház. Jó hír, hogy a kizárólag növénytermesztésre szolgáló üvegházhoz nem szükséges engedély, így ez némiképp kárpótolhat bennünket, ha nem tudunk télikertet építeni. Léteznek ma már készen kapható, akár saját kezűleg is összeszerelhető modellek, amelyek ideálisak lehetnek akár kezdő-akár haladó üvegházi kertészkedőknek. 

Webshopunkban a Parlam SanRemo alumínium/polikarbonát kombinációjú minden oldalról zárható teraszfedését és polikarbonát üvegházait forgalmazzuk, amelyek kedvező árfekvésűek, nem kevésbé tartósak és minőségi alternatívái az üveg télikertnek egész évre. 

Megszakítás