Terasz árnyékolás: 4 okos megoldás

Terasz árnyékolás: 4 okos megoldás

Minden ház- és kerttulajdonos álma egy szép terasz, ahol összejöhet családdal és barátokkal, hogy együtt élvezzék a jó időt. Egy reggeli kávé, esti koktél, hétvégi ebéd mind jobban esnek a szabadban, a teraszon. A tűző nap vagy szemerkélő eső azonban hamar visszaűzheti a társaságot a ház menedékébe – hogy ez ne történhessen meg, időben gondolni kell a terasz árnyékolására.

Árnyékolással a számlákból is faraghatunk nyáron, amennyiben használunk klímát. Gyakori eset, hogy a terasz egy nagy ablakfelület, esetleg tolóajtó előtt található – ilyenkor a megfelelően árnyékolt terasznak köszönhetően a tűző nap nem éri a belső teret, ezáltal az kevésbé melegszik fel és a klímának is kevesebb dolga lesz. Árnyékolni tehát kétségkívül megéri: nézzük, milyen praktikus megoldások állnak rendelkezésre!

Már a tervezésnél gondoljunk az árnyékolásra!

Ha most építkezel, érdemes már a tervezéskor gondolni arra, hogy milyen megoldással szeretnéd árnyékolni teraszodat. Ülj le az építészeddel, és beszéljétek meg az igényeidnek és pénzügyi mozgásterednek leginkább megfelelő opciókat. Számos megoldás létezik: építhetsz szabadon álló szerkezetet, vagy bővítheted a meglévő teraszt pergolával, árnyékoló hozzáadásával. De akár még a faültetés is jó megoldás lehet, ha árnyékra vágysz. (Érdemes megnézed a terasz ötletek cikkünket!)

Terasz árnyékolás házilag, ráadásul olcsón?

A most következő három, pénztárcabarát árnyékolási megoldás telepítésénél nincs feltétlen szükség szakember bevonására; többségük elég egyszerű ahhoz, hogy az átlagos háztulajdonos könnyen és gyorsan elvégezze, akár egy hétvége alatt.

Természetes növényzet

Ha a rendelkezésre álló tér megengedi, akár faültetéssel is megteremtheted az árnyékot a teraszodon. Ez természetesen nem egyik napról a másikra fog megtörténni, de vannak olyan gyorsan nővő típusok, amelyek már 1-2 év alatt árnyékot adhatnak. Ilyen például a népszerű és mutatós perzsa selyemakác, vagy a vörös levelű májusfa.

A fa kiválasztásakor kerüld azokat a fajtákat, amelyek a lepotyogó termések vagy virágok miatt túl sok kosszal járnának a teraszon. Ültetéskor figyelj arra is, hogy a háztól kellő távolságra helyezd a fát, hogy ha eléri kifejlett méretét, akkor se kerüljön túl közel a ház ablakaihoz.

Vedd figyelembe, hogy bármilyen “terasz-barát” fát is választasz, az nem fog 100%-ban védeni az esőtől és tűző napsugaraktól, és olykor a gereblyére is szükség lesz. Ha mindezt nem bánod, és szereted a természetes megoldásokat, akkor a faültetés jó ötlet lehet a teraszodnál.

Bambusz vagy nádfedés

Ha a természetes anyagok híve vagy, de az árnyékban ücsörgést mégsem egy lombos fa alatt képzeled el a teraszodon, akkor a népszerű bambusz- vagy nádfedés is szóba jöhet. Ehhez azonban szükséges valamilyen vázszerkezet, amelyre felszerelhető a választott árnyékolód.

Hangulatos, mérsékelt árnyékot ad mind a kettő, tartósságukban és a csapadék elleni védelemben viszont nem járnak az élen – a nyári tűző napsütés és az egyéb időjárási viszontagságok miatt néhány évente cserélni kell ezeket az árnyékolókat (különösen a nádat).

Ha nem tudsz nagyobb összeget szánni az árnyékolásra, szereted a természetes anyagokat, és nem zavar, hogy nem nyújtanak 100%-os védelmet a napsugarak és eső ellen, akkor a bambusz vagy nád jó választás lehet az árnyékolásra. Felszerelésük pedig legalább annyira könnyű, mint egy faültetés!

Terasz árnyékolás bambusszal
Nádtető – Forrás: Pinterest

Napvitorla

A már a napellenző cikkükben is említett napvitorla az egyik legelterjedtebb árnyékolási forma kültereknél. Nem is csoda a népszerűsége, hiszen egy viszonylag olcsó és gyors megoldásról beszélünk: egyszerű szerkezetűek, könnyen installálhatóak, és modern, stílusos küllemet kölcsönöz a térnek, amelyet árnyékolunk vele.

Jó választás a napvitorla akkor is, ha télen a lehető legtöbb fényt szeretnéd beengedni a házba, ezért csak nyáron használnád. Szellős és nyílt érzetű marad tőle a tér, egy-két óra alatt könnyen installálható, gyakorlatilag bármilyen adottságú és méretű területre alkalmas. Választható belőle háromszög és négyzet alakú, de több cég kínál rendelésre egyedi méretezésű napvitorlákat.

A klasszikus, háromszög változat valamivel kevesebb árnyékot biztosít, mint négyzet változata, de térben rugalmasabb, és jobban beilleszthető kisebb alapterületekre.

Terasz árnyékolás napvitorlával
Napvitorla – Forrás: Pinterest

Fix és tartós megoldások a terasz árnyékolására

A fent említett árnyékolások mindegyike nagyszerű megoldás lehet, ha gyors és pénztárcabarát megoldást keresel, azonban, ha a reggeli kávédba potyogó kósza falevelek és a beszűrődő napsugarak nélkül, kompromisszummentesen szeretnéd élvezni a teraszod, akkor egy fix szerkezetes, tartós megoldásra lesz szükséged. Ilyenek a fém- vagy faszerkezetes terasztetők – ezek azon túl, hogy távol tartják a napsugarakat, védenek az esőtől, és képesek a hagyományos tetőszerkezetek összes előnyét biztosítani, miközben modern, igényes megjelenésükkel magasabb szintre emelik az otthon értékét.

Gyorsan telepíthető fémszerkezetes terasztetők

Webshopunkban forgalmazott Palram Capri, Sierra, Feria és Stockholm terasztetők kiváló ár-érték arányban, széles választékkal állnak rendelkezésre azok számára, akik tartós, praktikus és esztétikus megoldást keresnek. Ezek az árnyékolók masszív alumínium szerkezetüknek köszönhetően olyan szavatossággal rendelkeznek, mint egy hagyományos féltető, vízelvezetésüknek köszönhetően pedig nem árt nekik a csapadék, és még a legnagyobb vihar sem tesz kárt bennük.

Tetőpanelei törhetetlen polikarbonátból készülnek, amelyek ellenállnak az UV-sugaraknak is. További előnye a Palram árnyékolóknak, hogy masszív szerkezetüknek és időtálló anyagaiknak köszönhetően még évek múltán sem igényelnek karbantartást. A Palram termékekre jellemző, hogy a részletes útmutatót követve akár magunk is elvégezhetjük a telepítést, így nincs feltétlenül szükség szakemberre.

A Palram terasztetők különböző kiegészítőkkel is felszerelhetők annak érdekében, hogy a lehető legjobban az igényeinkhez, illetve teraszunk, valamint otthonunk megjelenéséhez igazodjanak. Ilyen a külön megvásárolható Palram oldalpanel, mely védelmet nyújt az oldalirányú huzat és eső ellen. Az árnyékoló vászon extra védelmet biztosít a nyári hőségben, míg a LED világító szett  a hangulatos esti fényről gondoskodik.

Palram Canopia Patio Cover Stockholm 11x17 3.4x5.2 Grey Roof Blinds Main 2 scaled
Palram Stockholm terasztető – Forrás: Palram

Lamella, épített tető, üveg vagy polikarbonát: melyik legyen?

A teraszárnyékolók tetőszerkezete lehet lamella, épített tető, biztonsági ragasztott üveg és polikarbonát. A lamellás árnyékolókból elérhetőek fix eleműek és mozgathatóak is. Ez utóbbi előnye, hogy a lamellák szöge állítható, ezáltal szabályozhatjuk a fényviszonyokat. A legelterjedtebb anyag a lamellás árnyékolókban az alumínium és a ponyva.

Üveg terasztető választását leginkább akkor érdemes fontolóra venni, ha szeretnénk télikertet kialakítani, vagyis a terasz minden oldalát befednénk üveggel. A legtöbb elérhető üvegtető ugyan megszűri az UV-t, de nem ad árnyékot, mi több, felerősíti a napsugarakat, így jó időben a terasz nagyon fel tud melegedni. Emellett az üveg az egyik legköltségesebb anyag – egy 3×4 méter alapterületű, két oldalon nyitott terasz üvegterasszá alakítása körülbelül 5-6 millió forintba kerül.

Terasz árnyékolás üvegtetővel
Terasz árnyékolás üvegtetővel/télikert – Forrás: Pinterest

Ha leginkább csak az eső és a napsugárzás ellen szeretnél folyamatosan védekezni, és nem szeretnéd téliesíteni a teraszt, akkor az épített előtető is megoldás lehet. Itt azonban számolni kell azzal a hátránnyal, hogy az ilyen típusú teraszfedés jelentősen lecsökkenti a lakás belsejébe jutó természetes fényt, ezáltal a belső terek sötétek lesznek.

A fentiekben felsorolt első problémát a polikarbonát fedések részben ellensúlyozzák, mert átengednek némi fényt, de közben árnyékot is nyújtanak a kint tartózkodóknak. A Palram tersztetők széles választékban, többféle méretben és színben elérhetők webshopunkban. Nagy előnyük, hogy rendkívül időtállóak, még évek múltán sem igényelnek karbantartást, összeszerelésük pedig saját kezűleg is megoldható.

Megjelenésük a legtöbb ház stílusához illeszkedik, mivel kialakításuk és a porszórt festésű alumínium profilok modern és letisztult megjelenést biztosítanak.

Egy megbízható gyártó minőségi terméke alap méretben (kb. 3×3 m) kb. 300 000 – 400 000 forinttól indul, 1 millió forint körüli költéssel pedig már kb. 8 méter szélesség is kihozható. A legtöbb gyártó jellemzően csak a 3 m mélységű terasztetőt gyártja, míg az izraeli Palram termékei között megtalálható 4 m mélységű is, amelyet már nagyobb méretű terasz fedésére is alkalmazhatunk.

Attól függően, hogy milyen színű polikarbonát tetőt választunk, szükség lehet egy elhúzható árnyékoló vászonra is a nyári erős napsütés ellen.

Ha minőségi és mutatós teraszfedésen gondolkodsz, nem kell, hogy csillagászati összegek jussanak az eszedbe. A Palram moduláris, fix méretű, de bővíthető termékei – Sierra, Capri, Feria, Stockholm típusok – ma a piac egyik vezető megoldásait kínálják teraszfedésre kiváló ár-érték arányban, így ha minőségi és tartós megoldást keresel, segítségükkel könnyen belevághatsz a teraszfedésbe.

(Ha tetszett ez a cikk, feltétlenül nézd meg az erkély árnyékoló típusokról szóló cikkünket is!)

További cikkeink a témában:

Megszakítás