A 8 legjobb terasz ötlet

A legjobb terasz ötletek

A terasz összekötő, átmeneti tér ház és kert között, és nyáron a legtöbben, ha tehetik, itt élik a szabad napjaik nagy részét. De még dolgozni is kellemesebb egy teraszon, ahol védve vagyunk az időjárástól, de mégis egy kicsit része vagyunk a természetnek. 

Az alábbiakban összegyűjtöttünk nyolc terasz ötletet és szempontokat, hogy Önök olyan teraszt alakíthassanak ki, amilyen a céljaiknak legjobban megfelel. 

A legfontosabb szempontok

Helyszín és tájolás

A legtöbb esetben a terasz helyszíne adott, hiszen egyetlen helyre fér be, vagy a kilátás adott, esetleg a nappali-konyha elé akarjuk közvetlenül, vagy távolabb van a nappali élettértől. A tájolás azért fontos, a terasz helye állandó, és a ház beosztása mellett figyelembe kell venni a természeti adottságokat is. Hogy csak a legegyszerűbbekre gondoljunk: a nap mozgása erősen befolyásolja a terasz és a ház hőmérsékletét, a mi közérzetünket, a kilátás általában adott és nem lehet megváltoztatni, nem mindegy hát, hogy mit nézünk a teraszról. A szelektől és viharoktól való védettség is sokat számít, nem mindegy, hogy szélirányból védik-e fák a házat, és milyen típusú fák.

Fontos az is, hogy frekventált helyen helyezkedjen el a terasz, ha kiesik, ha nem a nappalihoz kapcsolódik, akkor kevésbé lesz kihasználva, és automatikusan odagyűlik majd a nem használt lom. 

Közvetlen kapcsolatban legyen-e a terasz a kerttel? Aki szeret kertészkedni, ez a megoldás hasznosabb lehet, de aki csak ücsörögni szeretne, esetleg társaságot hívni a teraszra, annak lehet, hogy egy elválasztás hasznosabb. Különösen, ha a terasz magasabban van a kert többi részénél, és meg szeretnénk előzni a baleseteket. 

Miből készüljön? 

A legtartósabb és a legkellemesebb megoldás a fából készült terasz, persze ennek az ára is sajnos borsosabb, mint bármi másé. A könnyű takaríthatóság is szempont szokott lenni, egy kőpadlót például könnyen és gyorsan meg lehet tisztítani. Érdemes végiggondolni: akarunk-e tetőt a terasz felé, vagy csak befuttatjuk növényekkel? Ez utóbbi esetben rossz időben nem lehet majd kiülni, hiszen eláznánk.

Árnyékolás

A teraszt kétfelől lehet árnyékolni: felülről, és oldalról-elölről. A fedés szempontjai közül talán a fényáteresztés a legsarkalatosabb kérdés. Ha cseréptetőt vagy hagyományos fedőt választunk, az árnyékol ugyan, de a lakás többi része is sötétebb lehet tőle. A polikarbonát alatt nyáron nagyon meleg van, és az eső is erősen kopog rajta, de a fényt szépen átereszti, emellett árnyékot tart. 

A növényfedés, vagyis kúszónövények felfuttatása a terasz elejére vagy oldalára a kilátást is eltakarhatja (ez vagy cél, vagy nem cél, gondoljunk a kiltásra vagy a szomszédokra), de nagyon kellemes hangulatot teremt. Arról nem is beszélve, hogy a növényeknek van messze a legjobb hűtő hatása, ez különösen a nyári hőségben számít. Ha télen be szeretnénk ereszteni a fényt, lombhullató kúszónövényt érdemes választani: szőlőt, vadszőlőt, rózsát, trombitafolyondárt. 

Fedett terasz ötletek

A fedett teraszok a legpraktikusabbak, ha egész évben használni szeretnénk a teraszt: nyáron a nappali és esetleg a konyha meghosszabbításaként, télen pedig akár csak nézni a teraszt, és mögötte a kertet. Ősszel és nyáron, esős időben még mindig lehet használni, csak melegen kell hozzá felöltözni. Elsődleges szempont a fedett terasz építésénél a tető. Ugyanazok az anyagok használhatók, mint egy ház tetejénél, de szabadabb kezünk is lehet, hiszen sokszor elég lehet egy polikarbonát terasztető.

A klasszikus veranda

A klasszikus veranda teteje sokszor a háztető meghosszabbítása, vagy ugyanolyan anyagból, pl cserépből van, és favázakon áll. Magyar parasztházaknál egy hosszú folyosó, tornác van, oszlopokkal megtámasztva, ezt is ki lehet bővíteni azonban, hogy a modern ember életmódjának jobban megfeleljen. Lehet előtetőt is építtetni, favázas szerkezettel és cseréptetővel, amely hasonlít a verandához, és funkciójában megegyezik  a terasszal, csak szintben általában nem különbözik, nem vezet fel lépcső hozzá, hanem a bejárati ajtó előtt kezdődik. 

A klasszikus veranda

Pergola

A pergola alapvetően egy felülről fedett rész, amit gyakran be is futtatnak növényekkel. Előfordulhat, hogy nem teljesen fedett, így a felső részen is a felfutott növények védenek, de gyakran pont az a cél, hogy az asztal és a szék felett legyen megfelelő árnyékolás és eső elleni védelem. Eredetileg kerti lugasokat hívtak pergolának, amelyek árnyékoltak a nagy melegben, az idők során azonban a fát felváltotta a különféle fémekből készült egyszerű szerkezet.

szép pergola

A beépített terasz

Van lehetőségünk arra is, hogy a már meglévő teraszunkat beépítsük. Erre általában akkor kerül sor, amikor télen is használni akarjuk az adott helységet, de többnyire a sok üvegfelület megtartja azt az érzést, hogy kicsit kint vagyunk a kertben. A beépített teraszokról egy másik cikkben írtunk többet (Teraszbeépítés), érdemes végiggondolni, hogy erre van-e szükségünk, vagy sem. 

A beépített terasz egyik fajtája a télikert is, ekkor alaposan végig kell gondolnunk, mennyi növényünk van, amelyeket ott szeretnénk tárolni, illetve hogyan ne melegítse fel a házat nyáron. 

Egy beépített terasz

Filagória

A filagória egy kicsit távolabb van a háztól, mint a szokványos teraszok. Leginkább egy félig nyitott kerti kiülő,  és inkább a kertben van benne, mint a házhoz kapcsolódik. El lehet benne bújni, ha kell, a szomszédok vagy a család hétköznapjai elől, mégis kapcsolódik benne az ember a természethez és a kerthez. Megvan a maga romantikája, mégis tud társaságot befogadni, ha szükséges. 

Filagória: kompromisszumos megoldás?

Nyári konyha

Népszerű megoldás a modern nyári konyha. Nem arra a kis kamrára kell gondolni, ahol a nagymamáink főztek, hogy ne melegítsék fel a házat – bár a funkciója ugyanaz -, hanem egy nyitott oldalú, a kertben lévő fedett részre, ahol ideális esetben víz és villany is van, és ahol a kánikulában nyugodtan tud főzni a háziasszony, miközben a ház hűvösét nem veszélyezteti. 

Elegáns nyári konyha
Forrás: Pinterest.com

Nyitott terasz ötletek

Egyszerű kiülő

A nyitott teraszok legegyszerűbbike, hogy térkőből vagy fából egy alapzatot készítünk, ahova jó időben mehetnek ki a – praktikusan esőálló – kerti bútorok, asztal, szék. Ha a kávéházi kiülőkre gondolunk, otthon is praktikus tud lenni egy ilyen, vagy egy nyaralóban, ahova általában nyáron megyünk. Ha a rossz idő ellen csak elvétve kell védekezni, többnyire megfelelnek az idényjellegű árnyékolók is. 

Egyszeri kiülő

Futtatott pergola

Különleges megoldás az a fajta pergola, melynek célja, hogy a vázra felfussanak a kúszónövények, így a fedő is pusztán deszkák vagy lécek párhuzamosan felrakva, az árnyékolást pedig a kellő idő után a növények biztosítják. Ez ugyan eső ellen mérsékelten véd, ellenben jóval hűvösebben tart kánikulában, mint akármilyen más megoldás, hiszen a növények hűtik az alatta és körülötte lévő területet. 

Futatott pergola

Amikor a magas terasz a jó megoldás

Magas teraszt többnyire pince fölé vagy meredek domboldalban lévő épülethez szoktak tenni, hiszen ilyen körülmények között adja magát a magas terasz, de ártérben lévő lábon álló épületek esetében is magas terasz a megoldás, ha szeretnénk valamiféle kiülőt. 

Mivel a terasz elsősorban a házhoz kapcsolódik, a kerttől ilyenkor egy-két méter is elválaszthatja. Mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a kerítésre, hiszen balesetveszélyes lehet a terasz és a kert közötti meredek rézsű. 

Ha magas teraszt választunk, figyelnünk kell a megfelelő alapozásra, a házhoz való illeszkedésre, és az alapos felületkezelésre. Mivel a terasz ki van téve az időjárás keserveinek, napnak, esőnek, alapos kezelés szükséges, ha fából készül a terasz járófelülete. 

További cikkeink a témában:

Megszakítás