Hangulatos terasz világítás ötletek

hangulatos bohem terasz vilagitas

A megfelelően megvilágított kertünk, teraszunk az éjszaka ragyogó ékköve lehet, ha jól választjuk ki a kültéri fényforrásokat és azok elhelyezését. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hangulatos terasz világítás ötletet, és tanácsokkal segítünk, hogy mire érdemes figyelni amikor fényforrást választunk.

Miért fontos a megfelelő világítás a teraszon?

Teraszunk az a közösségi tér, ahol nappal és este is szívesen töltünk időt családunkkal, barátainkkal, vagy akár egyedül is. Meleg nyári napokon a napsütés ellen védekezünk a teraszon napernyővel, teraszfedéssel, növényekkel. Ahhoz pedig, hogy az esti órákban is használható és hangulatos maradjon a terasz, a világításról kell gondoskodnunk. 

Az esti világítás (akár a teraszon, akár a kert más pontján) a funkción és design-on kívül biztonsági célokat is szolgál: ha éjszakára is felkapcsolva hagyjuk, az elrettenthet esetleges besurranókat, mivel a ház és környezete nem burkolózik teljes sötétbe.

De milyen is az ideális teraszvilágítás? 

Az ideális esti terasz nincs túlvilágítva, de megfelelő világítást ad akár egy jóízű étkezéshez, vagy esti társasjátékozáshoz a családdal. Érdemes dimmelhető kültéri lámpákat installálni, mert így könnyen szabályozható a fény erőssége.

Leggyakrabban mennyezeti vagy függesztett világítási megoldásokkal találkozhatunk a teraszokon, de léteznek más, kreatív és pénztárcabarát megoldások is. Cikkünk végén ezek közül is hozunk néhányat.

Mire érdemes figyelni a kültéri terasz világításnál?

Amikor a terasz világítás ötletek megvalósítására kerül a sor, sokan csak az esztétikára helyezik a hangsúly – pedig a funkcionalitás legalább olyan lényeges a kültéri fények kialakításakor, mint a dekoratív megjelenés. Egy sötét környezet ugyanis egyrészt nyomasztóan hat, másrészt akár balesetveszélyes is lehet és invitáló a besurranóknak. Mielőtt tehát nekifognánk a különféle kerti lámpák és fényforrások felvásárlásához, érdemes odafigyelni pár dologra:

IP védelem

Kültéri lámpák közös jellemzője az IP védelem, ami a porral és vízzel szembeni ellenállóságát jelöli a lámpáknak (minél nagyobb a szám, annál erősebb a védelem).

Mondanunk sem kell, hogy csakis IP jelölésű lámpát válasszunk kültérre! Minél nagyobb a szám, annál nagyobb a védelem: IP 44-es világítás esetében már biztosan nem kell aggódni, hogy a fröccsenő esővíz, a rovarok vagy az apró törmelékek kárt tesznek a lámpában.

Több kicsi, mint kevés nagy

Avagy így hangzik a kültéri világítások íratlan szabálya. Ez azt jelenti, hogy a terasz világítás ötletek esetében törekedjünk több kisebb fényforrással bevilágítani a teret, mintsem az egész megvilágítást egy-két nagyméretű lámpatesttel letudni. 

Miért fontos ez? Azért, mert az éjszakai sötétben nincs a fény számára reflexiós felület, így a kibocsátott fény körülbelül 90%-a egy irányba vetődik, ezáltal egy-egy nagyobb fényforrás rendkívül vakító lehet. Ha viszont több kisebb fényforrást alkalmazunk, az eredmény sokkal kellemesebb lesz.

Takerékosság

Fontos, hogy energiatakarékos világítást válasszunk a kültéri teraszokhoz, amellyel egyrészt pénztárcánkat, másrészt környezetünket is kíméljük. A LED-es világítás kiváló választás, mivel energiatakarékos, hosszú élettartamú, és számos színben és fényerősségben kapható.

Design

Végül pedig érdemes a lámpáknál is odafigyelni arra, hogy stílusukban illeszkedjenek a környezethez. Modern, letisztult házakhoz nagyon jól passzolhat a süllyesztett világítás vagy a LED csíkok; a klasszikus, romantikusabb otthonoknál akárfali kandeláberekben is gondolkodhatunk; ha pedig a bohém, kötetlenebb hangulatot keressük, akkor az örök klasszikus kültéri fényfüzéreket és hordozható lámpásokat érdemes választani. 

Ne feledkezz meg a közlekedő útvonalak megvilágításáról sem!

Hogy elkerüljük a baleseteket és kényelmesebbé tegyük a közlekedést sötétedés után a kertben, gondolnunk kell a közlekedő útvonalak megvilágítására is. Ha hosszabb út vezet a kaputól a ház bejáratáig vagy a teraszig, érdemes irányfényt telepíteni az út mellé, hogy könnyedén betaláljunk a házba anélkül, hogy letérnénk az útról vagy elbotlanánk.  

Ha nem tudunk nagyobb összeget szánni erre a célra, akkor vásárolhatunk kerti fáklyákat is, amiket könnyedén elhelyezhetünk bárhol a kertben, és gazdaságos fényforrások lesznek. Persze közel sem olyan kényelmes ezek használata, mint például egy mozgásérzékelő lámpáké, hiszen újra és újra fel kell tölteni petróleummal, és egyenként meg kell gyújtani, de vitathatatlanul hangulatosak.

Jó megoldás az utak megvilágítására a napelemmel felszerelt LED lámpák, a nappali fényben feltöltődnek, majd egész éjjel világítanak. 

Terasz világítás ötletek

Végül pedig jöjjön néhány ötlet képekkel, amelyekből inspirálódhatunk:

A hangulatos bohém: fényfüzérekkel és gyertyás lámpásokkal hihetetlenül hangulatossá és hívogatóvá tehetjük teraszunkat – ráadásul rendkívül pénztárcabarát módon.

hangulatos bohem terasz vilagitas

Akár a kerti pavilonok hangulatát is feldobhatjuk fényfüzérekkel

pavilon vilagitas

Modern és stílusos: spotlámpák a teraszon. Jól látszik, hogy a több kisebb fényforrásnak köszönhetően szépen eloszlik a fény a térben, anélkül, hogy elvakítanának.

modern terasz vilagitas

Praktikus megoldás lépcsős területek megvilágítására 

lepcso terasz vilagitas

Stílusok keveredése ezen a hangulatos teraszon, ahol a világítást ezt az óriási kültéri kör-kandeláber biztosítja, valamint egy kültéri állólámpa.

kandelaber terasz vilagitas

Ugyan a kerti tűzrakó fényt és meleget is ad, így még a hűvösebb őszi vagy tavaszi estéken is élvezhetjük a teraszt 

tuzrako vilagitas

Hasonló cikkeink:

Megszakítás