Teraszbeépítés: íme a legjobb ötletek!

Mik a legjobb teraszbeépítési ötletek?

A terasz beépítéséhez kell a legtöbb tervezés, a legjobb stílusérzék. Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy ezen a helyen valósítható meg az egyik leglátványosabb változás. Olyannyira jelentőségteljes része az otthonoknak, hogy az ingatlanosok szerint egy igényesen kialakított terasz akár az ingatlan értékét is növelheti. Nézzük, melyek a legjobb teraszbeépítési ötletek!

Miért is olyan jók a teraszok?

A terasz kicsit a ház része, kicsit a természeté is egyben. Nem ritka, hogy itt látjuk megpihenni magunkat a lelki szemeinkkel egy hosszú nap után, vagy éppen grillezni a barátokkal, esetleg kertészkedni tavasszal. Éppen ezért gondos tervezést igényel, és igencsak előre kell gondolkodni, mi mindent is akarunk majd ott csinálni.

A terasz beépítése, stílusának kialakítása nem olcsó mulatság, sok időt és energiát igényel, amit senki nem akar elpazarolni. Ha azonban belevágunk, és megvalósítjuk álmainkat, az egészen biztosan megéri! Összegyűjtöttük, hogy mik a legjobb teraszbeépítési ötletek, hogy Önnek csak a megvalósítás legyen a feladata!

Milyen az ideális kert?

Filozofikus kérdésnek tűnhet, mégis ez az első, amit tisztázni kell. Érdemes megfogalmazni, hogy mivel tölti az idejét, mit akar csinálni majd a kertjével.

  • Szeretne-e például majd főzőcskézni a jövőbeli kertben, vagy inkább a pihenésé legyen a főszerep?
  • Tervez kiülni rossz időben is, vagy nem szükséges egy esővédett hely kialakítása?
  • Akar növényeket nevelni itt, esetleg teleltetni a teraszon, állandó „lakókat” keresve a cserepeibe?
  • Tartana kerti partit itt, vagy azt mindenképp a kert zöldterületére tervezi?
  • Fontos, hogy a tiszta ruhákat akár télen is ki tudja a teraszon teregetni?
  • Mekkora hely áll rendelkezésre, és milyen adottságokkal?

A fenti kérdések nem csak álmai kertjének kialakításában, de a terasz beépítettségének meghatározásában is segítenek.

Terasz vagy télikert: előnyök és hátrányok

A télikert régen igen közkedvelt volt, hiszen egy olyan menedéket jelentett a növények – na és persze az emberek – számára, ami távol tartja az időjárás viszontagságait, ugyanakkor megajándékoz a természet szépségével. A télikert jó megoldás lehet azok számára, akik télen is virágos térben szeretnének pihenni, miközben a növényeket is biztonságban szeretnék tudni.

Néha azonban a kiépítés rosszul sül el, és a télikert nyáron egy fullasztó hőkamrává változik, amely az ingatlan belső hőmérsékletét is jelentősen növelheti. Kialakítása során mindig érdemes gondolni a meleg nyári hónapokra is, és gondoskodni a szigetelésről, hűtésről, valamint az árnyékolásról és szellőztetésről. A tervezéssel az év minden szakában élvezheti télikertjét.

Sokan inkább egy vegyes használatú teraszbeépítésben gondolkodnak, ahol egyszerre érezheti jól magát növény és ember. A lényeg, hogy a döntés meghozatala előtt pontosan tisztázza igényeit a jövőbeli kültéri helyiségével kapcsolatban.

Terasz beépítése szobának: megéri belevágni?

Sokakban megfogalmazódik a kérdés, hogy egy meglévő teraszt érdemes-e egy plusz szobának kialakítani. Lehet belőle étkező, konyhaszeglet, sőt, parányi nappali, hálószoba, vagy olvasósarok is készülhet a teraszból. Mielőtt belevág, mindenképpen vizsgáltassa meg az otthonát egy belsőépítésszel is, hogy ne veszítsen értékes fényforrást, ami esetleg a nappalit, előszobát világítja meg. Mindenképpen tudnia kell, hogy egy terasz szobának történő átalakítása ugyanolyan nagy munka, mintha a ház bővítésébe vágna, sőt!

Ne feledkezzen meg a terasz beépítésének jogszabályairól sem!

Egy terasz beépítése egyszerűnek tűnhet, ám itt is vannak vonatkozó jogszabályok, kezdve onnan, hogy az önkormányzat (a környék jellegéhez mérten) meghatározhatja a beépíthető terület mértékét, és ez bizony a teraszra is vonatkozik.

Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora a ház és a hozzá tartozó zöldterület, illetve az sem, hogy milyen mértékű a terasz beépítése. Ha 1 méternél kisebb, nincs szükség engedélyeztetésre, ám ennél magasabb beépítés esetén bejelentésre vagy egyszerűsített engedélyeztetési eljárásra van szükség. Megint csak más a helyzet, ha a terasznak oldalfala is van. Mindig érdeklődjön az illetékes önkormányzatnál, vagy kormányhivatalnál a meglévő tervekkel, így elkerülheti, hogy utólag érjék kellemetlen meglepetések.

Olcsó teraszbeépítés? Vágyálom!

Mindenki szeretne a lehetőségekhez mérten spórolni, igaz ez az építkezésekre is. A költséghatékony megoldások természetesen jók, azonban nem mindig elérhető olcsóbb lehetőség, vagy ha mégis, az könnyen megbosszulhatja magát. Az olcsóbb anyagok minősége gyakran siralmas, arról nem is beszélve, hogy a munkadíjak ma már igen magasak. Ha a szigetelésen, minőségi anyagon spórol, azt később a rezsin kell majd kifizetnie.

Olcsó teraszbeépítés tehát nem létezik, ez csupán vágyálom.

Van bármilyen más lehetőség?

Teraszbeépítés helyett, megfelelő teraszárnyékolás

Ki ne szeretné az ingatlan használható területét növelni? Azonban, ha nem akar végeláthatatlan költségeket, bizonytalan kivitelezésű végeredményt, akkor a terasz beépítése, télikert kialakítása helyett érdemes megfontolni a megfelelő árnyékolást.

Ha egy szolid oldalfalacskával szegélyezett, de nyitott, tetővel felszerelt teraszt hoz létre, télen, nyáron egy élhető és kellemes kültéri helyiséget kap, ami minden igényt kielégít majd. Érdemes megnéznie az általunk forgalmazott, prémium minőségű terasztetőket is.  

Apró teraszom van, amit szeretnék teljesen üveggel fedni. Van, amire oda kell, hogy figyeljek a szigeteléskor?

Természetesen! Az üvegfalú terasz beépítések egyik nehézsége a vizesedés, ezáltal a penészesedésre való hajlam. A másik gyakori gond az üvegházhatás, ami igencsak felforrósítja a benti levegőt. Amikor tervezi a helyiséget, mindenképp fordítson külön figyelmet a szellőztetés kialakítására, bármilyen kis helyiségről is legyen szó!

Milyen árnyékolót érdemes választani a teraszra a nappali elé?

A teraszbeépítések esetében külön oda kell figyelni, nehogy elzárjuk vele a ház belső részeinek fényforrásait. Hiába lesz szép a terasz, ha a nappali teljesen sötét lesz miatta. Manapság a mobil tetőárnyékolással, vagy áttetsző árnyékolótechnikával már sok lehetőség van a terasz hűsebbé tételére.

Oldalfalat akarok építeni a teraszhoz, hogy ne lásson be a szomszéd. Van valami akadálya jogilag?

Akadálya nincs a kialakításnak, amennyiben az a saját telken helyezkedik el. Mivel ez egyértelműen az épület részét képezi, ezért bejelentési kötelezettséggel tartozik, de bővítési engedélyt, teraszépítési engedélyt nem kell kérni 2017 óta, ha az épület alapterülete nem éri el a 300 négyzetmétert.

Ha kertészkedni akarok télen, érdemes télikertet csinálnom a terasz helyére?

A virágok teleltetése, a palántázás nagyon szép elfoglaltság. A télikert jó megoldás annak, akinek valóban sok teleltetendő virága van, ám ezesetben is gondolja meg, hogy mennyit, és mikortól foglalkozik majd a növényeivel, illetve, hogy az adott növényeket valóban télikertben, vagy inkább teljesen fűtött, házi környezetben (pl. a nappaliban, szobában) kell-e tárolni a hideg hónapok alatt. A télikert beépítése hatalmas összeget emészt fel, így a szakértő lakberendezők szerint talán érdemesebb mobil télikertet telepíteni a meglévő teraszra.

Ha a teraszon akarok teregetni télen, akkor is be kell építenem?

Egyáltalán nem. Bár kevesen tudják, de a ruhák akkor is száradnak odakint, ha nincs meleg, csupán jóval lassabban. Már nem jellemzőek a fagyos, nedves telek, amikor minden hetekig fagy és hó alatt volt, a tél csak pár napos rossz időt jelent, emiatt nem éri meg a teraszt teljesen beépíteni. Nem a hideg, hanem az eső, hó árthat a kiteregetett ruháknak, ezért tetőre mindenféleképpen szükség lesz.

További cikkeink a témában:

Megszakítás