8 tipp a teraszburkolat kiválasztásához

8 tipp a terasz burkolat kiválasztásához

Teraszburkolat kisokos – a megfelelő teraszburkolat kiválasztása egy olyan döntés, amely hosszú távra szól, éppen ezért érdemes jól megfontolni, hogy milyen anyagot választunk. Rengeteg lehetőség van, és jó pár dolog is, amire oda kell figyelni. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány népszerű burkolattípust és szempontot, amit figyelembe kell venni döntések meghozalatakor.

Hideg vagy melegburkolatot válasszunk?

Míg a hidegburkolat kifejezés alatt többnyire a kövekből, greslapokból, agyagból készült, merev, vízálló, hűvös érzetű csempéket és járólapokat értjük, addig a melegburkolat is egy gyűjtőfogalom, ahol a tapintásában és járófelületében meleg hatású burkolatokat értjük. Ezek általában vékonyabbak, könnyebbek, puhábbak, mint a hidegburkolatok, de tartósságukban és vízállóságukban némely anyagok alul maradnak a hidegburkolatokkal szemben.

A hidegburkolat néhány legfőbb előnye, hogy időtálló, strapabíró, könnyen tisztán tartható és vízálló. Hátránya a ridegebb érzet – ez azonban inkább ízlés kérdése, sokakat ez egyáltalán nem zavar. A melegburkolat előnye, hogy melegebb, otthonosabb hatást kelt, jó hőszigetelő és némi jártassággal akár saját kezűleg, szakember nélkül is lerakható. A melegburkolatok azonban kevésbé tartósak (különösen kültéren), gyorsabban kopnak és többnyire tisztításuk is nehezebb.

Mindent összevetve tehát praktikusabb megoldás lehet a hidegburkolat a teraszra, kivéve, ha valaki nagyon ragaszkodik a melegburkolat komfortosságához és a terasza olyan adottságokkal vagy fedettséggel rendelkezik, ahol nem éri víz és napsütés. Ebben az esetben akár egy szép faburkolat is hosszú évekre megállja majd a helyét kültéren.

A legnépszerűbb teraszburkolat típusok

A jó teraszburkolat két legfőbb erénye a tartósság és a könnyű tisztíthatóság. Természetesen fontos, hogy olyat válasszunk, amely kinézetében megfelel ízlésünknek, és jól illeszkedik a terület összképébe, de ha ez olyan burkolatot jelent, amellyel sok a probléma, érdemes tovább keresgélni, mert könnyen megbánhatjuk a döntést az első fagy vagy esőzések idején. A teraszburkolat tartóssága azonban nem kizárólag a burkolattól függ, hanem az alkalmazott technikáktól és a segédanyagok minőségétől és helyes sorrendjétől is.

A tervezésnél vegyük figyelembe, hogy milyen időjárási behatások fogják érni a felületet (fagy, pára, víz, erős UV, szél, stb). Ha például a terasz nem fedett, és olyan területen élünk, ahol sokat esik az eső, akkor nem érdemes faburkolatot választani, mert hamar nyomot hagy rajta a nedves időjárás, még ha évente kezeljük is a fát. Szerencsére ma már elérhetőek olyan tartós burkolattípusok, amelyek kiválóan imitálják a fa megjelenését, így ha valaki a fa meleg érzetet nyújtó kinézetéhez ragaszkodik, azt akár kerámiaburkolattal is elérheti.

Van még egy fontos tényező, amely befolyásolja a burkolat tartósságát: ez a terasz lejtési szöge. Ez természetesen nem a véletlen műve, hanem a terasz építésekor, az alappal kell megtervezni. Ha nincs a terasznak legalább 2% lejtési szöge, akkor a csapadék hosszabb időre megállhat a felületén, ezáltal pedig beszivároghat a burkolatba és idővel tönkreteheti azt.

Ha eldöntöttük, hogy teraszunk adottságaihoz és ízlésünkhöz hideg vagy meleg burkolat illik, és megbizonyosodtunk róla, hogy a terasznak megfelelő a lejtési szöge, nincs más hátra, mint kiválasztani a burkolatot. Nézzük, milyen népszerű opciók közül választhatunk!

WPC

A WPC egy melegburkolat, a fa és műanyag keveréke. Külsejében a fához hasonló, meleg és hangulatos, de közben ellenálló is, amely a fához képest sokkal kevesebb ápolást igényel, ezen kívül felülete csúszásmentes és nagyon jól kezelhető. Kedvező tulajdonságai miatt kifejezetten drága burkolatnak számít. Ha meleg hatású burkolatra vágyunk, és pénztárcánk engedi, megéri ezt választani, ugyanis a WPC egy hosszú távú beruházás, több évtizeden át is kiszolgálhat minket.

Két dologra kell különösen figyelni, ha ezt a típust választjuk: a hőtágulásra és a világosodásra. A hőtágulás következtében a WPC térfogata változik: melegben minimálisan növekszik, hidegben pedig csökken. Erre a lerakáskor fokozottan kell ügyelni.

Fa

A fa élő anyag, ezért ez a leginkább természetközeli megoldás. A kertekben, családi házakban és teraszokon igazán kellemes hangulatot nyújt: meghitt, meleg hangulata sokunkat rabul ejt, pláne ha a nappaliban is faparkettát, hajópadlót vagy egy gyönyörű fa hatású laminált padlót, vinylt terveztünk – akkor egy ugyanolyan anyagú kültéri járólap gyönyörű egységet tud teremteni a benti és kinti tér között.

A fa természetessége semmivel sem helyettesíthető, ám egyes tulajdonságai miatt mindenképpen javasolt évente lekezelni. Előfordulhat, hogy idővel a fa megrepedezik, illetve az is, hogy újra kell lakkozni. Továbbá a faburkolattal rendelkező teraszok nehezebben tisztíthatók. Az esztétikus megjelenés mellett ez az anyag azért számos hátrányt is tartogat, amellyel számolni kell, ha ezt választjuk.

fa terasz burkolat
Forrás: Pinterest

Vinyl

A vinyl egy többrétegű, speciális műanyagból készült melegburkolat, mely nem véletlenül tett szert nagy népszerűségre az utóbbi években, ugyanis megfelelő merevséggel és magas kopásállósággal rendelkezik. Speciális UV ellenálló rétegének köszönhetően az erős napsugárzás jóval kevésbé tesz benne kárt, mint általában a többi melegburkolatban. A vinyl burkolat bírja a hőmérséklet változást is -25-től egészen +70 Celsius fokig, így gyakorlatilag bármilyen éghajlatra jó választás lehet.

Akik nem kedvelik, azok többnyire azt kifogásolják benne, hogy nem természetes, csak annak akar látszani – hiszen műanyagból készül. Ma már a gyártók olyan igényes „másolatokat” készítenek, hogy még a legszakavatottabb szemek is nehezen ismerik fel a különbséget.

Kerámia

A hidegburkoltok közé tartozó kerámia járólapok az egyik legszélesebb választékban forgalmazott termékek az üzletekben. Áruk széles skálán mozog: attól függően, hogy milyen gyártótól milyen minőségben választunk, lehet egészen kedvező az ára, de kimondottan drága is. Kerámia burkolatok terén a választék gyakorlatilag végtelen: mindenféle méretből, színből és mintázatból választhatunk. Ha a kerámia mellett tesszük le a voksunkat, akkor mindenképpen csúszásgátló típust válasszunk. Emellett fontos, hogy a járólap fagyálló legyen, mert a terasz télen- nyáron nagy hőingadozásnak van kitéve.

Érdemes megfontolni a sötét árnyalatok mellőzését is, mert bár esztétikusak, de a nyári tűző napon annyira felmelegednek, hogy mezítláb szinte használhatatlan lesz. A tisztántartás szempontjából azonban remek választás, mivel elég csak felmosni a burkolatot, és máris új pompájában fog ragyogni. A csúszásveszély mellett kerámia burkolatok hátránya még a törékenység: anyagából adódóan könnyebben reped, törik.

kerámia teraszburkolat
Forrás: Pinterest

Greslap

Végül nézzünk egy modern, divatos burkolattípust, amely az utóbbi években egyre több ház külső-és belső burkolatainál megjelent: ez a greslap. A tervezők szeretnek koncepcióban gondolkozni, egységesen végiggondolt kül, – és beltéri anyagokat használni: a greslap megjelenése erre az igényre válaszolt, ugyanis számos változata alkalmas kültérre és beltérre egyaránt, így teljesen egységes összképet érhetünk el használatukkal. Léteznek anyagukban színezettek és natúr hatásúak is.

Gyakori választás a szürke, betonszerű típus, amely modern, kortalan stílust kölcsönöz a térnek. Ezen kívül a greslapok fagyállóak, csúszásmentesek és ellenállóak a napfénnyel szemben is.

gres terasz burkolat
Forrás: Pinterest

További hasznos tippek a teraszburkolat kiválasztásához

Figyeljünk arra, hogy a választott burkolat csúszásgátló legyen. A csúszásmentességet az R jelzéssel tüntetik fel a csomagoláson, általában 9-12-ig terjedő számozással. A skála jelölésében minél nagyobb az R betű utáni szám, annál fokozottabban csúszásmentes az adott termék.

A fagyállóság legalább ilyen fontos, hiszen ha nem fagyálló a burkolat, a téli mínuszokban teljesen tönkre is mehet a burkolat.

Ne kapkodjuk el a választást, és ne a legolcsóbb burkolatot vegyük meg. Mivel ez egy hosszútávra szóló befektetés, érdemes jó minőségű burkolatot választani, hiszen fontos funkciót fog betölteni lakóterünkben.

Időzítsük jól a burkolást! A legoptimálisabb hőfok a burkolási munkálatokhoz 10 és 30 fok között van, tehát tavaszra vagy őszre érdemes beidőzíteni a teraszok és erkélyek burkolását. Emellett arra is figyelnünk kell, hogy amíg a munkálatok folynak, ne essen sok csapadék, mert akkor nem tud megfelelően kiszáradni a ragasztó. Ha pedig túl melegben történik a teraszburkolat lerakása, akkor túl gyorsan párolog el a ragasztó víztartalma, ezáltal nem köt meg rendesen.

Szakemberekkel telepíttessük a teraszburkolatot! Sokan alábecsülik a teraszburkolat lerakásának nehézségét, és mindenféle tapasztalat nélkül nekiállnak. Könnyű hibákat ejteni, azokat helyrehozni azonban gyakran nehéz, és nagyobb költségekkel járhat, mint amennyit korábban megspóroltunk a munkadíjon.

Reméljük tippjeinkkel tudtunk segíteni, ha épp burkolatválasztás előtt állsz. Ha megtaláltad az elképzeléseidnek megfelelő burkolatot, és már csak az árnyékolás hiányzik, nézz szét a terasztető kínálatunkban, hiszen egy fedett, árnyékos teraszon lesz igazán pihentető a szabadban töltött idő.

Ha tetszett a cikkünk, érdemes elolvasni a teraszbeépítésről és a terasz ötleteket összegyűjtő anyagainkat is!

Megszakítás