Teraszfedés: mennyiből tudod kihozni?

Teraszfedés: mennyiből tudod kihozni?

Mint az építkezés és felújítás megannyi lépése, a teraszfedés is számos kérdés és dilemma elé állítja az otthontulajdonosokat: milyen legyen a terasztető szerkezete? Mennyire árnyékoljon? Meg tudjuk magunk is oldani az összeszerelést, vagy mindenképpen szakembert hívjunk? És végül: mennyibe fog kerülni ez a beruházás? Segítünk választ találni a kérdésekre!

A terasztető kiválasztásának 3 szempontja

Ne tántorítsanak vissza a bizonytalanságok, vagy éppen a túl sok opció – elég csupán néhány dolgot végiggondolni ahhoz, hogy megtedd az első lépést álmaid fedett terasza felé. A modern teraszfedés nemcsak védelmet nyújt a legrosszabb időjárási körülmények között is, hanem esztétikus is. Egyszóval egy olyan menedék, ahol szívesen tölthetünk időt, miközben védve vagyunk a napsugaraktól és esőtől.

A terasztetők esetében az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy ne sötétítsük el túlzottan a teraszt és ezáltal a terasz mögötti helyiséget, legyen levegőáramlás, de közben a tető védjen az erős napsütéstől, csapadéktól. Alapvetően három kérdésre kell válaszolnod mielőtt belevágnál a terasztető projektbe.

Nézzük, mik ezek:

Átlátszó vagy fix, épített tetőt szeretnél?

Egy nagyméretű terasztető, mely teljes fedést nyújt a teraszon mindenképpen hasznos építmény, hiszen használhatóvá teszi a területet: nyáron árnyékol és véd a hőtől, egész évben véd a csapadéktól, hűvösebb időben pedig kellemesebbé teszi a szabadban tartózkodást.

Amennyiben meghoztad a döntést a terasztető építésére, azt kell eldönteni, hogy milyen tetőborítást szeretnél.

Amennyiben kevesebb napsugárzás éri a teraszt, vagy mindenképpen szeretnél fényt a teraszod fölé, érdemes az átlátszó tetőfedést – pl. színtelen polikarbonátot – alkalmazni. Az egyik legjobb tetőpanel a polikarbonát lemez, amely évek óta népszerű és korszerű alapanyagnak számít: súlya könnyű, nem igényel különösebb statikai megoldást, így bármilyen felületre építhető. A polikarbonát lemezeket építhetjük fém, fa vagy alumínium tartószerkezetekre (ez utóbbi a leggyakoribb).

Az üvegezett tetőterasz átengedi a napsugarakat, és közben véd az esőtől és hótól. Hátránya, hogy ennek súlya jelentős, így a tartószerkezetnek is extrém masszívnak kell lennie. Ráadásul az üveg ára a polikarbonáthoz képest jóval magasabb, és ennél a megoldásnál a sajátkezű építést is elfelejthetjük.

Érdemes az üvegezett teraszra plusz árnyékolót is beszerezni, ha el akarod kerülni a nyári üvegházhatás kellemetlen érzetét.

Ha a terasz például déli fekvésű, és sokat éri a nap, a fix, épített tető is jó megoldás lehet.

Az épített tetőket sokan kedvelik – nem is csoda, hiszen egy szép, fából készült tetőszerkezet sokat hozzáad a ház külleméhez, nyáron pedig hűs árnyékot biztosít, és véd az eső ellen is. Ha a terasztető szerkezet zsindely, cserép, vagy hullámlemez fedést kap, számolni kell azzal, hogy kevés fény szűrődik majd be a terasz mögötti helyiségbe, emellett telepítéséhez mindenképp szakemberi segítségre lesz szükség, amely jelentősen növeli a költségeket.

Milyen legyen a tartószerkezet?

A fedett terasz tartószerkezetét kialakíthatjuk fából vagy acélból. Ezek masszív, időtálló szerkezetek, hátrányuk azonban, hogy általában telepítésükhöz iparos szakemberre van szükség. Ezen kívül ezek az anyagok karbantartást igényelnek, mivel az acél rozsdásodásra hajlamos, így azt időről-időre rozsdátlanítani és festeni kell, a fát pedig a korhadás megelőzése érdekében akár évente szükséges csiszolni és lazúrozni.

Praktikusabb megoldás az alumínium szerkezetes terasztető, amely napjainkban már számos gyártónál elérhető széles kínálatban. Ennek nagy előnye, hogy nem szükséges várni az anyagbeszerzésre és szakemberekre, mert moduláris rendszerüknek, könnyű szerkezetüknek és előregyártott elemeinek köszönhetően akár saját kezűleg is elvégezhető az összeszerelés.

Az alumínium szerkezetek általában fényáteresztő könnyű polikarbonát tetőpaneleket kapnak, így a tartószerkezetnek nem kell robusztusnak lennie. Kialakításuk semleges és letisztult, így a legtöbb ház stílusához illeszkednek.

Az alumínium szerkezetű Palram terasztetők – pl. Sierra, Capri, Feria, Stockholm fantázianevű rendszerek gyári felületkezelésűek és festésűek, ezáltal esztétikusak, és mivel nem rozsdásodnak, karbantartással sem kell számolni.

Mi fogjuk elkészíteni, vagy szakembert hívunk?

A fent említett megoldások közül egyedül az alumíniumszerkezetes polikarbonát teraszfedés kínálja egyértelműen a sajátkezű telepítési opciót. A fa vagy fémszerkezetek robusztussága még a gyakorlott otthoni barkácsolónak is gondot okozhat az összeszerelésben.

Ezen kívül ezek az anyagok speciális kiegészítőket és szerszámokat igényelnek, amelyekkel legtöbbünk nem rendelkezik a házi szerszámosládában. Érdemes mérlegelni, hogy megéri-e, ha magunk állunk neki a telepítésnek – ugyanis ha elrontunk valamit, annak helyrehozatala nagyobb anyagi terhet jelenthet a művelet végén, mintha már az elején szakemberre bíztuk volna az építést.

A teraszfedés költségei

A terasztető árát alapvetően befolyásolja, hogy miből készül, azonban az építőanyagok árának 2021 óta tartó hektikus változása miatt nehéz előzetesen megbecsülni az árakat. Elképzelhető, hogy mire megkapjuk az árajánlatot és döntésre jutunk, már fel is ment például a faanyag ára néhány százalékkal.

Nézzük, hogy nagyságrendileg milyen árakra számíthatunk a különböző megoldásoknál.

A teraszfedések csúcsát az un. bioklimatikus pergolák képviselik. Ezek az egyedileg gyártott, motoros mozgatású lamellás tetejű megoldások minden napálláshoz, felhőzethez, csapadékhoz és klímahelyzethez megoldást jelentenek. A lamellák mindig pont olyan helyzetbe állíthatók, ahogy mi szeretnénk: kinyitva, részlegesen zárva nappal szemben, vagy teljesen vízhatlanra zárva. Saját építés és összeszerelés itt kizárt, a kivitelezés a megrendeléstől számítva hosszadalmas, az ár pedig borsos.

Érdemes több gyártót és kivitelezőt megversenyeztetni és ügyelni a minőségre, mert az eredeti európai verziók mellett már megjelentek a kínai másolatok is. Egy eredeti pergola kb. nettó 15 000 Eurótól indul!

bioklimatikus pergola

Egy fémvázas, 8-10-12 mm vastagságú ragasztott üvegtetős terasztető ára gyártótól és mérettől függően 3,5 milliótól egészen 5 millió forintig terjedhet. Ebbe már beletartozik egy jobb minőségű, motoros árnyékoló vászon is, amelyre mindenképpen szükség lesz a meleg nyári napokon, ha üvegtetőt választunk.

Alumínium vázas polikarbonát tető, belső árnyékoló vászonnal: Egy megbízható gyártó minőségi terméke alap méretben (kb. 3×3 m) kb. 300 000 – 400 000 forinttól indul, 1,5 millió forintból pedig már kb. 10 méter szélesség is kihozható.

Feria vacratot

Fa vázas, polikarbonát vagy zsindelyfedéssel: Egy átlagos méretű, 6x3m-es faszerkezet polikarbonát vagy zsindelyfedéssel körülbelül 700 000 -1,5 millió forintig terjedhet. A faszerkezetnél érdemes kalkulálni a rendszeres karbantartáshoz szükséges felületkezelő anyagokkal is, amelyek ára dobozonként 10 000 – 30 000 forint.

fa polikarbonat

Csupán ízlés, hely és pénz kérdése, hogyan alakítsuk ki a házunkat körülvevő teret. Érdemes mindenképp körültekintően tájékozódni a lehetőségekről és aktuális árakról, mert a megfelelő megoldással akár több százezer forint is maradhat a zsebünkben.

Aki gyors, mutatós és tartós megoldást keres terasza árnyékolásához, és nem ragaszkodik a klasszikus anyagokhoz, mint a fa vagy acél, annak kiváló választás lehet egy korszerű alumíniumszerkezetes polikarbonát terasztető. Például a Palram gyártó termékei közül, amelyek időtálló és csúcsminőségű anyagaiknak köszönhetően hosszú évekre a ház ékei lesznek.

Ezen kívül telepítésükben sincs feltétlenül szükség szakemberre – előregyártott rendszerének köszönhetően a részletes összeszerelési útmutatóval házilag is elvégezhető.

Ha érdekel, milyen előre gyártott modellek közül választhatsz a Palram alumíniumszerkezetes polikarbonát terasztetőiből, nézz körül webshopunk kínálatában, és találj rá az otthonodhoz és ízlésedhez leginkább illő modellre.

A Palram terasztető megoldásai 100%-ban UV védett, kristálytiszta, üveghatású 4 mm-es tömör (Stockholm modell), vagy 6 mm légkamrás (Sierra, Capri terasztetők), illetve 8 mm duplakamrás (Feria típus) polikarbonát tetőpananelekkel készülnek, amelyek átengedik a fényt, de védenek a káros UV sugárzástól, és felfogják a tetőn keresztül beáramló hő egy részét is.

További cikkeink a témában:

Megszakítás