Üvegház fűtése hatékonyan: 5 olcsó megoldás

Üvegház fűtése hatékonyan

Az üvegház lényege, hogy lehetőleg egész évben termeszthessünk növényeket, zöldségeket, élvezhessük a kertészkedés örömeit. De mi a helyzet télen, amikor gyakran kint mínusz fokok tombolnak? Hogyan tartunk barátságos meleget az üvegházban ilyenkor, lehetőleg költséghatékony módon? Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 természetes, fillérekbe kerülő, mégis hatékony megoldást az üvegház fűtésére! 

Egyáltalán kell-e fűteni az üvegházat?

Üvegházak fűtésére nem minden esetben van szükség, ez éghajlat kérdése. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy például egy dél-spanyol városban élsz és kertészkedsz, akkor nagy valószínűséggel nem kell a fűtésen gondolkoznod, mivel a hőmérséklet nem közelíti meg a 0 fokot a téli hónapokban sem, így a növényeknek elég lesz az üveg által keletkeztetett hő.

A mediterrán vagy trópusi éghajlatokon sokkal inkább a hűtés és szellőztetés lesz szükséges, de ezzel egy másik cikkünkben bővebben foglalkozunk majd.

1. Passzív napenergia

Az üvegház fűtésére a legkézenfekvőbb mód a passzív napenergia, ami az üvegnek köszönhetően hasznosul: a nap sugarai természetes módon melegítik az üvegházat. Hogyan is működik ez? Az üvegház üvege beengedi a nap rövidhullámú sugarait, az üvegházban található tárgyak, növények pedig beszívják a nap sugarai által kibocsájtott hőt, majd kiadják azt, mint hosszúhullámú sugarakat.

Az üvegház üvege nem engedi ezeket a sugarakat kiszökni, hanem bent maradnak, akár egy csapdában, és oda-vissza verődnek. A nap sugarai ezáltal újra és újra elnyelődnek, az üvegház pedig kellemes meleg és párás marad.

Tulajdonképpen ez a lényege az üvegháznak, és ezért is nincs szükség fűteni azt sok esetben még télen sem, amennyiben gyakran süt a nap. Ha fűtésben a passzív napenergiára alapozol, akkor nagyon fontos, hogy megfelelően szigetelt legyen az üvegházad – így tudod majd igazán maximalizálni a nap hőjét.

uveghaz noveny s
Forrás: Pexels

2. Sima ágyás helyett magaságyás és hőtartó tárgyak

Ahogy említettük, az üvegházban található tárgyak magukba szívják a nap sugarai által kibocsájtott hőt – van azonban néhány példa, amire ez fokozottan igaz.

Ilyen például a tégla, kavicsok, kövek, hordó víz, rönkök, agyagból készült tárgyak. Ezek hatékonyan képesek megtartani a hőt, azután is, hogy az eredeti hőforrás már megszűnt működni.

A hordót például érdemes kívülről feketére festeni, hogy ezáltal még jobban magába szívja a meleget. Ezen kívül célszerű lebetonozni annyi padlófelületet, amennyit csak lehet, hiszen a beton köztudottan ontja magából a hőt. Ezek valóban filléres megoldások, de segítségükkel könnyedén „befűthetsz” az üvegházadba.

Ezek a kis extra tárgyak még karaktert is visznek az üvegházadba: az üvegházi ösvények például még szebben fognak mutatni, ha kaviccsal vannak kirakva, és egy-egy agyag dísztárgy is feldobja az összképet. A föld is remek hőelnyelő, így nagyon sok energiát takarítasz meg, ha sima ágyások helyett magaságyásokat építesz, sok földdel.

3. Költöztess be állatokat

Elsőre talán furcsának tűnhet (és valljuk be, ez leginkább csak a nagyobb méretű üvegházakban lehetséges), de az élő állatok testhője nagyban hozzájárulhat az üvegház kellemes melegéhez. Ha amúgy is tartasz baromfit, esetleg nyulat, akkor érdemes őket elszállásolnod az üvegházban.

Nemcsak az állatok testhője, de az ürülékük is hőt bocsájt ki. Ennek a tippnek a megvalósíthatósága csak az általad birtokolt állatok fajtájától, illetve az üvegház kialakításától függ.

uveghaz tyuk s
Forrás: Pexels

3. Alkalmazz mulcsot

A mulcs egy rendkívül sokoldalú és hasznos anyag a kertészetekben. A mulcs ráadásul többféle formában is létezik, némelyek jobban szigetelnek, mint mások. A szalma kitűnő erre a célra, ráadásul nagyon olcsón hozzá is lehet jutni.

Hő-és nedvességtartó tulajdonságainak köszönhetően nemcsak a fűtésben lesz előnyödre, de még vizet is spórolhatsz. Emellett a gyomnövények elszaporodását is gátolja azáltal, hogy gátat szab a kicsírázásához szükséges fénynek, így bátran teríts mulcsot fakéreg vagy szalma formájában az üvegházadban is.

4. Sortakaró használata

A talaj szigetelésének egy másik módját a sorok betakarása jelenti. Ez ugyan nem termel hőt, de védi talajt, és segít bent tartani a hőt a földben. Sortakaró leggyakrabban valamilyen szőtt rostos vászon lehet, ami elég könnyed ahhoz, hogy átengedje a napfényt, de vastag annyira, hogy bent tartsa a meleg levegőt.

Ha sortakarót alkalmazol, nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrid a növényeket, ugyanis ez az anyag meggátolja a levegő keringését is, ezáltal befülledhetnek a növények, és nőhet az esélye a gombásodásnak. A melegebb, napsütéses napokon mindenképp távolítsd el ezt a borítást!

5. Az üvegház utólagos szigetelése

Az üvegházakat a beáramló fény maximalizálására alakítják ki – ez azonban sokszor a szigetelés rovására megy. Néhány utólagos apró kiegészítéssel azonban szerencsére sokat tehetsz az üvegházad szigeteléséért.

Az üvegházakat érő fény a legtöbb esetben délről érkezik – ezt az oldalt kihagyhatod a szigetelésből, mivel az lefogja a nap sugarait és a meleget is – az északi, hűvösebb oldalt viszont mindenképp le kell szigetelni.

A külső szigeteléshez használhatsz hungarocell paneleket vagy buborékfóliát – ezekkel könnyedén bevonhatod az üvegház oldalát, nyáron pedig könnyen eltávolíthatod. A falak szigetelésén túl bizonyosodj meg arról, hogy minden rést elzársz, ahol a hideg levegő betörhet: az ajtó körül, az ablakoknál és a szellőzőnyílások környékén.

uveghaz hoban s
Forrás: Pexels

+1: Nem mindegy, milyen növényeket ültetsz!

Ha sikert és bőséges termést szeretnél a hideg hónapokban, akkor mindenképp olyan növényeket termessz, amelyek jól bírják az alacsonyabb hőmérsékletet is.

A nyári növényeknek, – mint a paprika és a paradicsom – melegre és sok fényre van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek. Ennélfogva ezeket nem tanácsos télen termeszteni, mert az rengeteg energiát fog felemészteni.

A hidegebb évszakban termő növények azonban az év legrövidebb nappalain is képesek lesznek a túlélésre, ha odafigyelsz rájuk, és gondoskodsz némi fűtésről. Sikeresen termeszthető télen a rukkola, káposzta, brokkoli, borsó, zeller, vöröshagyma, újhagyma, fokhagyma, cékla, fehér-és sárgarépa, kelkáposzta.

Egyéb módszerek az üvegház fűtésére

Számtalan módszer létezik az üvegházak fűtésére – a fentiekben a legolcsóbb módszereket gyűjtöttük össze. Fűteni azonban lehet napelem, napkollektor, olajfűtés, és elektromos fűtőtestek segítségével is.

Napelemet akkor érdemes alkalmazni, ha egyébként is rendelkezel már ezzel az energiaforrással – ez esetben érdemes rákacsolni az üvegházat is.

Az elektromos fűtőberendezés is jó megoldás lehet (csak akkor, ha jól szigetelt az üvegházad, ellenkező esetben állandóan menni fog a fűtés, és ez a havi számlán is jócskán látszani fog) Az elektromos fűtés üzemeltetéséhez egy tápegységre lesz szükséged az üvegházban. Ha van konnektor vagy hosszabbító kábel a közelben, ez a fűtési módszer időbefektetés szempontjából szinte semmibe nem kerül, és nagyon egyszerűen megvalósítható.

Az olajfűtés hasonlóan működik, mint az elektromos, azonban üzemeltetése kevesebbe kerül. Éppen ezért jobb megoldás olyan éghajlaton, ahol gyakran felhős az ég és alacsony a hőmérséklet. További előnye, hogy nem szárítja ki a levegőt, így csak minimális ráhatása van a párára.

Reméljük, tudtunk adni néhány hasznos tippet az üvegház gazdaságos fűtéséhez! Ha még csak most gondolkozol egy üvegház beszerzésén, webshopunkban többféle modell közül választhatsz a megbízható Palram gyártó kínálatából.

Megszakítás