Üvegház házilag 5 lépésben

Üvegház házilag 5 lépésben

Hogyan építs üvegházat házilag? Milyen anyagokat használhatsz üvegház kialakításához? Vannak buktatók üvegház házi kialakításánál?

Cikkünk segít eligazodni az üvegházak típusai, és az üvegház építés lépései között.

Mi az üvegház, és mire jó?

Nem kell profi kertésznek lenni ahhoz, hogy tudjuk: egy üvegház valóságos új dimenziót, és számtalan lehetőséget nyit a kertészkedésben és növénytermesztésben. Az üvegházban szabályozott környezetet, úgynevezett mikroéghajlatot hozhatunk létre, így szinte egész évben termeszthetünk növényeket, zöldségeket és gyümölcsöket, anélkül, hogy aggódni kellene a kinti hőmérséklet vagy kártevők miatt. (Mit érdemes üvegházban termeszteni?)

Nem is csoda, hogy sokan vágynak egy üvegházra, hiszen nincs is nagyobb öröm annál, mint amikor szép és egészséges növényeket nevelhetünk, vagy akár saját termesztésű zöldségeinket szüretelhetjük. Ne gondold, hogy elérhetetlen álom egy üvegház – ha van akár csak egy kisebb méretű kerted, akkor egész biztosan nálad is megvalósítható az üvegházi kertészkedés!

uveghaz nyito
Forrás: Pinterest

Az üvegházak/melegházak típusai

Az üvegházak különböző fajtáit megkülönböztethetjük a kialakítás és a felhasznált anyagok szerint. Ha üvegház építésén gondolkozol, legelőször határozd meg a pontos célt, hogy mire és milyen évszakokban szeretnéd leginkább hasznát venni az üvegháznak, mekkora méret fér el a kertben. Minden üvegházszerkezetet bizonyos célokhoz terveznek, amelyet ennek függvényében bizonyos dolgokra lehet a legjobban felhasználni.

Az üvegházak valójában nem csak üvegből készülhetnek – mára egyre népszerűbbek a polikarbonát üvegházak is. A polikarbonát üvegházak alumínium profilokból és polikarbonát táblákból állnak, amit házilag is össze lehet szerelni. Ezek a szerkezetek tökéletesen alkalmasak növények kiteleltetésére (komolyabb hideg esetén azonban kiegészítő fűtés szükséges), zöldségek és virágpalánták nevelésére, vagy minden egyéb növény részére, ami üvegházban jól érzi magát.

Az alumínium szerkezet másik nagy előnye amellett, hogy könnyű összeszerelni, hogy nem kell a rozsdásodástól tartani. Az üveghez képest a polikarbonátnak jobb a hőszigetelő képessége, az üveg azonban a fényáteresztő képességében körözi le a polikarbonátot.

Az üvegházak esetében még mindig az üveg a leggyakrabban használt anyag. Előnye, hogy rendkívül ellenálló, és megtartja fizikai tulajdonságait. Ellenáll a nagyobb megterheléseknek, mint például az erős szél, jégeső vagy hó. Könnyű karbantartani, pillanatok alatt lemosható (persze ez a mérettől is függ), és egyenletesen engedi át a fényt. Annak ellenére, hogy az üveg ellenálló anyag, keletkezhetnek rajta mechanikus sérülések, repedések – ezek javítása pedig költséges. Az ellenállóképesség növelhető vastagabb üveggel, azonban ez ugyancsak jelentősen emeli a költségeket.

Fóliasátor vs. üvegház

Az üvegház olcsóbb alternatívája a fóliasátor. Funkciójában megegyezik az üvegházéval: a fólia alatt is szabályozható a hőfok és páratartalom, ezáltal a termesztési időszak jelentősen kitolható vagy korábban is kezdhető. Esztétikában ugyan nem hozza azt a színvonalat, mint egy üveg vagy polikarbonát melegház, de olcsóbban kivitelezhető bármilyen méretben és formában.

A fóliák előnye, hogy jobban áteresztik a fényt, mint az üveg, illetve a fólia alatt a fény összetétele jobban hasonlít a természetes fényhez, mint az üveg alatt. A fólia alá bejutó hosszúhullámok miatt a levegő és a talaj erősebben felmelegszik, aminek következtében erős páraképződés indul meg a fóliasátron belül. Anyagából adódóan nem annyira stabil és ellenálló az időjárási elemeknek, mint az üveg és polikarbonát társai, de ha találunk számára egy védett sarkot a kertben, akkor jó eséllyel tartós megoldás lehet ez is a kertészkedésre.

foliasator
Forrás: Pinterest

Készen vett, összeszerelhető vagy teljesen egyedi üvegház legyen?

Az, hogy milyen módón készüljön el az üvegház, az leginkább az erre szánt összeg és kézügyesség kérdése. Ha valaki ért a barkácsoláshoz, akár saját kezűleg is építhet üvegházat, teljesen egyedi paraméterekkel, de valószínűleg egyszerűbb egy kész szerkezetet beszerezni, aminek a darabjait már csak össze kell rakni a kertben. Az alapozást azonban itt sem ússza meg senki és a rögzítés is fontos, mert különben könnyen a kert sarkában találjuk az üvegházat egy erős szél után.

Ha jártas vagy a kőműves munkákban – vagy fel tudsz hajtani egy szakembert – akkor az üvegház leghidegebb, északi oldalát akár téglából is megépítheted. Ezzel a megoldással egy igazán szemet gyönyörködtető házi kertészeted lesz!

1. Üvegház házilag: az első lépés a tervezés

Az üvegház építése alapvetően nem bonyolult feladat, ha van az embernek némi barkács tehetsége és rendelkezik célszerszámokkal. Az első lépés a tervezés és helyszín kiválasztása. Üvegháznak legideálisabb tájolás a déli. Az épület gerince kelet-nyugati irányban álljon, és szerencsés, ha van a közelben egy szélfogó sövény, vagy magas fal, ezzel ugyanis  jelentős energia-megtakarítást érhető el a hűvösebb hónapokban. Az üvegház méretét a kertben rendelkezésre álló hely, és a használat célja fogja meghatározni.

A leggyakoribb üvegház méretnek mondható a 2,5x3m, 3×4,5m és 3×6 méter. Ha ennél nagyobbat vagy más arányút képzelsz el, akkor akár méretre is készíttethetsz üvegházat.

2. Alapozás

Ha megvan a méret és helyszín, akkor jöhet az alapozás. A legbiztosabb, ha betonalapot készítünk az üvegháznak: a szél és egyéb időjárási tényezők miatti stabilitás érdekében nemcsak a tartószerkezetnek, hanem az üvegház alapjának is stabilnak kell lenni, ehhez pedig a beton a legideálisabb. Emellett a téli hónapokban is jól fog jönni a beton alap, az ugyanis magába szívja a meleget napközben, este pedig leadja, így hozzájárul az üvegház melegen tartásához.

3. A szerkezet kialakítása

A stabil betonalap után a szerkezet összeépítése következik. Az üvegház szerkezeti elemeit a megvásárolt modell útmutatója alapján előre össze lehet állítani, és ezeket az összeállított szerkezeteket kell rögzíteni a lebetonozott részekhez. Ezután a felállított szerkezetre tudjuk rögzíteni az üvegtáblákat. A táblák felrakásánál gondoskodni kell a víz és hőszigetelésről is.

4. Jöhet a burkolat

A tartószerkezet típusától és kialakításától függően kell felszerelni a burkolatokat, azaz az üveg- vagy polikarbonát táblákat. Létezik olyan szerkezet, ahol a felépítéssel párhuzamosan kell a burkolatokat behelyezni és rögzíteni – ezek általában az alumínium szerkezetek. De kialakíthatunk olyan vázszerkezetet is, amit teljesen fel kell építeni, majd a legvégén kell beilleszteni az üvegtáblákat. Ez utóbbi rendszerint a vasból készült vázakat jellemzi, és talán érzékelhető, hogy itt a méretezéssel el lehet majd bíbelődni.

5. Szellőztetés, öntözés és fűtés kialakítása

Az üvegház szellőztetése nagyon fontos a melegebb hónapokban, ugyanis ha túlságosan megnő a hő- és páratartalom, akkor azt könnyen megsínylik a növények, és a gombák, kártevők is elszaporodhatnak. Éppen ezért olyan üvegházat válasszunk, amelynek némely elemei szellőzőkkel vannak ellátva: ideálisak a tetőn lévő szellőzők vagy a nyitható tetőablakok, esetleg a kis méretű nyílások az ajtókon, vagy oldalfalon.

Az öntözéshez sok megoldás létezik: nagyobb üvegházakban kiépíthetünk automata öntözőrendszert, amely nagyban megkönnyíti a kertészkedést, különösen a nyári hónapokban. A csepegtető öntözőrendszer a legoptimálisabb, ennél ugyanis a víz közvetlenül a növények gyökereihez áramlik. Ez azért jó megoldás a fentről történő öntözéssel szemben, mert a szárakra és levelekre kerülő vízcseppek az üvegházban úgy működnek, mint egy nagyító, és könnyen túlmelegedhetnek, megéghetnek a növények.

Ha mégsem akarsz automata csepegtető öntözést az üvegházadba, (lehet, hogy túl kicsi az üvegház, és nem érdemes ezzel bajlódni, vagy egyszerűen nem szeretnél egyelőre erre költeni) akkor az esti órákban öntözz, amikor a nap sugarai már nem érik az üvegházat, így elkerülheted, hogy a nap megperzselje a növényeidet.

Az üvegház fűtésére szintén sok megoldás létezik, erről egy másik cikkünkben találhatsz értékes infókat.

Üvegházat szeretnél? Nézz körül a kínálatunkban!

Webshopunkban a Palram gyártó polikarbonát üvegházait forgalmazzuk, amelyek az üvegházi kertészkedés minden örömét biztosítják, és emellett az előzőekben ismertetettekhez képest házilag is könnyedébben összeszerelhetőek.

Megszakítás