Üvegkorlát teraszra: előnyök, hátrányok

Kerti termékek - Üvegkorlát rendszerek

Ha a teraszodra keresel korlát rendszert, a régi klasszikus megoldások közül választhatsz fát, fémet, fém és fa, illetve fém és polikarbonát kombinációt, esetleg felhúzhatsz betonból is egy pengefalat.

De manapság már inkább az üveg hódít. Nem véletlenül: az üvegkorlát teraszra modern és elegáns megoldás. És biztonságos. De mi mindenre kell figyelni? Hogyan válaszd ki a megfelelő üvegkorlát rendszert? Mutatjuk!

Az üvegkorlát előnyei és hátrányai

Az üvegkorlátok dekoratív megjelenésükkel és átlátszóságukkal kimagasló esztétikai élményt nyújtanak otthonokban, erkélyeken és irodákban. Egyszerre észrevétlenek, mégis hangsúlyosak, és persze a legnagyobb előnyük, hogy segítségükkel semmit sem zsugorítunk a téren, megőrizhetjük a beltér vagy terasz szellős, nyitott érzetét, és a kilátást sem veszi el.

Az üvegkorlátot alkalmazhatjuk a lépcsők mentén is a lakásban, vagy kint a szabadban. Tökéletes választás teraszokra, erkélyekre, főleg, ha a kilátás is gyönyörű és nem akarjuk eltakarni. Ezzel együtt az üvegkorlátoknak vannak hátrányai is – cikkünkben most bemutatjuk a prokat és kontrákat, és segítünk az üvegkorlát választásban is.

Előnyök:

  • Biztonságos: A biztonság mindig elsődleges szempont, különösen, ha kisgyerek van a háznál. Az üvegkorlátnál nem kell attól tartanunk, hogy a kisgyerek kiesik a korlát rései között, vagy mászókának használja a korlátot, ugyanis a nagy, sík, kapaszkodó nélküli felületre nem tud felmászni még a legügyesebb gyerkőc sem.
  • Könnyen tisztítható: Az üvegkorlát könnyen tisztítható bármilyen üvegtisztító folyadékkal, így nem szükséges speciális tisztítóanyagot beszerezni. Még a több hónap alatt lerakodott szennyeződés is pillanatok alatt maradéktalanul eltávolítható róla, szemben a rozsdamentes acéllal, amelyen megtapadnak a zsíros szennyeződések.
  • Időtálló és strapabíró: Az üveg nem korrodál, ellenáll az időjárási szélsőségeknek, felülete kemény, így a fához, de még a rozsdamentes acélhoz viszonyítva is nehezebben karcolódik.
  • Esztétikus: Áttetszőségének köszönhetően bármilyen stílusú otthonban megállja a helyét, és egyből modern, igényes megjelenést kölcsönöz a térnek. Mivel átlátszó, nem takarja el a mögöttes teret, így jobban érvényesül a design és színvilág. Az üveg nem megy ki a divatból, így egészen biztos, hogy hosszú évek múltán is modern és mutatós része lesz az otthonnak.
  • Átláthatóság: Ez a tulajdonsága leginkább a magánházak teraszainál és erkélyeinél jön jól, különösen, ha szép az elénk táruló panoráma, és nem szeretnénk azt eltakarni fa-vagy fém korlátokkal.
  • Véd a szél és eső ellen: Az üvegkorlátok további nagy előnye, hogy (aktuális széliránytól függően) bizonyos mértékig védelmet nyújt az erkélyre vagy teraszra vágó esőtől és széltől.

Hátrányok:

  • Óvatosan kell kezelni: Az üveg megkarcolódhat, ha gondatlanul kezelik, a karcolások pedig rontják a megjelenését. Ezért az üvegkorlátokkal ellátott teraszon és erkélyen különösen kell ügyelni arra, hogy például a kültéri bútorokkal vagy egyéb tárgyakkal ne karcoljuk meg a korlát felületét.
  • Magánszféra hiánya: Amennyire jó dolog, hogy mi zavartalanul kilátunk az üvegkorlátnak köszönhetően, ne feledjük, hogy minket ugyan úgy láthatnak. Éppen ezért, ha a ház vagy lakás zsúfolt helyen található, nem biztos, hogy jó ötlet az üveg.
  • Üvegházhatás a teraszon? Az üvegkorlátok bizony kisebb üvegházhatást is okozhatnak a teraszon. A tömör üvegpanelek elzárják a szellő útját, a hőt pedig felerősítik, ezáltal szárazabbá és melegebbé tehetik a kültéri tereket.
  • Gyakran kell tisztítani: Fentebb említettük, hogy az üveget könnyű tisztítani – ez egy nagyon szerencsés tulajdonság, ugyanis erre gyakran szükség lesz. Az üvegen pillanatok alatt meglátszik minden: por, víz, kéznyomok, madárpiszok, és még sorolhatnánk. Legyen hát kéznél mindig klórmentes üvegtisztító és egy puha törlőkendő – dörzsis anyagok használata tilos!

Mire ügyelj az üvegkorlát rendszer kiválasztásakor?

Nézzük sorba a legfontosabb szempontokat!

Edzett (ESG) üveg vs. hagyományos üveg?

Ahol az üvegnek csak térelválasztás szerepe van, oda kerülhet akár egyrétegű üveg is, bár ezeket is ajánlatos inkább edzett üveg formájában beépíteni. Ennél a típusnál az üvegek egy speciális hőterhelést kapnak, melynek hatására rácsszerkezetük átalakul, és akár 10–szer jobban ellenáll a külső fizikai behatásoknak, mint a hagyományos üvegek.

Azonban, ha mégis eltörik, azt olyan apró morzsalékos részekre teszi (ez az úgynevezett sejtrácsos törés), hogy az komolyabb sérülést már nem tud okozni.

Azoknál az üvegkorlátoknál, ahol az üveg rögzítése az üvegen keresztül történik, ott kötelezően edzett (ESG) üveget kell használni, ugyanis az üveg fúrásakor hajszálrepedések keletkeznek a furatszélnél, azonban ezek a repedések az edzés során újra lezáródnak, így nem fog tovább repedni az üveg.

Nem árulunk el titkot, de az edzett üveg teherbírása sokkal nagyobb a sima üvegénél. A pontokban rögzített üvegeknél a furat köré összpontosul az összes teher, amit az adott korlátszakaszra kifejtenek, ezért az üvegnek sokkal szívósabbnak kell lennie.

Oszlopos üvegkorlát, vagy oszlop nélküli üvegezés

Üvegkorlátot készíttethetünk oszlopos, vagy oszlop nélküli megoldással. Előbbi esetben az üveget különböző méretű oszlopok tartják. Az oszlopos üvegkorlát oszlopokból, kapaszkodóból, üvegbilincsekből és az üvegtáblákból áll. Ezt a megoldást gyakran alkalmazzák lépcsőházakban és teraszkorlátoknál is.

Az oszlop nélküli rendszerek alumínium profilból/sínből és üvegből állnak. Ez a típus még könnyedebb és letisztultabb érzetet kelt, mivel nincs semmilyen köztes oszlop, amely megtörné az üveg felületét. Előszeretettel használják teraszokon és erkélyeken, de üvegkerítésként, válaszfalként és belső korlátként is remekül megállják a helyüket.

uvegkorlat

Kapaszkodós vagy kapaszkodó nélküli rendszer

Az üvegkorlátoknál létezik kapaszkodós, vagy kapaszkodó nélküli rendszer. A kapaszkodó anyaga leggyakrabban rozsdamentes acél, de akár fából is készülhet, azonban az acél anyaga és megjelenése jobban illik az üveghez.

A kapaszkodós rendszer ajánlatos akkor, amikor lépcsőkhöz telepítjük a korlátot, ilyenkor ugyanis legtöbben végighúzzuk a kezünket a korlát felületén, így jó, ha van ott valamilyen kényelmes kapaszkodó.

Öntartó üvegkorlátoknál egyre gyakrabban fordul elő, hogy a korlátkapaszkodó elmarad. Ez különösen előnyös panorámás teraszok esetén, hogy semmi se zavarja meg a kilátást.

uvwgkorlat godollo lakopark
Kapaszkodó nélküli üvegkorlát erkélyen. Alatta Palram Feria terasztető. Fotó: kertitermekek.hu

Az üvegkorlát jó választás, ha biztonságos, időtálló és esztétikus megoldást keresel az erkélyedre vagy teraszodra. Webshopunkban forgalmazott üvegkorlát rendszerekkel könnyedén megvalósíthatod elképzeléseidet, legyen szó kül- vagy beltérről.

Kerti termékek - üvegkorlát rendszerek
Megszakítás